2013-06-18 19:54:27
Φωτογραφία για Ασφάλεια ναυσιπλοΐας
Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου του 2005 της Διεθνούς Σύμβασης του 1988 για την καταστολή των παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και του Πρωτοκόλλου του 2005 στο Πρωτόκολλο του 1988 για την καταστολή παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας των σταθερών εγκαταστάσεων στην υφαλοκρηπίδα». Ακολουθεί η παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη:

«Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή μας συζήτηση αφορά στην κύρωση δυο τροποποιήσεων της «Διεθνούς Σύμβασης για την καταστολή των παράνομων ενεργειών κατά της ασφάλειας ναυσιπλοΐας» που υπογράφηκε το Μάρτιο του 1988 στη Ρώμη (Convention for the Suppression of Unlawful Acts against the Safety of Maritime Navigation / SUA). Οι τροποποιήσεις εισάγονται με δυο Πρωτόκολλα που υπογράφηκαν στη Διπλωματική Διάσκεψη του ΙΜΟ τον Οκτώβριο του 2005 για την καταστολή των παράνομων πράξεων που εκδηλώνονται κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας το ένα, και των σταθερών εγκαταστάσεων σε υφαλοκρηπίδα, το άλλο.


Tα αναθεωρημένα Πρωτόκολλα που τέθηκαν διεθνώς σε ισχύ την 28/7/2010, εφαρμόζονται είτε σε πλοία που βρίσκονται σε ύδατα εκτός της χωρικής θάλασσας των συμβαλλόμενων μερών ή σε πλοία που είναι προγραμματισμένα να πλεύσουν προς ή διαμέσου της χωρικής θάλασσας κάποιου Συμβαλλόμενου Μέρους. Η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση με τον Ν.2108/1992, και έχει υπογράψει τα αναθεωρημένα Πρωτόκολλα στις 14/10/2005 με την επιφύλαξη της μετέπειτα κύρωσής τους.

Θα αναφέρω συνοπτικά τους λόγους που δημιούργησαν την ανάγκη για τη Διεθνή Σύμβαση και τις μετέπειτα τροποποιήσεις. Ξεκινώ με το Πρωτόκολλο για την καταστολή των παράνομων πράξεων που εκδηλώνονται κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας το οποίο επιφέρει τροποποιήσεις στη Διεθνή Σύμβαση του 1988.

Στην έννοια της ασφάλειας ναυσιπλοΐας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: η ασφάλεια πλοίου, επιβαινόντων και εμπορευμάτων, η διάσωση πλοίου και επιβαινόντων σε περίπτωση ατυχήματος, ο έλεγχος του πλοίου για το εάν εφαρμόζει τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας κ.ά. Το θέμα δεν είναι καινούργιο για τη ναυτιλία αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα. Από τις πρώτες απειλές που αντιμετώπισαν τα εμπορικά πλοία ήταν η πειρατεία, η οποία, σήμερα, έχει περιοριστεί σε ορισμένες περιοχές όπου και εκδηλώνεται με οργανωμένο και ιδιαίτερα βίαιο τρόπο.

Η πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Ακίλε Λάουρο» η οποία έγινε στις 7/10/1985, εν πλω από Αλεξάνδρεια προς Πορτ Σάιντ, ήταν το έναυσμα για την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης η οποία αφορούσε κυρίως στα επιβατικά πλοία και όχι στα εμπορικά πλοία. Να θυμίσω ότι το περιστατικό στοίχισε μια ανθρώπινη ζωή, δημιούργησε προβλήματα στο ΝΑΤΟ και ένταση στις σχέσεις Ρώμης, Καΐρου και Ουάσινγκτον.

Οι συνθήκες άλλαξαν με την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για την αναθεώρηση της Σύμβασης και του συνοδευτικού της Πρωτοκόλλου. Αμέσως έγινε κατανοητό στον ΙΜΟ ότι ένα πλοίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τρομοκρατική επίθεση το ίδιο εύκολα όπως ένα αεροπλάνο και πιθανώς με ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Έκτοτε, εγκαινιάστηκε ένας γύρος διεργασιών που κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο 2005, με τη διεξαγωγή Διπλωματικής Διάσκεψης στο Λονδίνο, κατά την οποία υιοθετήθηκαν και τα δύο Πρωτόκολλα που τροποποίησαν τη Διεθνή Σύμβαση του 1988.

Στόχος της αναθεώρησης ήταν η ενίσχυση του προληπτικού – αποτρεπτικού χαρακτήρα των αρχικών κειμένων και ειδικά όπου διαπιστώνεται ότι πλοία μεταφέρουν τρομοκράτες ή όπλα, πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά ή και ουσίες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή τέτοιων όπλων. Ιδιαίτερα σημαντική, είναι η υποχρέωση των συμβαλλόμενων μερών να συνεργάζονται ώστε να προσαγάγουν τους υπεύθυνους ενώπιον της δικαιοσύνης και να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κενά εμφανίζονται σε επίπεδο δικαιοδοσίας.

Τα κυριότερα σημεία των τροποποιήσεων έχουν ως εξής:

• Διευρύνονται οι περιπτώσεις θεώρησης μιας πράξης ως αξιόποινης.

• Προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες η μεταφορά όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί αξιόποινη πράξη.

• Προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής επέμβασης επί πλοίου στην ανοιχτή θάλασσα με σκοπό των έλεγχο πλοίων και επιβαινόντων που τυχόν εμπλέκονται σε πράξεις που συνιστούν τρομοκρατική απειλή.

Να σημειώσω ότι για τη διεξαγωγή των επιβιβάσεων προς έλεγχο, απαιτείται η εξασφάλιση ρητής συναίνεσης του Κράτους της Σημαίας που θεωρείται ύποπτο, όπως ακριβώς ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, 1982. Όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας σταθερών εγκαταστάσεων στην υφαλοκρηπίδα, με το αναθεωρημένο Πρωτόκολλο, επέρχεται αναλογική διεύρυνση των αδικημάτων σε συνάρτηση και αντιστοιχία με τις τροποποιήσεις που μόλις ανέφερα σχετικά με την καταστολή πράξεων κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τρείς λόγοι υπαγορεύουν την ανάγκη υπερψήφισης του Σχεδίου του Κυρωτικού Νόμου:

Πρώτον, ενισχύεται διπλά το διεθνές κύρος της χώρας μας, αφενός ως ενός από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΟ, το οποίο παραδοσιακά ενσωματώνει το κεκτημένο του Οργανισμού στην εσωτερική έννομη τάξη και αφετέρου, ως χώρας σταθερά προσηλωμένης στον αγώνα πάταξης της διεθνούς τρομοκρατίας. Δεύτερον, συμπληρώνεται το νομικό μας πλαίσιο το οποίο, όπως προανέφερα, υφίσταται ήδη από το 1992, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τους κινδύνους της σημερινής εποχής.

Τρίτον, νομιμοποιείται και τίθεται εντός αυστηρών πλαισίων το δικαίωμα διεξαγωγής νηοψιών στην ανοιχτή θάλασσα, με σκοπό τον έλεγχο των πλοίων και των επιβαινόντων που τυχόν εμπλέκονται σε πράξεις που συνιστούν τρομοκρατική απειλή. Τα Πρωτόκολλα αυτά ρυθμίζουν ασφαλώς και το δικαίωμα επιβίβασης προς έλεγχο σε πλοία υπό ελληνική Σημαία από άλλες χώρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όταν συζητάμε κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων θα πρέπει να κατανοούμε τους λόγους που τις επιβάλλουν και, ασφαλώς, να εξετάζουμε το πόσο συμφέρουσες είναι για τη χώρα μας υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη όπως η Ελλάδα, οφείλει αλλά και έχει συμφέρον να υποστηρίζει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, να θέτει την πρόθεσή της αυτή σε ένα διεθνές πλαίσιο κανόνων και, τέλος, να έχει σαφή άποψη και ισχυρή φωνή στα Διεθνή Όργανα όπου μετέχει.

Ευχαριστώ πολύ.» I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ