2013-07-16 23:51:03
Φωτογραφία για ΑΚΕΛ: «Ημετεροκρατία και βόλεμα στο Προεδρικό»
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής βρέθηκαν σήμερα τα θέματα των προσλήψεων σε Προεδρικό, Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, κατά την... πρόσφατη πρόσληψη συνεργατών των Υπουργών.

Τα δύο θέματα ενέγραψαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Πάμπος Παπαγεωργίου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Γενική Ελέγκτρια, η Γενική Λογίστρια, ο Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, εκπρόσωποι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα και της ΠΑΣΥΔΥ.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού υποστήριξε ότι προκύπτουν θεσμικά, νομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, καθώς και θέματα που φτάνουν τα όρια της παρανομίας.


Επίσης, έκανε λόγο για ημετεροκρατία, βόλεμα και για αδιαφανείς προσλήψεις, τονίζοντας ότι το κόστος στο προεδρικό είναι υπερδιπλάσιο.

«Συγκεκριμένα», είπε, «επί της προηγούμενης διακυβέρνησης η απασχόληση των ειδικών συμβούλων και του άλλου προσωπικού στο Προεδρικό κοστολογήθηκε στις 124 χιλιάδες ευρώ. Αυτή τη στιγμή μιλούμε για ένα ποσό της τάξης των 297 χιλιάδων ευρώ. Έχουμε δηλαδή υπερδιπλάσιο δημοσιονομικό κόστος μόνο στο προεδρικό και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα στοιχεία που αφορούν τα Υπουργεία και τις άλλες Υπηρεσίες».

Όπως είπε ο κ. Δαμιανού «αν γίνεται αυτή η κριτική, γίνεται γιατί θεωρούμε ότι κάποια πράγματα επιτέλους σε αυτό τον τόπο πρέπει να αλλάξουν και η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα και τη χρηστή διοίκηση δεν μπορεί να παρανομεί με αποφάσεις του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου».

Κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο και το Προεδρικό να τοποθετηθούν επί του θέματος, ενώ κάλεσε και τον Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί ως προς τη νομιμότητα αυτών των πράξεων.

Πρόσθεσε πως «αν υπάρχει παρανόμια πρέπει αυτή άμεσα να αρθεί έστω και αν κάποια πράγματα είναι τετελεσμένα».

Συνέχισε λέγοντας πως «σε μια περίοδο που τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πολύ κακή κατάσταση και σε μια εποχή που όλοι λένε ότι πρέπει να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές εξοικονομήσεις αποκόπτονται δημόσια βοηθήματα από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη αυτή η κυβέρνηση, ξεκινώντας από το Προεδρικό και επεκτεινόμενοι στα Υπουργεία έχει προβεί σε αγορά υπηρεσιών, η οποία έχει

φορτώσει το δημόσιο με επιπρόσθετες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως».

Είπε ακόμα πως τα μέλη της Επιτροπής θα αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν το ακριβές δημοσιονομικό κόστος από τη Γενική Λογίστρια.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι «με τρόπο πολύ κατηγορηματικό ο Γενικός Εισαγγελέας ουσιαστικά έχει φωτογραφήσει ως παράνομη την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», για να προσθέσει πως στη συνέχεια μέσα από ερωτήσεις που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής και παρά τη δυστοκία να λάβουν απαντήσεις έχουν ξεκαθαριστεί πολλά πράγματα και έχει επιβεβαιωθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ουσιαστικά πάσχει νομικά και θεσμικά η απόφαση του Υπουργικού, για να προσληφθεί ένας εμπειρογνώμονας, ειδικός σύμβουλος σε κάθε Υπουργείο.

«Την ίδια ώρα έχουν προκύψει σημαντικές λεπτομέρειες, οι οποίες κτίζουν μια εικόνα πολύ μακριά από την ύπαρξη χρηστής διοίκησης, κακοδιαχείριση κατά ένα τρόπο μάλιστα προκλητικό σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για την οικονομία. Είναι θέμα πολιτικής κρίσης εν τέλει κατά πόσο ένα Πρόεδρος χρειάζεται δίπλα του τέσσερις δημοσιογράφους, σε αντιδιαστολή με τον προηγούμενο Πρόεδρο που ως ειδικούς συμβούλους είχε δίπλα του ένα νομικό διεθνολόγο και ένα τουρκολόγο.

Ως προς τις δραστηριότητες των τεσσάρων αυτών ανθρώπων, οι οποίοι είναι εγνωσμένου κύρους δημοσιογράφοι σε κάθε περίπτωση, δεν λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το τι κάνουν καθημερινά στο Προεδρικό Μέγαρο», ανέφερε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ακόμα: «Δυστυχώς σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει πραγματική εξυγίανση κάποιες αποφάσεις που γίνονται στη φιλοσοφία της ημετεροκρατίας και του βολέματος των δικών μας ανθρώπων δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη για πραγματική εξοικονόμηση. Την ώρα που έχουμε 40% και 50% ανεργία στους νέους επιστήμονες γίνονται αδιαφανείς προσλήψεις ταυτιζόμενες ως ανάθεση υπηρεσιών παράνομες, οι οποίες τουλάχιστον στην περίπτωση του Προεδρικού που έχουμε στοιχεία το κόστος είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία».

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως «είναι δικαίωμα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να δημιουργεί τη δική του ομάδα στο προεδρικό, για να μπορεί να προωθεί τη δική του κυβερνητική πολιτική και πιθανόν έτσι όπως λέχθηκε στην Επιτροπή πράγματι να μην υπάρχει επιβάρυνση του κρατικού μισθολογίου με την πρόσληψη των εννιά ειδικών συνεργατών».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι για την ΕΔΕΚ το πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση και όχι η μη επιβάρυνση.

«Θα μπορούσε κατά την άποψη μας να γινόταν εξοικονόμηση με την απόσπαση δημοσίων λειτουργών στο Προεδρικό και να προσληφθούν λιγότεροι ειδικοί σύμβουλοι», κατέληξε η κ. Μαυρονικόλα.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ