2013-06-14 10:33:41
Φωτογραφία για Προεδρικές Εκλογές Σήμερα στο Ιράν
Τον ένα και μοναδικό «μεταρρυθμιστή» υποψήφιο θα υποστηρίξουν οι αντίπαλοι του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν στις σημερινές προεδρικές εκλογές. Πρόκειται για τον Χασάν Ροχανί, ο οποίος έχει ο διατελέσει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θεωρείται διαλλακτικός, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους, που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος.

«Με κριτήριο τη βαριά ευθύνη που έχω απέναντι στη χώρα και την τύχη των ανθρώπων της, θα δώσω την ψήφο μου στον αγαπητό αδελφό μου δόκτορα Ροχανί», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Χαταμί.

Αρχικά, υποψηφιότητα είχε θέσει και ο Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ, επίσης μετριοπαθής, χωρίς, όμως, μεγάλη απήχηση, γεγονός που τον οδήγησε σε απόσυρση από τις εκλογές.

Στο μεταξύ, υπήρξαν και άλλοι υποψήφιοι της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας, που θα είχαν πιθανότητα επιτυχίας και που είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να κατέλθουν στις εκλογές
. Ωστόσο, άλλοι εξ αυτών βρίσκονται είτε σε περιορισμό, όπως όπως ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί και ο Μεχντί Καρουμπί, και σε άλλους, όπως στον παλαίμαχο της μεταρρυθμιστικής πλευράς και πρώην πρόεδρο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, τους απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις εκλογές.

Ακόμη κι έτσι, όμως, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πλέον προκαθορισμένο και η διαδικασία δεν είναι παρά «ένας διαγωνισμός μεταξύ ευνοουμένων των αγιατολάχ», όπως έγραψε στην εφημερίδα The Independent ο γνωστός και έμπειρος σε θέματα Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Φισκ. Μάλιστα, πιστεύεται ότι ακόμη κι αν, παρά τα προγνωστικά, ο Ροχαμί περάσει στον δεύτερο γύρο, οι Φρουροί της Επανάστασης και οι μηχανισμοί τους θα μετέλθουν κάθε μέσο ώστε να μην επιτρέψουν να εκλεγεί.

Είναι εμφανές ότι, ειδικά στην παρούσα συγκυρία, το καθεστώς της Τεχεράνης φέρεται αποφασισμένο να μη διακινδυνεύσει την εκλογή ενός προέδρου, ο οποίος δεν θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Άλλωστε, γνωρίζει καλά ότι έχουν δρομολογηθεί ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον εμφύλιο στον μεγάλο σύμμαχο του Ιράν, τη Συρία, γεγονός που απαιτεί σκληρή και ανυποχώρητη στάση έναντι της Δύσης και των άλλων ανταγωνιστών του Ιράν.

Ωστόσο, παραμένει ανοικτό αν η αδιαλλαξία των σκληροπυρηνικών θα προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία «ιρανική άνοιξη».

Πλην του Ροχανί, οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι:Σαέντ Τζαλίλι: Διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στενός συνεργάτης του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί: Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1981-1997, σύμβουλος του Χαμενεΐ.

Μοχάμεντ Χαραζί: Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, ήταν υπουργός Πετρελαίου τη δεκαετία του '80, αλλά και επί προεδρίας Ραφσαντζανί, το '90.

Μοχσέν Ρεζάιε: Βετεράνος και πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης. Ηττήθηκε στις εκλογές του 2009 από τον Μ. Αχμαντινετζάντ.

Μοχάμεντ Μπακρ Καλιμπάφ: Πρώην διοικητής της αστυνομίας, νυν δήμαρχος της Τεχεράνης, που θεωρείται πραγματιστής συντηρητικός.
ENERGIA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ