2013-08-04 17:15:15
Φωτογραφία για «Μπόμπες» made in Italy στη Δυτική Ελλάδα
Αμερική, 16 Ιανουαρίου 1919: Ψηφίζεται η 8η τροποποίηση του Συντάγματος που απαγορεύει την πώληση ή διακίνηση αλκοολούχων ποτών και ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, με το νόμο «Volstead Act», τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση. Όμως η μαύρη αγορά αρχίζει να ανθίζει και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τα παράνομα αποστακτήρια και μπαρ! Τότε ήταν που για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους τα νοθευμένα ποτά τα οποία κατ’ επίσημη παραδοχή συνέβαλαν σε άνοδο των τυφλώσεων και των παραλύσεων.

Οι λεγόμενες «μπόμπες» είχαν ήδη γεννηθεί! Μάιος 2011, Τουρκία: 35 Ρωσίδες δηλητηριάζονται και τέσσερις εξ αυτών πεθαίνουν από ποτέ «μπόμπες» που τους προσφέρθηκαν στη διάρκεια κρουαζιέρας στο Bodrum. Το δικαστήριο καταδικάζει σε 80 έτη φυλάκισης τους τέσσερις κατηγορούμενους. Ένα παρόμοιο περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγο καιρό αργότερα στην Πράγα της Τσεχίας. Πάτρα, 1 Ιανουαρίου 2013: Το εφημερεύον νοσοκομείο του Ρίου γεμίζει από πελάτες συγκεκριμένου νυχτερινού καταστήματος που τους… πότιζε «μπόμπες! Οι θαμώνες είχαν συμπτώματα εμέτων, γαστρεντερίτιδας και δυνατού πονοκεφάλου… Σχεδόν έναν αιώνα μετά και ο εφιάλτης των επικίνδυνων ποτών δεν έχει τελειωμό
. Βότκα, ουίσκι, ρούμι, τζιν και μπράντι είναι τα αγαπημένα ποτά του νεοέλληνα. Η κατανάλωση ανέρχεται στα 4 εκατ. κιβώτια ετησίως. Ωστόσο, οι πωλήσεις παρουσιάζουν πτώση, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση… Πρόκειται άραγε για κάποιο μυστήριο; Όχι! Απλώς, η διαφορά στα νούμερα καλύπτεται από την άνθηση στην παραγωγή νοθευμένων οινοπνευματωδών ποτών.

Μπάρμπεν «μιλημένοι», γνωρίζουν πού να δώσουν το «καλό» και πού το «κατώτερης» ή το «κατώτατης» ποιότητας ποτό. Ανάλογα δηλαδή με το… ποιος είναι ο πελάτης. Και δυστυχώς λόγω κρίσης οι… φθηνότερες λύσεις είναι περισσότερο περιζήτητες. Στην Πάτρα, βέβαια, κυριαρχεί η άποψη ότι το πρόβλημα δεν είναι – ευτυχώς – τόσο διαδεδομένο λόγω του αυξημένου επαγγελματισμού των ιδιοκτητών γνωστών καταστημάτων. Αλλού όμως, τι γίνεται; Και επίσης, πόσο συχνοί είναι οι έλεγχοι που διενεργούνται, (αν διενεργούνται), ώστε να μιλάμε με επίσημα στοιχεία; Στο σημερινό ρεπορτάζ ο «Κόσμος» σας δίνει τις απαντήσεις. Σας αποκαλύπτει επίσης τι ακριβώς είναι και πώς παρασκευάζεται ένα ποτό – «μπόμπα», τις κατηγορίες και τις βλάβες που αναλόγως προκαλούν στην υγεία, ενώ σας παρουσιάζει συμβουλές αναγνώρισης και θεραπείας. Κυρίως, όμως, σας αποκαλύπτουμε τα δύο μεγάλα κυκλώματα διακίνησης τέτοιων ποτών, με την πόλη της Πάτρας να είναι είτε ο προορισμός, είτε απλώς το πέρασμα Κύκλωμα από την Ιταλία

Η γενική εικόνα που επικρατεί στους περισσότερους είναι ότι παρασκευαστήρια νοθευμένων ποτών βρίσκονται στην πρώην ανατολικές χώρες των Βαλκανίων. Κι όμως. Ο κίνδυνος τους τελευταίους μήνες έρχεται από αλλού. Και συγκεκριμένα από την γειτονική Ιταλία, που λόγω κρίσης κι αυτή αρχίζει να αντιμετωπίζει έντονα το φαινόμενο της παρανομίας γενικώς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα, τον περασμένο χειμώνα ένας 40χρονος κουστουμαρισμένος Ιταλός, μιλώντας άπταιστα την ελληνική γλώσσα, έκανε την εμφάνισή του στην Πάτρα αναζητώντας πελάτες για… φθηνά ποτά.

Όπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, οι επισκέψεις του αυξήθηκαν το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω… παραγγελιών που συνόδευε μαζί με άλλους δύο έως και τρεις συνεργάτες του που τον συνοδεύουν σε κάθε του ταξίδι. Οι Αρχές γνωρίζουν για τη δράση του και έχουν ήδη συλλέξει στοιχεία για το «πάρε-δώσε» με τοπικές επιχειρήσεις. Όχι μόνο της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αφού εκτιμάται πως ότι στο πελατολόγιό του έχουν ενταχθεί καταστηματάρχες από Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Όσον αφορά τις τιμές των νοθευμένων που λανσάρει στην αγορά, φθάνει περίπου στο μισό της τιμής με έκπτωση που αγοράζει ένας επιχειρηματίας. Γύρω στα… 6 με 7 ευρώ το κάθε μπουκάλι!

Εισαγωγή από Βαλκάνια

Βουλγαρία, Τσεχία και Πολωνία είναι μερικές από τις χώρες στις οποίες ανθίζει η Παρασκευή νοθευμένων ποτών. Ποτά «μπόμπες» περνούν ακόμα και κάτω από τη… μύτη των Αρχών. Μπαίνουν στο ελληνικό έδαφος και κινούνται προς τα σημεία μεταφόρτωσης, δηλαδή σε ελληνικά παράνομα παρασκευαστήρια ή αποθήκες, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Στερεά. Στη συνέχεια, κατευθύνονται σε μικρότερες ποσότητες προς τις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί τα καταστήματα ενδιαφερομένων επιχειρηματιών με τους οποίους οι άνθρωποι του κυκλώματος έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες. Αυτά τα ποτά είναι και τα πιο επικίνδυνα. Μόνο και μόνο η τιμή πώλησης φανερώνει την ποιότητα. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πρώην εμπλεκόμενος με ένα τέτοιο κύκλωμα, μία φιάλη με την στάμπα επώνυμης βότκας, την πωλούσε σε επιχειρηματίες προς μόλις… 3 ευρώ τη μία! «Από αυτά τα λεφτά ήταν εξασφαλισμένο το κέρδος μου και πληρωμένα μεταφορικά και όλα τα άλλα. Σκεφθείτε δηλαδή πόσο μικρό – κάτω του 1 ευρώ – ήταν το κόστος παρασκευής αυτού του ποτού», αναφέρει συγκεκριμένα στον «Κόσμο».

Κατηγορίες νοθευμένων

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε γενικές γραμμές οι «μπόμπες» προκαλούν από απλούς πονοκεφάλους, ζαλάδες και γαστρεντερικές διαταραχές, μέχρι τύφλωση, μερική απώλεια μνήμης και έλλειψη συγκέντρωσης. Και ακόμα χειρότερα, μπορούν να επιφέρουν βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ή, στο χειρότερο στάδιο, να προκαλέσουν κώμα ή και τον θάνατο! Από τι όμως εξαρτάται αυτό; Από το ποια είναι η κατηγορία στην οποία ανήκει το ποτό. Διότι δεν είναι όλες οι «μπόμπες» ίδιες. Χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες.

Στην πρώτη, συναντάμε τα απλά αραιωμένα ποτά. Είναι αυτά που αραιώνονται με νερό και ουσιαστικά επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.

Στη δεύτερη, έχουμε την απλή αλλαγή της ετικέτας. Δηλαδή, φθηνά ποτά σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και σε αυτή την περίπτωση, η μοναδική επιβάρυνση είναι στην τσέπη και όχι στην υγεία.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με νόθευση με μεθυλική αλκοόλη, αντί της αιθυλικής αλκοόλης που πρέπει να υπάρχει στα ποτά. Προστίθεται λοιπόν μεθυλική αλκοόλη προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο αλλά και τύφλωση όταν η κατανάλωση είναι συστηματική. Στα ένα με δύο ποτά, νιώθουμε αμέσως τον πονοκέφαλο και την ζάλη. Κι αν όχι αμέσως, σίγουρα την επόμενη μέρα.

Νοθευμένα ποτά με βιομηχανική αλκοόλη. Ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει. Παίρνουν την αλκοόλη από βιομηχανικά υγρά (χρώματα κ.λπ.) που περιέχουν τοξικές προσμίξεις. Τα ποτά αυτά προκαλούν μεγαλύτερες βλάβες στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά και αλλού. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στα σφηνάκια όπου προστίθενται και χρωστικές ουσίες, ακόμα και… μεταλλικά χρώματα!

του Αχιλλέα Ροδίτη-εφημερίδα Κόσμος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το...sex tape της Cameron Diaz!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το...sex tape της Cameron Diaz!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ