2013-08-03 08:14:46
Φωτογραφία για Η δίαιτα της φακής
Έχω πειστεί ότι οι φακές είναι η σούπερ αδυνατιστική τροφή. Δεν ξέρω πως και γιατί (και αν κάποιος γνωρίζει κάτι ας μας το πει) αλλά αν μια μέρα οι φακές πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι μου, μισό κιλό μείον το ‘χω στο τσεπάκι μου!..

Και δεν μιλάω για βαρετές φακές νερόβραστες με μια υποψία λαδιού και τα λοιπά, αλλά για την αγαπημένη μου πλούσια αρωματική σαλάτα με φακές, με μπόλικη φέτα και ωραίο φρέσκο ελαιόλαδο.

Οι φακές βράζουν όση ώρα χρειάζεται για να είναι al dente, να κρατάνε δηλαδή και να μην λιώνουν και μετά ανακατεύονται με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπόλικα μυρωδικά, ντοματούλα και φέτα. Μια ώρα μένουν στο ψυγείο να ανακατευτούν οι γεύσεις και τα αρώματα και είναι έτοιμες.

Υ.Γ 1 Τελευταία χρησιμοποίησα τις κόκκινες φακές που πια βρίσκονται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τις βρήκα πολύ βολικές καθώς θέλουν το πολύ 5 λεπτά βράσιμο.

Υ.Γ 2 Εννοείται ότι τα υλικά, είδη και ποσότητες, είναι κατά προσέγγιση. Συχνά όταν έχω κόλιανδρο τον προσθέτω κι αυτόν ή βάζω άνηθο ή μάραθο, το σπανάκι και η ρόκα είναι μια άλλη εκδοχή, η ποσότητα της φέτας αυξομειώνεται ανάλογα με τα γούστα ή αντικαθίσταται από μοτσαρέλα ή μανούρι. Κοινώς, με βάση τις φακές δίνω όποια γεύση και άρωμα θέλω.


Υ.Γ 3 Την λέω σαλάτα αλλά είναι ένα κανονικότατο πλήρες γεύμα!

Φακές σαλάτα

1 φλιτζάνι φακές

1 φύλλο δάφνης

1 σκελίδα σκόρδο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλιά δυόσμο ψιλοκομμένο

1 λεμόνι χυμός και ξύσμα

1 ντομάτα

100 γρ. φέτα

Ελαιόλαδο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κρεμμύδια

1 κουταλιά λάδι

2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

2 φυλλαράκια φασκόμηλο ψιλοκομμένα

αλάτι και πιπέρι

Βράζω τις φακές σε μπόλικο νερό μαζί με την δάφνη και το σκόρδο προσέχοντας να μην παραβράσουν – προσοχή στις κόκκινες φακές, αν ξεπεράσουν το πεντάλεπτο γίνονται λιώμα. Τις σουρώνω, πετάω τη δάφνη και το σκόρδο, και τις αφήνω στην άκρη.

Για τα κρεμμύδια, τα κόβω σε λεπτά φετάκια και τα βάζω σε ένα φαρδύ τηγάνι με μια κουταλιά λάδι. Προσθέτω 2 κουταλιές μπαλσάμικο, το φασκόμηλο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατευοντας κάθε τόσο και προσέχοντας να μην αρπάξουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύω τις φακές με τα κρεμμύδια και προσθέτω τον μαϊντανό, τον δυόσμο (ή ό,τι μυρωδικό έχω), το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και λίγο λάδι.

Ξεφλουδίζω την ντομάτα και την κόβω σε πολύ μικρά κυβάκια, σε κυβάκια επίσης κόβω την φέτα και τα ανακατεύω όλα μαζί. Τα αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα και είμαστε έτοιμοι.

Την τελευταία στιγμή, στο τραπέζι και στο κάθε πιάτο, ρίχνω λίγο χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και περιχύνω με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.

Λεονί για το HomeMade blog

[email protected]

Πηγή: http://www.cookbox.gr/homemade
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Catalyst Display Driver Catalyst: Mε frame pacing!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Catalyst Display Driver Catalyst: Mε frame pacing!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ