2013-07-20 07:27:04
Φωτογραφία για Οι δεινόσαυροι που δεν πήγαιναν… οδοντίατρο
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη φυτοφάγων δεινοσαύρων αντικαθιστούσαν συνεχώς τα δόντια τους.

Κάποιοι έβγαζαν νέα δόντια κάθε δύο μήνες ενώ κάποιοι άλλοι κάθε 35 μέρες!

Μόνιμα γεμάτες μασέλες

Ομάδα ειδικών μελέτησε δύο γιγάντια είδη φυτοφάγων δεινοσαύρων, τον Διπλόδοκο και τον Καμαρόσαυρο. Ο Διπλόδοκος έζησε την Ιουράσιο περίοδο και έτρωγε δέντρα τα οποία συνήθως έριχνε κάτω για να φάει πιο εύκολα τα φύλλα τους. Εφτανε σε ύψος το 8 μέτρα και σε μήκος τα 35 μέτρα.

«Οι Διπλόδοκοι και τα συγγενικά του είδη είχαν αναπτύξει τον ταχύτερο ρυθμό αντικατάστασης δοντιών στον κόσμο των δεινοσαύρων» αναφέρει ο Μάικλ Ντ’Εμικ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου Stony Brook στη Νέα Υόρκη που ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Κάθε υποδοχή δοντιού στην γνάθο του Διπλόδοκου εκτός από το «λειτουργικό» δόντι διέθετε και πέντε θέσεις αντικατάστασης. Ο ρυθμός αντικατάστασης των δοντιών του Διπλόδοκου υπολογίζεται ότι ήταν 35 μέρες.


Οι Καμαρόσαυροι ήταν επίσης μια οικογένεια γιγάντιων φυτοφάγων δεινοσαύρων. Κάποια είδη Καμαρόσαυρων έφταναν σε μήκος τα 23 μέτρα και σε ύψος τα 12 μέτρα. Κάθε υποδοχή δοντιού των Καμαρόσαυρων διέθετε τρεις θέσεις αντικατάστασης και οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων δοντιών ήταν 62 μέρες. «Ορισμένα από τα είδη αυτών των δεινοσαύρων σε κάθε υποδοχή δοντιού είχαν εννέα θέσεις αντικατάστασης. Είναι πραγματικά απίστευτο» τονίζει ο Μάικλ Ντ’Εμικ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γιγάντιοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι κατανάλωναν τεράστιες ποσότητες χλωρίδας καθημερινά και έτσι τα δόντια τους φθείρονταν γρήγορα. Ανέπτυξαν λοιπόν μηχανισμό ταχείας αντικατάστασης των δοντιών τους ώστε να μην αντιμετωπίζουν ποτέ πρόβλημα στην κατανάλωση της τροφής. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ