2013-09-20 18:21:16
Φωτογραφία για ΙΑΕΑ: Απορρίφθηκε πρόταση αραβικών χωρών για τα «πυρηνικά του Ισραήλ»
Μη δεσμευτική απόφαση την οποία πρότειναν οι αραβικές χώρες με στόχο το πυρηνικό οπλοστάσιο που φέρεται να διαθέτει το Ισραήλ απορρίφθηκε την Παρασκευή, στη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη.

Έπειτα από έντονη συζήτηση, το κείμενο απορρίφθηκε με 51 ψήφους κατά, 43 υπέρ και 32 αποχές.

Το Ισραήλ, χώρα η οποία θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Μέση Ανατολή, δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά και δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

Το εβραϊκό κράτος είναι μέλος της ΙΑΕΑ, όμως οι εγκαταστάσεις του δεν ελέγχονται από την υπηρεσία εκτός από ένα μικρό ερευνητικό κέντρο.

Η απόφαση, η οποία συζητήθηκε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, αναφερόταν «στις ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική ικανότητα του Ισραήλ και το καλεί να προσχωρήσει στην NPT».


Το 2009 είχε υιοθετηθεί η ίδια απόφαση, όμως στη συνέχεια το 2010 έπειτα από έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις από την πλευρά των δυτικών χωρών, απορρίφθηκε. Τις δύο επόμενες χρονιές, οι αραβικές χώρες αποφάσισαν να μην προτείνουν την απόφαση προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο μια σύνοδο που θα έθετε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, μία από τις μεγάλες δυνάμεις υπό την αιγίδα των οποίων θα πραγματοποιούνταν η διεθνής σύνοδος, ανακοίνωσαν στο τέλος του 2012 ότι η σύνοδος δεν θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, χωρίς να προτείνουν νέα ημερομηνία.

Ο πρεσβευτής του Σουλτανάτου του Ομάν, Μπαντρ Μοχάμεντ Ζάχερ Αλ Χινάι, μιλώντας εξ ονόματος των αραβικών χωρών, εκτίμησε ότι η κατάθεση φέτος της απόφασης «θα μπορούσε να αναβιώσει» τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι ισχυρισμοί ότι άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής σχεδιάζουν να αποκτήσουν ατομική βόμβα είναι «μια τεράστια παραποίηση των γεγονότων», πρόσθεσε.

Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί το Ιράν ότι επιθυμεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι που η ιρανική κυβέρνηση διαψεύδει.

Για τις αραβικές χώρες, φαίνεται ότι «το μόνο πρόβλημα που θα πρέπει να συζητηθεί είναι το Ισραήλ και όχι οι μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία ή η πρόκληση που αποτελεί η επιθυμία του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Ντάνιελ Ντανιέλι, σύμβουλος του πρεσβευτή του Ισραήλ στη Βιέννη.

Λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι η στοχοποίηση του Ισραήλ θα έπληττε τα ευρύτερα βήματα που έχουν στόχο να απαγορευθούν τα πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ, Τζόζεφ ΜακΜάνους, δήλωσε ότι η χώρα του λυπάται που τέθηκε σε ψηφοφορία η απόφαση των αραβικών χωρών.

«Δεν υπάρχουν νικητές», επισήμανε ο κ. ΜακΜάνους. «Θα κοιτάξουμε μπροστά και θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ώστε να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή».

Ισραηλινός διπλωμάτης σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «το θετικό αποτέλεσμα δίνει καλύτερη προοπτική στον διάλογο στη Μέση Ανατολή».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Πηγή

www.diulistirio.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ