2013-09-14 19:58:10
Φωτογραφία για Πάτρα: Mηδενική δόση για άνεργο ζευγάρι με παιδιά - Είχαν πάρει δάνεια από έξι τράπεζες!
Απόφαση σταθμός που ίσως να μην έχει υπάρξει αντίστοιχή της σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν αυτή που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Πατρών υπέρ ενός ζευγαριού ανέργων δανειοληπτών οι οποίοι είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο και κινδύνευαν μαζί με τα παιδιά τους να… βγουν στο δρόμο! Και αυτό διότι το δικαστήριο αποφάσισε να μην δίνουν ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες όπου χρωστούσαν για έναν ολόκληρο χρόνο!

Πριν μερικά χρόνια όλα κυλούσαν κάτι παραπάνω από ομαλά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Κόσμου". Το ζευγάρι παντρεύτηκε και άρχισε να πραγματοποιεί τα σχέδιά του για το μέλλον. Έκαναν το πρώτο παιδί τους έναν πανέμορφο αγοράκι και εντός της κρίσης ήρθε στη ζωή και το δεύτερο μωρό. Στην αρχή της κοινής τους πορείας αγόρασαν και ένα σπίτι 85 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Ανθούπολης, έχοντας μελετήσει τα οικονομικά τους δεδομένα και ξέροντας πως μπορούσαν με τα έσοδα από τις δύο δουλειές τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις. Δυστυχώς όμως, η κρίση έφερε τα πάνω – κάτω.


Τα απανωτά μέτρα, τα χαράτσια και οι περικοπές έφεραν τις δυσκολίες. Και ήρθαν και οι… απολύσεις και των δύο. Ο σύζυγος απολύθηκε προ διετίας και πριν από μερικούς μήνες έχασε τη δουλειά της και η σύζυγος. Έτσι το ζευγάρι βρέθηκε σε απόγνωση μιας και στις «καλές εποχές» με τις αγορές στις οποίες είχαν προβεί (σπίτι) είχαν λάβει συνολικά δάνεια ύψους 250.000 ευρώ από έξι διαφορετικές τράπεζες. Έτσι αδυνατούσαν να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη.

Επ’ ακριβώς το ζευγάρι ζήτησε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να απαλλαγούν από τις μηνιαίες υποχρεώσεις που λόγω συνθηκών ήταν υπέρογκες και ασύμφορες. Η δίκη έγινε τον περασμένο Μάιο και η απόφαση εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες. Στο σκεπτικό της αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι αιτούντες δεν έχουν εισοδήματα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. …καλούνται να παρέχουν στα ανήλικα παιδιά τους μόρφωση, ένδυση, διατροφή, να καταβάλλουν τους υπέρογκους για όλα πλέον τα νοικοκυριά λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έκτακτες φορολογίες κλπ, με αποτέλεσμα να πρέπει οι μηνιαίες καταβολές για την τετραετία να οριστούν μηδενικές. Όμως το δικαστήριο θα ορίσει νέα δικάσιμο για να εξετάσει την περίπτωση επαναπροσδιορισμού των μηνιαίων καταβολών…».

Ικανοποίηση για τον Α. Βαβαρούτα

Κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένος έχει ο δικηγόρος του ζευγαριού Άκης Βαβαρούτας. Ο οποίος απατώντας στον «Κόσμο» δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ελληνική οικογένεια πια, βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης. Οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στα στοιχειώδη. Αυτό πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από όσους κρατούν τις τύχες των πολιτών στα χέρια τους. Επίσης, θα πρέπει και οι τράπεζες να καταλάβουν πως είναι αδύνατον ο κόσμος να καταφέρει να πληρώσει τους υπέρογκους και εξοντωτικούς τόκους που έχουν επιβάλει.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Πατρών δικαιώνει ένα άνεργο ζευγάρι που το "τραγικό λάθος" που έκανε ήταν να αγοράσει ένα απλό και λιτό διαμέρισμα 85 τμ για να ζήσει. Ο νόμος 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε δίνει την δυνατότητα σε όσους έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς προκειμένου να μην οδηγηθούν στην ολοκληρωτική εξαθλίωση. Η ως άνω απόφαση διέγραψε το χρέος των πελατών μου, καθώς αναγνώρισε ότι, ως άνεργοι, δεν έχουν την δυνατότητα καταβολής κανενός χρηματικού ποσού. Θεωρώ δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν κ άλλες τέτοιες αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ελληνική οικογένεια να πάρει ανάσες την δύσκολη οικονομικά εποχή που ζούμε».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0-0
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 0-0
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ