2013-09-30 13:49:03
Φωτογραφία για Έρχονται νέες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού
Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των σημαντικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στην αγορά του ηλεκτρισμού, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα, κατά τις επαφές που είχε την περασμένη εβδομάδα με το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

• Την ολοκλήρωση του ανεξάρτητου κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ, που θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς θα προσδιορίσει το εύλογο κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια το εύλογο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμολογίων ρεύματος.

• Το σχεδιασμό και τη διενέργεια των περίφημων δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ) προκειμένου να αποκτήσουν τρίτοι προμηθευτές/ παραγωγοί, πρόσβαση στο καλάθι παραγωγής, στο οποίο μέχρι τώρα έχει αποκλειστική πρόσβαση η ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά)

• Την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη θυγατρική της ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ (δίκτυα) ούτως ώστε να προχωρήσει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός και η αποκρατικοποίηση της εταιρείας


• Τη συνέχιση της προετοιμασίας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ και μητρική)

• Την επιβολή royalities (κρατικών δικαιωμάτων) στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και των νερών που αξιοποιούνται για υδροηλεκτρική παραγωγή (ήδη στο λιγνίτη υπάρχουν τέλη που πηγαίνουν στις ΑΠΕ και τους δήμους).

Στις επαφές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα – και αυτό έχει τη δική του σημασία – υπήρξε παντελής απουσία κάθε αναφοράς γύρω από το καυτό θέμα της αναπροσαρμογής των τιμών αποπληρωμής των μονάδων ΑΠΕ, που επίσης έχει ενταχθεί στο μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι οι εξελίξεις γύρω από τις ΑΠΕ και το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, παρακολουθούνται στενά από την τρόικα, η οποία έχει ζητήσει να πάψει να υφίσταται η μαύρη τρύπα μέχρι το τέλος του 2014.

Κάποιες πηγές θέλουν να μην υπάρχει ελαστικότητα από την πλευρά της τρόικας, στο αίτημα για πιο ελαστικό χρονικό όριο. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε μάλλον οδηγούμαστε στα πιο δυσοίωνα σενάρια σε σχέση με του «κούρεμα» των τιμών των φωτοβολταϊκών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως το τεστ της τρόικας για τον τομέα της ενέργειας δεν έβγαλε κάποια κόκκινη κάρτα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα μπαίνουμε στα «βαθιά», δηλαδή σε μέτρα που εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε ριζική αλλαγή του τοπίου στην αγορά του ηλεκτρισμού.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ