2013-09-20 16:39:04
Φωτογραφία για Στα 69 δαμάζει τα κύματα και τρέχει στους μαραθώνιους
Πριν λίγες ημέρες επέστρεψε από το Ζάγκρεμπ όπου διεξήχθησαν οι 23οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου Βετεράνων Αθλητών. Από τη συμμετόχη του, του έμειναν τα "ωραία" αλλά και τα "άσχημα" του αθλητισμού αφού είδε ανθρώπους - και μάλιστα μεγάλης ηλικίας - να ντοπάρονται μπροστά στα μάτια του!

Αύριο ετοιμάζεται να βουτήξει για 7 η φορά στα κρύα νερά για να λάβει μέρος στον κολυμβητικό Μινωικό Μαραθώνιο - Κλάδειος διαδρομή - και να διανύσει την απόσταση από την Ντία μέχρι τον Καρτερό. Η Κλάδειος διαδρομή, τη φετινή χρονιά, αφιερώνεται στην επέτειο των εκατό χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ένας θαλασσόνιος 6 ναυτικών μιλίων, όχι μόνο για τολμηρούς, αλλά πειθαρχημένους και καλά προετοιμασμένους κολυμβητές, καθώς η ιδιομορφία αυτού του αγώνα είναι ότι γίνεται σε ανοιχτό πέλαγος.

Για όσους δε γνωρίζουν η θαλάσσια περιοχή στη Ντία είναι γνωστή για τα πολύ δυνατά ρεύματα και τους ισχυρούς ανέμους.


Αν τύχεις και στα δυο, μπορεί να κολυμπάς για ώρα και να βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο. Είναι μια διαδρομή που οι νεότεροι κολυμβητές επαγγελματίες ή χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία διανύουν σε 3,4 με 4 ώρες.

Ο πρώην λιμενάρχης την έκανε σε 7, 5 ώρες αλλά αυτό δεν τον ενοχλεί. Στα 69 του χρόνια τολμά αυτό που λίγοι επιχειρούν.

Ο «θαλασσόνιος» όπως τον ονόμασε κι έγινε θεσμός από το 2007, ήταν ένα δικό του όνειρο το οποίο και κατέφερε να πραγματοποιήσει. Θαλασσινό νερό άλλωστε ρέει στις φλέβες του εκτός από αίμα.

Γεννήθηκε μέσα στη θάλασσα, μέσα μια βάρκα. Εκεί έπιασαν οι πόνοι τη μητέρα του ανοικτά της Κύθνου από όπου και κατάγεται, όταν η ίδια ήταν έγκυος 7 μηνών. Είχε βγει για ψάρεμα με τον πατέρα του.

Εφταμηνίτικος άντεξε για να φτάσει μέσω Λαυρίου στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1944. Από τότε ξεκίνησε να κολυμπά και να ασχολείται και «επαγγελματικά» με τη θάλασσα ώσπου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ναυάρχου, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Από τότε πιο ενεργά, καθώς πλέον δεν υπάρχουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, είναι μέσα στην θάλασσα χειμώνα καλοκαίρι.

Μια ημέρα από τον Καρτερό αγνάντευε τη Ντία... Σκέφτηκε να διανύσει αυτήν την απόσταση των 6 μιλίων ή αν προτιμάτε των 11,5 περίπου χιλιομέτρων και έτσι κάπως έγινε.

«Είναι μια από τις δυσκολότερες διαδρομές της ζωής μου. Η προσπάθεια είναι τετραπλάσια από ότι στη στεριά καθώς η θάλασσα είναι «ανοικτή» με ισχυρά ρεύματα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο για όλους και όσοι συμμετέχουν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια».

Ο ίδιος έχει συμμετάσχει 6 φορές στην Κλάδειο διαδρομή και έχει τερματίσει 4. Τις δυο τελευταίες και ενώ ήταν μέσα στο νερό πέντε ώρες ο γιατρός δεν τον άφησε να συνεχίσει, επειδή φοβήθηκε λόγω της ηλικίας του.

«Με έβγαλε πριν την ώρα μου! Εγώ βγαίνω πάντα τελευταίος. Την πρώτη φορά έκανα 7 ώρες και 35 λεπτά και τη δεύτερη 8 ώρες και τις επόμενες φορές, 7 ώρες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τεράστιες δυνατότητες. Ο άνθρωπος, αν το θέλει, μπορεί ακόμα και βουνά να ταρακουνήσει. Ο αθλητής πρέπει να έχει αντοχή, αυτοσυγκέντρωση να είναι καλά προπονημένος και πειθαρχημένος, αλλά δεν φτάνουν όλα αυτά.

Νομίζω ότι σε αυτές τις διαδρομές το σώμα πολλές φορές δεν υπακούει. Το μυαλό είναι αυτό που τα κάνει όλα. Σου λέει «προχώρα». Στο πρώτο θαλασσόνιο δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Έφτασα "στο αμήν" και είπα θα σταματήσω. Μια φωνή όμως μέσα μου είπε "προχώρα και μην κάνεις την παραμικρή ζαβολιά" κι έτσι τερμάτισα».

Τα τελευταία χρόνια "έμπλεξε" και με το δρόμο και επειδή του αρέσουν και τα δυο, μοιράζεται ανάμεσά τους .

Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στους μαραθώνιους της Αθήνας, της Ρώμης, στους Βαλκανικούς της Σμύρνης και άλλες υπέρ-διαδρομές.

Τη μια ημέρα τρέχει 3 ώρες, διανύοντας 20 χιλιόμετρα και κάνοντας την απόσταση Ηράκλειο - πρόποδες Γιούχτα και πίσω, και την άλλη ημέρα κολυμπά 4- 5 χιλιόμετρα σε 3,5 ώρες, τη θαλάσσια διαδρομή Καρτερός - αεροδρόμιο - Κακό Όρος και επιστρέφει στον Καρτερό.

Κολυμπάει πάντα παράλληλα στην ακτή και ποτέ δεν απομακρύνεται στα βαθιά.

Αυτό γίνεται κάθε ημέρα «βρέξει- χιονίσει» εναλλάξ!.

Η άθληση και η καλή διατροφή είναι ένας τρόπος ζωής που υιοθέτησε από πολύ μικρός, πριν ακόμα όλα αυτά γίνουν μόδα. Δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υγείας και δεν έχει πάρε –δώσε με νοσοκομεία.

Αν κάποιος τον ρωτήσει τί του αρέσει πιο πολύ λέει ότι η απάντηση είναι δύσκολη. Άλλες χαρές η στεριά, άλλες η θάλασσα. Μόνο που στη θάλασσα ταξιδεύει αλλού, σε άλλον πλανήτη, ή καλύτερα στον παράδεισο με τη συντροφιά ενός γλάρου και τη σκέψη της εγγονής του, για την οποία έχει γράψει και ένα βιβλίο.

Όταν επιστρέψει τις σκέψεις αυτές τις γράφει καθώς ετοιμάζει το δεύτερο του βιβλίο με ιστορίες βγαλμένες από την ίδια τη ζωή.

Το 1951 διανύθηκε για πρώτη φορά η απόσταση Ντία – Ηράκλειο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε από την Ντία μέχρι το Ηράκλειο ήταν, το 1951, ο Σπύρος Γαρδελάκης, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους κολυμβητές της εποχής και εξαιρετικός πολίστας. Όλο το Ηράκλειο είχε κατεβεί στο λιμάνι για να τον χειροκροτήσει.

Δεύτερη φορά, αυτή η διαδρομή έγινε το 2006 από τον εκπαιδευτή ναυαγοσωστών Δημήτρη Κλάδο, με χρόνο 3.33. Τη διαδρομή αφιέρωσε στο πατέρα του, τον οποίο έχασε ξαφνικά. Αυτή η διαδρομή του 2006 ήταν και η πρώτη που καταγράφηκε επίσημα από το λιμεναρχείο και για αυτό και ονομάστηκε «Κλάδειος Διαδρομή».

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ