2023-12-23 08:20:19
Φωτογραφία για Υπερχρονίζοντας τον Ryzen Threadripper 7000 σκάει μια κρυφή ασφάλεια

 Μια πρόσφατη ανακάλυψη ότι το overclocking των τελευταίων τσιπ της AMD ανατινάζει μια ασφάλεια, δηλώνοντας έτσι, ότι το τσιπ έχει υποστεί overclocking, οδήγησε σε ελαφρώς παραπλανητικούς ισχυρισμούς ότι αυτό θα ακυρώσει αυτόματα την εγγύηση των τσιπ για κάθε είδους βλάβη. Ωστόσο, η AMD διευκρίνισε στο Tom's Hardware ότι το overclocking των AMD Ryzen Threadripper Pro 7000 (Storm Peak) και non-Pro lineup, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους επεξεργαστές workstation, δεν ακυρώνει αυτόματα την εγγύηση του επεξεργαστή."Οι επεξεργαστές της σειράς Threadripper 7000 περιέχουν μια ασφάλεια που καίγεται όταν ενεργοποιείται το overclocking. Για να είμαστε ξεκάθαροι, η έκρηξη αυτής της ασφάλειας δεν ακυρώνει την εγγύησή σας. Οι δηλώσεις ότι η ενεργοποίηση μιας λειτουργίας overclocking/overvolting "ακυρώνει" την εγγύηση του επεξεργαστή δεν είναι σωστές. Σύμφωνα με τους τυποποιημένους όρους πώλησης της AMD, η εγγύηση αποκλείει οποιαδήποτε ζημιά που προκύπτει από το overclocking/overvolting του επεξεργαστή. Ωστόσο, άλλα άσχετα ζητήματα θα μπορούσαν ακόμα να πληρούν τις προϋποθέσεις για επισκευή/αντικατάσταση στην εγγύηση"


δήλωσε εκπρόσωπος της AMD στο Tom's Hardware.

 

Συνοψίζοντας, το overclocking του επεξεργαστή σας Ryzen Threadripper Pro 7000 ή non-Pro δεν θα ακυρώσει την εγγύηση - μόνο οι ζημιές που προκύπτουν άμεσα από το overclocking θα το κάνουν. Όπως πάντα, η AMD δεν είναι εναντίον του overclocking. Αν ήταν έτσι, δεν θα διαφήμιζε την υποστήριξη overclocking ως ένα από τα χαρακτηριστικά των πλατφορμών WRX90 και TRX50. Μόνο τα συστήματα OEM στερούνται υποστήριξης overclocking.

  

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο από ένα στιγμιότυπο οθόνης από τον χρήστη του X, David Huang (@hjc4869) δείχνοντας ένα disclaimer του BIOS από τον κατασκευαστή. Η δήλωση αποποίησης ευθυνών αναφέρει: "Η λειτουργία overclocking θα είναι πλέον μόνιμα ενεργοποιημένη για αυτόν τον επεξεργαστή και ουσιαστικά θα ακυρώσει την εγγύηση, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως". Ωστόσο, υπάρχει κάποια απόχρωση σε αυτή την προειδοποίηση.

 

Ορισμένες μητρικές πλακέτες Threadripper έχουν δύο προειδοποιητικά μηνύματα: Το πρώτο είναι μια αντιγραφή της τυπικής προειδοποίησης PBO (Precision Boost Overdrive) της AMD και το δεύτερο είναι μια μονολεκτική προειδοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρία. Για να είμαστε σαφείς, μόνο η PBO προέρχεται από την AMD. Ως εκ τούτου, η εταιρεία συνεργάζεται με τους συνεργάτες της για να καθαρίσει τυχόν παραβατικά προειδοποιητικά μηνύματα του BIOS από ODM (Original Design Manufacturers), επειδή δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση της AMD σχετικά με το overclocking των τσιπ Ryzen Threadripper Pro 7000 και non-Pro.

 

Η παρουσία μυστικών ασφαλειών δεν είναι κάτι καινούργιο στους επεξεργαστές της AMD, ειδικά στα τσιπ HEDT και Pro workstation. Οι ασφάλειες υπήρχαν ήδη σε ορισμένους επεξεργαστές Ryzen Threadripper Pro 5000 WX-series (Chagall).

 

Η ενεργοποίηση του overclocking θα πυροδοτήσει μόνιμα την ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει ότι η AMD θα γνωρίζει ότι, κάποια στιγμή, ο χρήστης έχει υπερχρονίσει τον επεξεργαστή. Ως συνήθως, η εγγύηση της AMD αποκλείει μόνο τις ζημιές από το overclocking. Εάν το τσιπ σας δεν είχε υποστεί ζημιά λόγω overclocking, η AMD θα το κάλυπτε. Φυσικά, η AMD δεν θα δώσει λεπτομέρειες για το πώς η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ καθορίζει αν ο "θάνατος" του επεξεργαστή προήλθε από κακό overclock. Σίγουρα δεν έχουμε ακούσει αναφορές ότι η AMD ανακαλεί τις εγγυήσεις για το Chagall λόγω του ότι απλώς ενεργοποίησε το overclocking, αλλά σημειώστε ότι αυτό είναι απλά ανεπίσημο.

 

Μπορείτε ακόμα να κάνετε overclock στους επεξεργαστές Ryzen Threadripper Pro 7000 και non-Pro, αλλά θα πρέπει να το κάνετε με δική σας ευθύνη. Εκτός αν πιέζετε αυτά τα chip Zen 4 στο μέγιστο για να σπάσετε τα παγκόσμια ρεκόρ, δεν νομίζουμε ότι θα έχετε προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν η AMD θα προσθέσει αυτή την ασφάλεια σε μελλοντικούς καταναλωτικούς επεξεργαστές Ryzen. Τουλάχιστον, προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορούμε να αναρωτηθούμε είναι αν η Intel έχει μια παρόμοια υλοποίηση στα τσιπ της.ryzen threadripper threadripper 7000 amd θα φάτε καλά overclocking υπερχρονισμός εγγύηση rma στη μασχάλη

 Πηγή

Φωτογραφία: AMD

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ