2013-09-19 17:24:04
Φωτογραφία για «Όχι» Χατζημαρκάκη σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη
Ανάλογο ερώτημα είχε υποβάλει ο ίδιος, εφιστώντας την προσοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη δράση του ελληνικού κόμματος στη Γερμανία.

Επιτρεπτός δύναται να κριθεί ο περιορισμός της ελευθερίας εγκατάστασης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όποιο κράτος -μέλος της ΕΕ επιθυμούν, εφόσον διαπιστωθεί «σκόπιμη δημόσια πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων, λόγω φυλής, χρώματος ή καταγωγής», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη, σχετικά με τη δημιουργία παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χατζημαρκάκης τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, τον Ιανουάριο του 2013 «ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που χρησιμοποιεί στη χώρα του (Ελλάδα), σε τροποποιημένη αλλά ακόμα αναγνωρίσιμη μορφή, ναζιστικά σύμβολα απαγορευμένα στη Γερμανία, άνοιξε ένα γραφείο στη Γερμανία»
. Ζητά δε, από την Επιτροπή να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το εάν θα μπορούσε να εμποδιστεί η εγκατάστασή του, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται όπου επιθυμούν, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για την λειτουργία της ΕΕ. Για λογαριασμό της Κομισιόν, απάντησε η επίτροπος αρμόδια για την Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ.

Ανάλογο ερώτημα είχε υποβάλει ο κ. Χατζημαρκάκης, από κοινού με τους συναδέλφους του, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και Νάντια Χιρς και στο γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, εφιστώντας την προσοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη δράση του ελληνικού κόμματος στη Γερμανία.

Στην επιστολή του, αναφερόταν μάλιστα στην «ομόφωνη και κατηγορηματική» καταδίκη της δημιουργίας γραφείου της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη από τον ελληνικό σύλλογο της περιοχής και τόνιζε την ανάγκη να δίνεται ευρωπαϊκή απάντηση, «όταν άτομα, πολιτικά κόμματα ή οργανώσεις παραβιάζουν τις ελευθερίες που κατακτήσαμε». Εκτιμούσε μάλιστα, την επιλογή του κόμματος να ανοίξει γραφείο στην Νυρεμβέργη ως «εσκεμμένη πρόκληση».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, απάντηση δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Χανς- Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αναφορές περί δημιουργίας τέτοιων γραφείων δεν επιβεβαιώνονται, αλλά και ότι η γερμανική Πολιτεία δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό του κόμματος στην Γερμανία. Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για την ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων -είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό- και σημειώνει ότι έχει ζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας των υπηρεσιών ασφαλείας Ελλάδας και Γερμανίας. Ο κ. Φρίντριχ διευκρινίζει πάντως, ότι για την Χρυσή Αυγή δεν ισχύει το «προνόμιο» που δεν επιτρέπει την απαγόρευση λειτουργίας ενός κόμματος εάν αυτό δεν έχει αποφασιστεί από το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά αναφέρει ότι, μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν μια επαρκή πρόταση για απαγόρευση.

«Tο ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της Xρυσής Αυγής, με σκοπό να μπορέσει να διαπιστώσει τυχόν περαιτέρω ενέργειες» τονίζει ο υπουργός στην απάντησή του και προσθέτει ότι «αυτό αντιπροσωπεύει μια σαφή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύει τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα στη χώρα και να αντιμετωπίζει τις ακροδεξιές, ξενοφοβικές τάσεις».

Πρώτο Θέμα
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ