2013-07-30 16:59:06
Φωτογραφία για 2.000 εταιρείες, 12.000 επιχειρηματίες, 60.000 ακίνητα περνά από «κόσκινο» ο Στουρνάρας
Kαθότι πλέον, κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, «όποιος κλέβει φόρους, και ο πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει» έχουν δοθεί οδηγίες για σχέδιο «άμεσης δράσης» κατά των φοροφυγάδων, κυρίως των μεγάλων.

Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικούς ελέγχους:

-Σε περίπου 2.000 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

-Σε 12.000 επιχειρηματίες στους οποίους δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

-Στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση παλαιότερης διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους, που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.

-Σε φυσικά πρόσωπα-μεγαλοοφειλέτες, τα οποία δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.


-Στις περισσότερες από 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων (αγοράς, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής) που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-Στον ΦΠΑ, όπου οι εισπράξεις είναι περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων αναμένεται να βρεθούν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά δανείων και αδιαφανείς διαδικασίες σε πολλές περιπτώσεις. Ευνοημένοι εμφανίζονται μεγαλοεπιχειρηματίες από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων, της νηματουργίας, αλλά και του Τύπου.

Αφορμή για να ξεκινήσουν αυτοί οι έλεγχοι στάθηκαν καταγγελίες τις οποίες έκαναν τα επιμελητήρια της χώρας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του έδωσε εντολή σε ανώτερο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης να ξεκινήσει έρευνες σχετικές με την παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε ατομικά δάνεια ιδιωτών αλλά και ΔΕΚΟ και να συντάξει ειδικό πόρισμα.

Στις 40 και πλέον σελίδες του πορίσματος περιγράφεται το σαθρό σύστημα παροχής των εγγυήσεων, ενώ παρουσιάζονται και περιπτώσεις επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από αυτό αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν στη συνέχεια.

Στο στόχαστρο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα βρεθούν δύο οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ενώ δηλώνουν εισόδημα 10.453 ευρώ τα χρέη τους προς την εφορία φθάνουν τα 365 εκατ. ευρώ. Κανείς από τους αυτούς δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του.

Θα ακολουθήσουν άλλες 48 περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι δηλώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ τον χρόνο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν συνολικά χρέη 1 δισ. ευρώ!

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ