2013-08-01 07:57:28
Φωτογραφία για Μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο (πανεπιστήμιο) του κόσμου
(Ακολουθεί κείμενο βαρετό και μεγάλο)

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ήταν Μάρτης του 2013 και μέσα στην απόλυτη καταστροφή, κάποιοι έκαναν όνειρα. Ζούσαμε την επικαιρότητα της διάλυσης του ΤΕΙ στην Κεφαλονιά.

Έγιναν επαφές με δασκάλους, σπουδαστές, ενεργούς πολίτες κι έγιναν συμφωνίες . Η συνέχεια ήταν μια τρύπα στο νερό. Και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αναλύσεις για το τι έφταιξε. Πάμε, απλώς, από ήττα σε ήττα και κανείς δεν ανοίγει το θέμα του "γιατί;"

Εκείνες τις μέρες κυκλοφόρησε από κάποιες κυρίες μέσης ηλικίας μια προκλητική προκήρυξη με τίτλο "μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου". Η προκήρυξη στη σύνθεση της περιελάμβανε και γυμνά στήθη, ευγενική προσφορά κοριτσιών του τόπου. Η ιδέα που άκουσαν τις απέσπασε για λίγο από την ακρόαση της Πάολας, του Παντελίδη και της Φουρέϊρα, την παρακολούθηση του MAD, τα χαζοlike του facebook και την απόλαυση μιας φραπεδιάς στην καφετέρια
. Ναι, οι πτωχές τω πνεύματι τόσο πολύ πίστεψαν σε κάτι! (Το θαυμαστικό το βάλαμε για σας κι όχι για μας). Eμείς ποτέ δεν δημοσιεύσαμε αυτή την προκήρυξη, παρ' όλο που θα είχε γκραν σουξέ και θα παιζόταν και στις ιστοσελίδες τσόντας και life style.  Φοβηθήκαμε ότι παρ΄όλο που δεν είχε πρόσωπα, παρά μόνο βυζιά, κάποιος θα βρισκόταν να μιλήσει για ντροπής πράγματα ή για προσβολή της δημόσιας αιδούς. Θα κοίταζε το δάχτυλο κι όχι εκεί που έδειχνε. Όποιος πήρε στα χέρια του την προκήρυξη είδε(μάλλον, μόνο τα ωραία στήθη, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα).

Ζητήθηκε και από την ομάδα "ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ"  ένα κείμενο με τη φιλοσοφία ενός δημοκρατικού πανεπιστήμιου. Το κείμενο δημοσιεύτηκε μόνο στην ιστοσελίδα της ομάδας, αλλά η ιστοσελίδα αυτή δεν υπάρχει σήμερα. Μόνο, για την ιστορία, σήμερα παραθέτουμε το 10σέλιδο κείμενο. ¨Ενα παραλήρημα ιδεών.

Στο κενό με τις τελίτσες της φράσης  "Μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο .......... του κόσμου" , ο καθένας μπορεί να βάλει ότι θέλει. Την καλύτερη πατρίδα, πόλη, χωριό, ποδοσφαιρική ομάδα, πολιτική, σχολείο, μαγαζί, αυτοκίνητο, υπολογιστή, οικονομικό σχέδιο, προϊόν, εφεύρεση, επανάσταση... κ.ο.κ. Κάτι τις, τέλος πάντων, που να περιέχει έρωτα και τρέλα. Αρκεί να πει "μπορώ και θέλω το καλύτερο".

Οι λόγοι  που, εκτός από τους τρελούς, κανείς δεν λέει "μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο.... του κόσμου" στο κάθε τι με το οποίο καταπιάνεται είναι .... (Ο καθένας ας βάλει τους δικούς του λόγους).

Εμείς θα πούμε μόνο:

Χαιρετίζουμε τους τρελούς

τους απροσάρμοστους

τους ταραχοποιούς Το παρόν και το μέλλον ανήκει σε αυτούς που μπορούν να πουν: ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

(Το ερώτημα είναι αν θέλουμε και όχι αν μπορούμε).

(είχε ζητηθεί από τον Δον ΨΥΧΩΤΗ να γίνει ο πρώτος "καθηγητής" του Δημοκρατικού Πανεπιστήμιου. Ο λόγος που του προτάθηκε αυτό  φαίνεται στις εικόνες που φωτίζουν τούτο το κείμενο.... η αμοιβή του είχε κανονιστεί να είναι .... κάτι που δεν μετριέται με χρήμα)

Μια έκθεση ιδεών

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

Πανεπιστήμιο

Εν αρχή ήν οι λέξεις,  ο Λόγος. (Και δεν γνωρίζω πόσο επιστημονικό είναι αυτό). Ας ξεκινήσουμε από το «αρχή επιστήμης η των ονομάτων επίσκεψις» του Αντισθένους . Από το «Επί + ίσταμαι» της «Επιστήμης» επιλέγω να ξεκινήσω, ιστάμενος πάνω  στις λέξεις και τη σημασία τους. Οι λέξεις αποδίδουν το Είναι, το Ον, το Υπάρχον. Στην πρωταρχική σημασία της λέξης βρίσκεται το πρώτο νόημα της και αυτό αλλάζει μέσα στο χρόνο με τη χρήση. Τότε, εμφανίζονται τα πολλά νοήματα και οι έννοιες που αποφασίζει κάποιος να δώσει στις λέξεις, καταλήγοντας, ακόμα και στην κακοποίηση τους. Οι λέξεις και ότι προκύπτει από αυτές είναι μία απόφαση, μία επιλογή, εξελισσόμενη μέσα στο χρόνο, μέσα στην ιστορία. Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία.

«Πανεπιστήμιο» είναι λέξη που εμπεριέχει την έννοια του όλου. Παν + Επιστήμη. Πρόκειται για λέξη που κατασκεύασε ο Αδαμάντιος Κοραής και είναι μεταφραστικό δάνειο από τη λατινική λέξη universitas. (Koυμανούδης Στέφανος, «Συναγωγή νέων λέξεων υπό των λογίων πλασθεισών») . universitas litterarum =το σύνολο των επιστημών. Η λ. universitas απαντά από τον Κικέρωνα και εξής : universitas generis humani (σύμπαν το ανθρώπινο γένος, το σώμα του ανθρώπινου γένους, όλοι μαζί ανεξαίρετα οι άνθρωποι). Στη νομική γλώσσα αντιστοιχεί σε ό,τι θα αποκαλούσαμε σωματείο.

Ο Κοραής δεν κάνει πιστή μετάφραση και μεταφορά στα ελληνικά της λατινικής λέξης universitas. Κρατά από τη λέξη τη σημασία του Όλου, του Σύνολου, του Κόσμου, του Παγκόσμιου ("the whole, total; the universe, the world".), και το κάνει Παν-επιστήμη, επηρεασμένος, πιθανά, από τη λέξη διδακτήριο του Ιπποκράτη και αργότερα Πανδιδακτήριο.   

Η ελληνική λέξη Κόσμος είναι, επίσης, το Όλον, αλλά και η Ομορφιά, το κόσμημα.

Επιστήμη

Ορισμός-ορισμοί: Επιστήμη  logioshermes
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ