2013-09-03 06:36:04
Φωτογραφία για Υγροποιημένο αέριο «δένει» στην Καβάλα
Εναν πλωτό ενεργειακό σταθμό επιθυμεί να εγκαταστήσει η ΔΕΠΑ στα ανοικτά της Καβάλας, με στόχο την εξαγωγή φυσικού αερίου στις βαλκανικές χώρες.

Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης, βασικά στοιχεία της οποίας παρουσιάζει η Realnews, ενώ η απαραίτητη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στη διαδικασία της ανάθεσης και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Νοέμβριο του 2013. Πρόκειται για έναν σταθμό που θα δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο θα αεριοποιείται εκ νέου. Αν και η βασική τεχνικοοικονομική μελέτη του έργου βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, η ΔΕΠΑ δείχνει να προσανατολίζεται στην πιο ήπια περιβαλλοντικά επιλογή, δηλαδή τη μόνιμη εγκατάσταση ενός πλοίου πάνω στο οποίο θα γίνεται η αεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο πλωτός σταθμός έχει εξαιρετικά λιγότερες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα σε σχέση με την κατασκευή πλατφόρμας, για την εγκατάσταση της οποίας απαιτούνται τόνοι τσιμέντου στον βυθό της θάλασσας.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πλωτός σταθμός θα είναι χωρητικότητας περίπου 150.000 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου, ενώ θα μπορεί να αδειάζει και να γεμίζει περισσότερες από 30 φορές τον χρόνο. Συνολικά, η αεριοποίηση του υγροποιημένου καυσίμου υπολογίζεται ότι μπορεί να παρέχει από 3 έως και 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα, ικανή να καλύψει ακόμα και το 50% των αναγκών της Ελλάδας σε θέρμανση. Παρά τις τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας που θα έχει ο νέος σταθμός, η ΔΕΠΑ προσανατολίζεται στην εξαγωγή του φυσικού αερίου στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων μέσω του νέου Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Το κόστος του όλου σχεδίου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 200 και 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Περιβαλλοντικές μελέτες

Θετικά διάκεινται οι τοπικοί φορείς της Καβάλας απέναντι στην προτεινόμενη επένδυση, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα περιμένουν να δουν την τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου για να δώσουν την οριστική συγκατάθεσή τους. Μέχρι σήμερα ο βασικός προβληματισμός τους αφορά την προτεινόμενη θαλάσσια τοποθεσία για τη μόνιμη αγκυροβόληση του πλοίου με το υγροποιημένο αέριο, το οποίο έχει χωροθετηθεί στα ανοικτά της κωμόπολης Νέα Καρβάλη, ανατολικά της πόλης της Καβάλας.

«Εχει γίνει λόγος για τη χωροθέτηση του σταθμού σε απόσταση 1 μιλίου από τις ακτές της Νέας Καρβάλης, η οποία είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη 3.000 κατοίκων. Μια τέτοια απόσταση είναι πάρα πολύ μικρή για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, καθώς σε ενδεχόμενο ατύχημα η καταστροφή που θα προκαλούνταν θα ήταν μεγάλη», δηλώνει ο Λάζαρος Βασιλειάδης, πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, προσθέτοντας πως έχει ήδη συγκροτηθεί μια επιστημονική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους του προτεινόμενου έργου. «Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά όλα τα δεδομένα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Δεν θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε κανένα έργο, αλλά πρέπει να δούμε αν το έργο αντιτίθεται με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής μας που βασίζεται στην αλιεία και τον τουρισμό», λέει ο Λ. Βασιλειάδης.

«Η κοινωνία της Καβάλας έχει δώσει αγώνες ώστε να αποκλείονται οι επενδύσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν το υγροποιημένο αέριο μπορεί να προκαλέσει βλάβες είτε στο περιβάλλον είτε στις ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες, που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην περιοχή μας», αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής.

Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος του έτους αποτελεί το πρώτο στοίχημα της ΔΕΠΑ για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου. Παρ’ όλα αυτά, ενδιαφέρον για συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου υπάρχει και από ξένους επενδυτές που έχουν βολιδοσκοπηθεί, ενώ ένα μέρος της επένδυσης θα καλυφθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο το έργο δείχνει να είναι βιώσιμο και να έχει μεγάλες προοπτικές. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Δεν θέλουμε να γίνει τίποτα που να αντιτίθεται με τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας καθώς αν υπάρξει αντίδραση είμαστε πρόθυμοι ακόμα και να αποσύρουμε το ενδιαφέρον μας», δήλωσε ο Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ, Γιώργος Πολυχρονίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ