2013-08-12 07:00:17
Φωτογραφία για Τα τρία λιμάνια που θα ιδιωτικοποιηθούν πρώτα και η λύση πακέτο για τα υπόλοιπα
Προηγείται ο ΟΛΘ και ακολουθεί ο ΟΛΠ

Τι αποκαλύπτει η μελέτη σκοπιμότητας του ΤΑΙΠΕΔ και παρουσιάζει σήμερα η «Κ»

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Τα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει -εκτός απροόπτου- τη λύση της απευθείας πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού στους ενδιαφερομένους που θα συμμετάσχουν στους σχετικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δεν θα ακολουθήσει την οδό της παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων. Ιδίως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι προσφέρει τις μεγαλύτερες προοπτικές, δεδομένου του ανεπίσημου ενδιαφέροντος που έχει εκφραστεί μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη σκοπιμότητας που έχει στα χέρια του το ΤΑΙΠΕΔ και που παρουσιάζει σήμερα η «Κ»
. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι η πώληση μετοχών θα μπορούσε να αποτελεί μια βασική προσέγγιση για τα λιμάνια στα οποία οι επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Στον αντίποδα, σε όσα λιμάνια το επενδυτικό ενδιαφέρον περιορίζεται σε μερικές μόνο από τις δραστηριότητές τους, η ιδανικότερη λύση θα ήταν η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους, παρά η πώληση όλου του λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΤΑΙΠΕΔ θα καθορίσει τις τελικές του αποφάσεις και από μια σειρά παραγόντων, όπως το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκφραστεί, σε συνδυασμό και με τη βεβαιότητα που θα έχουν τα στελέχη του ταμείου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας. Επίσης, το τελικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης για κάθε λιμάνι θα κριθεί από τη συμβατότητα με τις υφιστάμενες παραχωρήσεις δραστηριοτήτων (π.χ. σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στον ΟΛΠ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Cosco), τα θέματα ανταγωνισμού και την αποδοχή της λύσης που θα προκρίνει το ταμείο από τους μετόχους.

Πάντως, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του μετώπου των ιδιωτικοποιήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός φαίνεται πως θα προηγηθεί εκείνου για τον ΟΛΠ. Αιτία είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, αναφορικά με την πρόθεση της τελευταίας να προβεί σε νέα επένδυση ύψους 226 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δυτικού τμήματος του Προβλήτα ΙΙΙ, με αντάλλαγμα την αναστολή της καταβολής ελάχιστου ανταλλάγματος για κάποια χρόνια. Αλλος ένας λόγος που θα φέρει τον ΟΛΘ στο επίκεντρο είναι η διαπίστωση του ΤΑΙΠΕΔ ότι το λιμάνι της συμπρωτεύουσας έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο ενδιαφέρον μεταξύ των επενδυτών. Στη μελέτη σκοπιμότητας αναφέρει ότι οι βασικοί λόγοι για το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η γεωγραφική θέση του λιμανιού, που θεωρείται «πύλη» για τα Βαλκάνια, τα περιθώρια ανάπτυξής του, τα θετικά οικονομικά του στοιχεία και οι καλές προσβάσεις και υποδομές του.

Στη μελέτη αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ έχουν εκφράσει κυρίως στρατηγικοί επενδυτές από την Ασία-Απω Ανατολή και την Ευρώπη. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετείχαν σε διαγωνισμό για την παραχώρηση της δραστηριότητας διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και δευτερευόντως και για την παραχώρηση της δραστηριότητας γενικού φορτίου. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας. Επιπλέον, τονίζεται ότι «μεγάλοι και συγκεκριμένοι επενδυτές θα εξέταζαν τη συμμετοχή τους σε διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση του συνόλου του μεριδίου του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΘ».

Ανάλογη λύση προκρίνεται και για τον ΟΛΠ, όπου επίσης το ενδιαφέρον που καταγράφεται αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων του λιμανιού. Η μεγαλύτερη ζήτηση εκφράζεται για τις δραστηριότητες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, τον σταθμό διακίνησης οχημάτων και το λιμάνι της κρουαζιέρας. Ενδιαφέρον υπάρχει και για τη διακίνηση επιβατών/οχημάτων προς τη νησιωτική χώρα, ενώ το μικρότερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δραστηριότητα γενικού φορτίου.

Αντίστοιχα, ενδιαφέρον για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού καταγράφει η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πάντως, αν τα σχετικά σχέδια δεν ευοδωθούν και το ταμείο προτιμήσει τη λύση των επιμέρους παραχωρήσεων, τότε οι σχετικοί διαγωνισμοί για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ θα αφορούν σε συμβάσεις διάρκειας 50 ετών. Αυτό που διαφαίνεται μέχρι σήμερα βέβαια αφορά διαγωνισμούς πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ (74% περίπου) σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, πιθανώς και στην Αλεξανδρούπολη, εφόσον το ενδιαφέρον που καταγράφεται μετουσιωθεί σε πράξη.

Το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει τις λύσεις-πακέτο για τα μικρότερα που δεν είναι εισηγμένα στο Χ.Α.

Μεγαλύτερες είναι οι προκλήσεις που συνοδεύουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των μικρότερων λιμανιών της χώρας, που δεν είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο.

Ο λόγος, για τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, της Κέρκυρας, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου και του Ηρακλείου. Σε αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 100% και εξετάζει το προσφορότερο μοντέλο για κάθε περίπτωση ή ακόμα και τη λύση της μαζικής παραχώρησης, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον. Στη μελέτη σκοπιμότητας, το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει μια σειρά επιλογών, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση κατέχει η σύσταση μιας εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα εισφερθούν όλα τα λιμάνια, ή εναλλακτικά στη δημιουργία 3-4 εταιρειών περιφερειακού χαρακτήρα, όπου θα ενταχθεί μια σειρά λιμανιών με γεωγραφική εγγύτητα (π.χ. λιμάνια Αττικής, λιμάνια Δυτικής Ελλάδος κ.ο.κ.).

Είναι πάντως προφανές ότι επενδυτικό ενδιαφέρον δεν καταγράφεται για όλα τα λιμάνια, γι’ αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει λύσεις-πακέτο, δηλαδή ομαδοποίηση λιμανιών, που θα αυξήσουν την ελκυστικότητα των σχετικών διαγωνισμών. Πάντως, στη μελέτη αναγνωρίζεται ότι στα περιφερειακά λιμάνια θα προκύψουν δραστηριότητες που δεν θα είναι εφικτό να παραχωρηθούν άμεσα και γι’ αυτό επιχειρούν να αξιολογήσουν ποιες εξ αυτών θα μετατεθούν για το απώτερο μέλλον και ποιες θα παραχωρηθούν άμεσα. Αυτό που διαφαίνεται είναι οι επενδυτές θα κινηθούν περισσότερο για τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας στα περισσότερα λιμάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρουαζιέρα συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ηγουμενίτσα, την Κέρκυρα και το Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα, από τη μελέτη προκύπτει σημαντικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα για τη διακίνηση επιβατών/οχημάτων στο εξωτερικό και για τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας. Αντίστοιχα, στο λιμάνι της Πάτρας, το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη διακίνηση επιβατών/ οχημάτων του εξωτερικού και λιγότερο στις άλλες δραστηριότητες του λιμανιού. Στην Κέρκυρα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφορά την κρουαζιέρα, αλλά καταγράφεται ζήτηση και για τη διακίνηση επιβατών/ οχημάτων.

Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο, πέραν της κρουαζιέρας, ενδιαφέρον προκύπτει και για τη διακίνηση επιβατών/ οχημάτων, ενώ σαφώς περιορισμένο κρίνεται το ενδιαφέρον για τη διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων και το γενικό φορτίο.

Στον Βόλο, ζήτηση εμφανίζουν η διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων και το γενικό φορτίο, σε αντίθεση με τη διακίνηση οχημάτων/επιβατών και την κρουαζιέρα.

Δυσκολίες συναντούν και τα περιφερειακά λιμάνια της Αττικής, καθώς τόσο στο Λαύριο όσο και τη Ραφήνα και την Ελευσίνα η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ δεν εντοπίζει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για καμία από τις δραστηριότητες, δείγμα της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει το λιμάνι του Πειραιά, που απορροφά μεγάλο μέρος της κίνησης φορτίων και επιβατών/ οχημάτων.

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ