2013-07-10 12:14:04
Φωτογραφία για Ξεφεύγει επικίνδυνα η κατάσταση στην Αίγυπτο
Ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές βομβάρδισαν με όλμους και βαριά όπλα σημείο ελέγχου ασφαλείας της αστυνομίας που βρίσκεται στην περιοχή του Σινά, στα βορειο-ανατολικά της Αιγύπτου.

Από τη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ έξι τραυματίστηκαν.

Η επίθεση έγινε στο βόρειο Σινά κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Ισραήλ, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δεν ήταν πάντως δυνατό να διευκρινιστεί αν τα θύματα είναι πολίτες ή μέλη του προσωπικού ασφαλείας.

Στο βόρειο Σινά έχουν βάσεις οι σκληροπυρηνικές ισλαμικές ομάδες, που εκμεταλλεύονται την ουσιαστική κατάρρευση της κρατικής εξουσίας, μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, για να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις σε όλη την μεθόριο με το Ισραήλ.

Κυρίως στο στόχαστρο τους είναι μέλη των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας.

Η χώρα αντιμετωπίζει κύμα βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε μετά από παρέμβαση του στρατού.


Απέρριψαν το συνταγματικό διάταγμα του μεταβατικού προέδρου

Η μεγαλύτερη φιλελεύθερη συμμαχία της Αιγύπτου απέρριψε συνταγματικό διάταγμα, που εξέδωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου και ζήτησε περισσότερες αλλαγές και την ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το έγγραφο ζωτικής σημασίας για την πολιτική μετάβασης της χώρας.

Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), που είναι ο κύριος συνασπισμός της αιγυπτιακής κοσμικής αντιπολίτευσης, και στήριξε θερμά την αποπομπή Μόρσι, ανέφερε ότι το διάταγμα δεν επεξεργάστηκε τις αλλαγές που είναι απαραίτητες.

Μεταξύ των κορυφαίων ηγετών της φιλελεύθερης συμμαχίας είναι και ο πρώην διπλωμάτης του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε προηγουμένως επιλεγεί ως αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης ασκώντας παράλληλα και τα καθήκοντα του προσωρινού υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου

Το συγκεκριμένο συνταγματικό διάταγμα απορρίφθηκε επίσης από τα δύο μεγαλύτερα ισλαμικά κινήματα και άλλους ανεξάρτητους πολιτικούς και ακτιβιστές.

Πρόταση σε στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Ο πρωθυπουργός που ονόμασε ο μεταβατικός πρόεδρος πρόκειται να προτείνει να αναλάβουν υπουργεία της μεταβατικής κυβέρνησης στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, καθώς και του ισλαμιστικού κόμματος Νουρ.

«Δεν υπάρχει ουδεμία αντίρρηση στο να συμπεριληφθούν μέλη των δύο κομμάτων αυτών στην [μεταβατική] κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του προσωρινού προέδρου, Άντλι Μανσούρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ