2013-06-22 14:57:05
Φωτογραφία για Ο συγγραφέας δημιουργεί... οι αναγνώστες εκδίδουν
Πολλοί μπορούν να γράφουν, ακόμα περισσότεροι είναι λάτρεις της πληροφορικής. Πόσοι όμως μπορούν να συνδυάζουν και τα δυο και το κυριότερο να πειραματίζονται συνεχώς;

Να δοκιμάζουν νέα πράγματα, να προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να ενισχύσουν έννοιες ίσως άγνωστες σε μερικούς - ακόμα και τους προηγμένους στο διαδίκτυο - όπως: συνεργατικότητα, διαμοίραση, ανοικτότητα, εξωστρέφεια, συλλογική ευφυΐα, αλλά και την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ δημιουργού και κοινού;

Στο Νομό Ηρακλείου δεν έχουμε πολλούς αλλά υπάρχει ένα πρόσωπο που τολμά, που αγαπά αυτό που κάνει, που διακρίνεται και κυρίως πρωτοπορεί.

Πρόκειται για το Γιάννη Φαρσάρη, γνώριμο απο τα παλιά, "ηλεκτρονικό συγγραφέα", που έχει καταφέρει να παντρέψει επιτυχημένα τη λογοτεχνία με το διαδίκτυο, ανοίγοντας νέους δρόμους στη συγγραφή.

Είναι ένας ακούραστος και δημιουργικός "τύπος" που περνάει άπειρες ώρες καθημερινά δικτυωμένος προσπαθώντας να εξαπλώσει την ιδέα της ανοικτής λογοτεχνίας, για να ανοίξουν τα φτερά τους και άλλοι δημιουργοί. Είναι, επίσης, ένας άνθρωπος που βαθιά πιστεύει ότι η απάντηση στην κρίση είναι η προσήλωση στις καινούριες έννοιες που αναδύονται από το διαδίκτυο.


Με δεδομένα όλα αυτά, πριν μερικές μέρες ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα που δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας: μια πειραματική προσπάθεια έκδοσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου με τη μέθοδο της συλλογικής μικρο-χρηματοδότησης (crowd-funding).

Τί σημαίνει αυτό; Ότι ο κόσμος καλείται όχι απλώς να αγοράσει ένα βιβλίο, αλλά να γίνει ο εκδότης του! (Όλες οι λεπτομέρειες της ενδιαφέρουσας προσπάθειας βρίσκονται εδώ.

Αυτήν την περίοδο ο Γιάννης Φαρσάρης γράφει, για να εκδώσει με αυτόν τον τρόπο τη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Η διαφορά του άσπρου από το λευκό». Για να το κάνει αυτό ζήτησε τη βοήθεια του κοινού. Και όχι μόνο τη ζήτησε αλλά την έλαβε κιόλας και η προσπάθεια του συνεχίζεται.

Γιατί όμως το κάνει αυτό;

Η απάντηση είναι απλή. Εκτός από τη δημιουργία εμπλέκεται και το παιχνίδι της ηθικής αλλά όπως αναφέρθηκε και η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, μεταξύ κοινού και δημιουργού.

Η ψηφιακή ανάγνωση γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη και τα επονομαζόμενα e-books δείχνουν ικανά να αντικαταστήσουν τα χάρτινα βιβλία σε λίγα χρόνια. Η αλματώδης εξάπλωση που έχουν οι ταμπλέτες και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, έχει κάνει αναπόφευκτα τους βιβλιόφιλους να στραφούν στα ηλεκτρονικά κείμενα.

Η επιτυχία των πρώτων πειραμάτων

Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε με πολύ μεράκι να διερευνά τις προηγμένες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τα λογοτεχνικά κείμενα. Και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας δημιουργός με βαθιά γνώση και όραμα για την επόμενη μέρα της λογοτεχνίας.

Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν αποφάσισε να διανείμει δωρεάν στο διαδίκτυο σε ψηφιακή μορφή το μυθιστόρημά του "JohnnieSociety" με άδεια CreativeCommons (μια άδεια που, σε αντιδιαστολή με το αυστηρό Copyright, παραχωρεί μέρος των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού στο κοινό).

Το συγκεκριμένο έργο εξαπλώθηκε και διαβάστηκε πολύ και ήταν η αφορμή για μια εντυπωσιακή διαδρομή. Το 2010 δημιούργησε την ανοικτή βιβλιοθήκη OPENBOOK, έναν κατάλογο με όλα τα ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς τους. Η μεγάλη επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος ώθησε δεκάδες συγγραφείς –κυρίως νέους– να διαθέσουν ελεύθερα τα έργα τους στο κοινό.

Τα επόμενα βήματα είναι ακόμα πιο πρωτότυπα και δημιουργικά:

Το ONE:STORYείναι ένας δικτυακός τόπος όπου δημοσιευόταν καθημερινά μια νέα ιστορία από διαφορετικό συγγραφέα για ένα ολόκληρο έτος. Το «Δήγμα Γραφής» είναι το πρώτο ανοικτό ελληνικό συλλογικό e-book και βραβεύθηκε ως το καλύτερο συγγραφικό έργο του 2011 στα Ελληνικά Βραβεία Διαδικτύου. Το συλλογικό έργο “#Tweet_Stories– Λογοτεχνία σε 140 χαρακτήρες” περιλαμβάνει 371 μικροδιηγήματα και σε αυτό συμμετείχαν δεκάδες καταξιωμένοι συγγραφείς. «Ο άνδρας με την πουά γραβάτα» είναι ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε συλλογικά και από κοινού από πέντε συγγραφείς, με επάλληλες προσθήκες και βελτιώσεις, μέσω της χρήσης συνεργατικού διαδικτυακού περιβάλλοντος Wiki. Το “Ιδεόστατο” είναι ένα ανοικτό λογοτεχνικό περιοδικό που προωθεί το έργο νέων κυρίως δημιουργών.

* Ο Γιάννης Φαρσάρης γεννήθηκε το 1973 στην Ιεράπετρα, μετακόμισε στο Ηράκλειο για να σπουδάσει Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έμεινε μόνιμα. Μόνιμα δραστήριος και παθιασμένος με το διαδίκτυο, διαρκώς βγάζει στον αέρα νέα λογοτεχνικά εγχειρήματα που έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την ανοικτή συμμετοχή του κόσμου και την ελεύθερη διανομή τους.

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ