2013-10-08 10:55:05
Φωτογραφία για «Κρυφές» περικοπές 2,6 δισ. ευρώ σε κύριες συντάξεις και περίθαλψη
Κατά προτεραιότητα στον ΟΑΕΕ λόγω μη επιβολής της εισφοράς επί του τζίρου (με κόστος 600 εκατ.) καθώς και στην περίθαλψη (μέσω ΕΟΠΥΥ).

«Στοχευμένες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό» κρύβει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέποντας περικοπές 2,6 δισ. ευρώ στις δαπάνες για τις κύριες συντάξεις (κατά προτεραιότητα στον ΟΑΕΕ λόγω μη επιβολής της εισφοράς επί του τζίρου με κόστος 600 εκατ. ευρώ) καθώς και στην περίθαλψη (μέσω ΕΟΠΥΥ). Με βάση το προσχέδιο, στην κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη θα διατεθούν το 2014 στα ταμεία 13,271 δισ. ευρώ, έναντι 15.935 φέτος. Το χρηματοδοτικό «κενό» ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία (που εξαιτίας της παρατεινόμενης ύφεσης εξακολουθούν να εισπράττουν λιγότερα και να δαπανούν περισσότερα λόγω της αυξανόμενης συνταξιοδοτικής δαπάνης) προβλέπεται να «καλυφθεί»:

1. Από την αύξηση των εσόδων από εισφορές με ένταση των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία, διασταυρώσεις σε μηνιαία βάση των εισφορών που δηλώνονται στο ΙΚΑ και εκείνων οι οποίες πληρώνονται καθώς και την είσπραξη, ακόμη και με αναγκαστικά μέτρα των βεβαιωμένων χρεών προς τα ταμεία.


2. Με «στοχευμένες παρεμβάσεις» του υπουργείου Εργασίας στο Ασφαλιστικό «σε αντιστάθμισμα της μη επιβολής της εισφοράς επί του κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεων», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης προεξοφλούν ότι θα είναι αναπόφευκτες οι νέες περικοπές στις συντάξεις αν δεν «πιαστούν» οι στόχοι των εσόδων από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και τις διαρθρωτικές αλλαγές στον ΟΑΕΕ και στα ενταγμένα στο ΙΚΑ ευγενή ταμεία (είναι τα δύο «ανοικτά» μέτωπα καθώς το Μνημόνιο επιβάλλει στον ΟΑΕΕ τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης με κατάργηση των εξαιρέσεων ασφάλισης και στα ευγενή ταμεία μειώσεις εισφορών και παροχών).
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ