2013-08-03 19:05:43
Φωτογραφία για Ιράν: Άρση των διεθνών κυρώσεων θα επιδιώξει ο Ροχανί
Η ιρανική κυβέρνηση θα εργαστεί προκειμένου «να αρθούν οι άδικες κυρώσεις» σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, δήλωσε ο Χασάν Ροχανί στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Ιράν.

Ο νεοεκλεγείς ιρανός πρόεδρος, τον οποίο πολιτικοί αναλυτές κρίνουν μετριοπαθή, διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού, το Ιράν να διαμορφώσει εφεξής καλύτερες διεθνείς σχέσεις και να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντά του.

Λίγο νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η ορκομωσία του νέου προέδρου σε τελετή παρόντος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Ροχανί, που κέρδισε στην εκλογική αναμέτρηση της 14ης Ιουνίου με 51%, θα διαδεχθεί τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, του οποίου η οκταετία στο πηδάλιο της χώρας σημαδεύτηκε από μία σειρά σοβαρών εντάσεων με τη Δύση, ιδίως σε ό,τι αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.


Ο νέος πρόεδρος έχει διακυρήξει πως θα επιδιώξει «μία εποικοδομητική συνεννόηση με τον κόσμο», ιδίως για να διευθετηθεί το ζήτημα των πυρηνικών και να επιτύχει με αυτόν τον τρόπο μία σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη της χώρας.

Αύριο ο Ροχανί θα δώσει όρκο και ενώπιον του Κοινοβουλίου σε νέα τελετή, στην οποία για πρώτη φορά το Ιράν έχει προσκαλέσει ξένους ηγέτες.

Αρκετοί αρχηγοί κρατών από τις χώρες της περιοχής θα παραστούν, ενώ αναμένεται επίσης και ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν εν ονόματι των μεγάλων δυτικών δυνάμεων.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ    Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ