2013-07-29 20:42:05
Φωτογραφία για Παρέμβαση για τους ομογενείς από τον Βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη
από το Γραφείο Τύπου

Παρέμβαση προς όφελος των αποδήμων Ελλήνων, αλλά και του γενικότερου δημόσιου συμφέροντος, αναφορικά με... το Σχέδιο Νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις» πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Ο βουλευτής Ηρακλείου, έχει ήδη στείλει επιστολή προς τον αρμόδιο εισηγητή του Σχεδίου Νόμου, προκειμένου η πρόταση του να ενταχθεί στην ψήφιση του την ερχόμενη Πέμπτη. Ο κ. Σενετάκης ζητά συγκεκριμένα την τροποποίηση του άρθρου 17 στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου, ώστε στις ειδικές ομάδες πληθυσμού για τις οποίες προβλέπονται μειώσεις στα πρόστιμα να συμπεριληφθούν και οι απόδημοι Έλληνες. Ο βουλευτής στην τοποθέτηση του κάνει λόγο για την ανάγκη στήριξης των Ομογενών αλλά και για την πολύ μεγάλη προσφορά τους για τη χώρα. Ο κ. Σενετάκης αναφέρει παράλληλα ότι η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να συνδυαστεί με δεσμεύσεις και επιχειρηματικά κριτήρια σε ορισμένο χρονικό ορίζοντα.


Σημειώνεται επιπρόσθετα, ότι ο κ. Σένετακης έχει καταθέσει πρόσθετες προτάσεις για την βελτίωση του Σχεδίου Νόμου, οι οποίες κι έχουν ήδη αποσταλεί στον εισηγητή του Σχεδίου.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης του κ. Σενετάκη έχει ως εξής: 

ΠΡΟΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ

ΔΟΜΗΣΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»,

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ

Στα πλαίσια του κατατεθειμένου σχεδίου νόμου με τίτλο «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», σας στέλνω πρόταση που αφορά τους Έλληνες ομογενείς, μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, με στόχο τη ριζική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και κοινωνικά κριτήρια τα οποία δείχνουν καθαρά ότι δεν πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν απλά «εισπρακτικό» χαρακτήρα αλλά πως για ένα εγχείρημα αντιμετώπισης του φαινόμενου της αυθαίρετης δόμησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Στα πλαίσια των παραπάνω και με γνώμονα το γενικότερο Δημόσιο συμφέρον και το Κοινωνικό Σύνολο, θέτω υπόψη σας την παρακάτω παρατήρηση :

Στο άρθρο 17 προβλέπονται μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Το κοινωνικό μέτρο στο νέο νόμο είναι φανερό, ωστόσο ο τρόπος που εισάγεται στο άρθρο 17, θα μπορούσε να είναι πολύ πιο «πρωτοποριακός», στα πλαίσια προσέλκυσης κεφαλαίων εκτός ελληνικής επικράτειας από Έλληνες Ομογενείς.

Οι ομάδες που προβλέπονται στο άρθρο 17 του σχεδίου νόμου άλλωστε, αφορούν χρήματα και κεφάλαια που βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας και ανακυκλώνονται με την προβλεπόμενη διαδικασία, συνεισφέροντας στα δημοσιονομικά.

Όμως οι Έλληνες ομογενείς, μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού, ζουν, εργάζονται και παράγουν εισόδημα εκτός των ορίων της επικράτειας της Ελλάδας. Η εισροή αυτών των κεφαλαίων στην Ελλάδα από αυτές τις «εξωτερικές» οικονομίες είναι μεγίστης σημασίας για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Οι άνθρωποι αυτοί διατηρώντας την αγάπη τους για την Ελλάδα, καταθέτουν τα χρήματά τους σε Ελληνικές τράπεζες, ξοδεύουν αρκετά χρήματα για την επίσκεψη τους και την εκπροσώπηση τους στην Ελλάδα και νιώθουν ότι υφίστανται αδικία αφού λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, που είναι παγκόσμια, εξαναγκάζονται να απαρνηθούν την περιουσία τους στο τόπο καταγωγής τους. Σε αυτό συνεισφέρει και η υπερφορολόγηση στην Ελληνική επικράτεια με τις σημερινές, έκτακτες, δημοσιονομικές ανάγκες.

Για την ενίσχυση της αξιοπιστίας με τους Έλληνες Ομογενείς και για λόγους τόνωσης της Ελληνικής οικονομίας, με εισροή κεφαλαίων από άλλες «εξωτερικές» οικονομίες, σας παρακαλώ να εξετάσετε την περίπτωση ένταξης των Ελλήνων ομογενών, κατοίκων εξωτερικού, στις διατάξεις του άρθρου 17 του νόμου.

Η ένταξη αυτών των περιπτώσεων στις ομάδες που προβλέπονται μειώσεις προστίμων θα είναι προς όφελος του Δημοσίου και δύναται να γίνει με διατάξεις ανάλογες με αυτές που προβλέπονται στην παράγραφο 3, του άρθρου 17 για τους Παλιννοστούντες και τους Έλληνες Μουσουλμάνους της Θράκης. Η προσθήκη μπορεί να γίνει κατ’ αναλογία με ποσοστό (20% για μοναδική κατοικία, 40% για τις υπόλοιπες περιπτώσεις). Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης όλων των Ελλήνων στο εγχείρημα ανόρθωσης της Ελληνικής οικονομίας και του κοινωνικού έργου που επιτελείται από το νόμο εκτιμώ ότι είναι δυνατό αυτή η διάταξη να συνδυαστεί με δεσμεύσεις και επιχειρηματικά κριτήρια σε ορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Τέλος ήθελα να προτείνω την επέκταση της παραπάνω πρότασης μου και σε Έλληνες ομογενείς που εργάστηκαν στο εξωτερικό και έλειπαν επί δεκαετίες ολόκληρες από την χώρα μας αλλά όταν συνταξιοδοτήθηκαν επέλεξαν την Ελλάδα ως τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετά από τα παραπάνω παρακαλώ όπως εξετάσετε την πρόταση μου με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας.

ΜΑΞΙΜΟΣ Γ. ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Η Ευρώπη θα αναγεννηθεί εδώ»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Η Ευρώπη θα αναγεννηθεί εδώ»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ