2013-08-13 16:52:26
Φωτογραφία για Φορολογία, δόσεις και επιβίωση
 της Ελίνας Γαληνού

Ολος ο κόσμος που διάγει περίοδο διακοπών καθότι Αύγουστος, είτε απουσιάζει σε άλλα μέρη, είτε μένει στο σπίτι του, ξέρει ότι περιμένει τα εκκαθαριστικά της εφορίας. Οι πολύπαθες δηλώσεις που κάναμε φέτος, όπου οι ουρές για τις διαδικασίες ήταν ατελείωτες ως τα τέλη Ιουλίου, θα εκκαθαριστούν και θα μας σταλούν. Από άποψη γνώσης του ποσού που θα πληρώσουμε, ας πούμε ότι βρισκόμαστε σε προνομιακή θέση, γιατί ήδη τα ξέρουμε λόγω ηλεκτρονικής υποβολής. Ομως για το πού θα βρούμε τα χρήματα να ανταπεξέλθουμε σ΄αυτά, μάλλον είμαστε στα πολύ δύσκολα, δεδομένου ότι με τα κόλπα του Taxis φέτος, άργησαν οι δηλώσεις και θα μας έρθουν όλα μαζεμένα Εχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές την κατάσταση ως προς τον παραλογισμό των φόρων που επιβάλλονται αψυχολόγητα και χωρίς να εκτιμάται ούτε στο ελάχιστο, η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών. Εχουμε αναφερθεί ξανά και ξανά στις επιπτώσεις που φέρνει αυτό στην αγορά και τη ζωή των ανθρώπων. Αν κάποτε οι φτωχοί-που δεν είχαν σπουδαίους φόρους να πληρώσουν-έκαναν πίσω και χρωστούσαν, τώρα θα χρωστάνε και οι μεσοαστοί ακόμα, εφ΄όσον κανείς δεν έλαβε υπόψη την απελπιστική καθήλωση των εισοδημάτων τους και τους επέβαλε φόρους εντελώς δυσανάλογους με τα έσοδά τους..


"Πώς θα πληρώσω όλο αυτό το ποσόν;" αναρωτιέται ο ένας μετά τον άλλον... και αυτή η ερώτηση είναι η πιό συνηθισμένη που ακούγεται αυτόν τον καιρό. Καθώς φέτος, οι επιβαρύνσεις υπήρξαν τεράστιες, ο κόσμος έχει παγώσει και αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης, ελπίζοντας σε μια διευκόλυνση από το κράτος, τουλάχιστον όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής. Εάν για παράδειμα, ένας φορολογούμενος μπορούσε να πληρώσει σε 10-12 μηνιαίες δόσεις ένα ποσό της τάξης των π.χ 3400 ευρώ, εννοείται ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα βγάλει πέρα, αντί να υποχρεώνεται να δίνει σε τρείς διμηνιαίες δόσεις χίλια τόσα ευρώ...Οσο βαρύς και να είναι ο φόρος, αν δίνεται σε μικρές δόσεις, ο κόσμος αναπνέει, δεδομένου ότι δεν ξέρει κανείς αν μέσα στους επόμενους μήνες, δεν θα χάσει και ένα ακόμα εισόδημα εφ΄όσον η κρίση βαθαίνει και συνεχίζεται. Αυτό βεβαίως, δεν ενδιαφέρει εκείνους που επέβαλαν και τις προεισπράξεις, λές και έχουμε σίγουρα τα ίδια έσοδα για την επόμενη χρονιά..

Συζητούνται βέβαια διάφορα σενάρια και έχει αναφερθεί ότι μπορεί να γίνουν διακανονισμοί και δόσεις, οι οποίες μάλιστα να πληρώνονται μέσω τραπέζης. Ελα όμως που οι πληροφορίες είναι διάχυτες και αντιφατικές. Τηλεφωνούμε στην εφορία και μας συνιστά ότι ναί μεν θα δεχτεί διακανονισμό ανάλογα με τη φοροδοτική δυνατότητά μας, πλήν όμως θα πρέπει να αφήσουμε να λήξει η πρώτη επίσημη δόση του εκκαθαριστικού και μετά να προχωρήσουμε σε διακανονισμό δόσεων, που θα πληρώνονται μέσω του τραπεζικού μας λογαριασμού. Ποιός το τολμάει αυτό, φοβούμενος και με το δίκιο του, ότι μπορεί η καθυστέρηση της δόσης, να επιφέρει και ένα επιπλέον πρόστιμο και μετά, η μία δόση να κουκουλώνει την άλλη ώσπου να μην μπορούμε να βρούμε άκρη; Και εάν κάτι δεν υπολογιστεί σωστά και ο φορολογούμενος φανεί χρεωμένος στην εφορία, και του τραβήξουν καμία κατάσχεση καταθέσεων ή συντάξεων; Αντε να βρεί ο κόσμος άκρη μετά απ΄αυτά.

Οσα και να λέγονται από το αρμόδιο υπουργείο ότι "φροντίζει τα δέοντα" για την διεκόλυνση των φορολογουμένων, η κατάσταση στην πράξη είναι απολύτως συγκεχυμένη. Αλλα συμβουλεύουν οι εφορίες τους φορολογούμενους, άλλα οι λογιστές, άλλα λένε τα ΜΜΕ. Στην ουσία όμως, αυτό το σύστημα ρύθμισης των φορολογικών δόσεων, δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί και άρα, κανείς δεν διασφαλίζει τον φορολογούμενο εάν παρακάμψει μια επίσημη δόση του φόρου του. Το σιγουρότερο απ΄όλα είναι ότι οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν την πρώτη επίσημη δόση ως το τέλος Αυγούστου γιατί θα φοβηθούν να μπλέξουν με χειρότερες περιπέτειες, εφ΄όσον η ποινή οφειλετών ακόμα και για μικρά ποσά, έχει θεσμοθετηθεί και... όποιον πάρει ο Χάρος... Και εάν υπάρξουν νεώτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά-όπου η τρόικα αναμένεται να μας κάνει πάλι εξονυχιστικούς ελέγχους-θα δούμε εάν θα μας επιτρέψει την επιβίωσή μας σε δόσεις. Στο μεταξύ, μέχρι τότε, ο κόσμος θα έχει σκιστεί για να πληρώσει εμπρόθεσμα, ώστε να μην βρεθεί αντιμέτωπος με χειρότερους μπελάδες και του κατάσχουν και τις ελάχιστες οικονομίες που του απέμειναν, από καμία στραβή κίνηση...

Κατά τα άλλα, ευχαριστούμε τους αρμόδιους που "φρόντισαν" για την διευκόλυνσή μας!
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ