2013-10-16 19:39:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Πριν κολυμβητήριο, τώρα… τεχνητός υγρότοπος
Όχι πως το έκαναν επίτηδες, αλλά όσοι πρωταγωνίστησαν ή συνέδραμαν στην εγκατάλειψη του πρώην Εθνικού Κολυμβητηρίου στην Αγυιά της Πάτρας, μπορούν τώρα να... καμαρώνουν για τη μετατροπή του σε έναν τεχνητό υγρότοπο!

Στην είσοδο της πόλης οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Κολυμβητήριου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το οποίο φιλοξένησε χιλιάδες αθλητές της Πάτρας, είναι δυστυχώς από το 2003 εγκαταλελειμμένες και πλέον κατεστραμμένες.

Παρόλη, όμως, την υποβάθμιση που έχει υποστεί ο πρώην αθλητικός παράδεισος η φυσική διεργασία των βιοτικών παραγόντων (φυτά - ζώα) εξελίσσεται και η μεγάλη 50άρα πισίνα πλέον έχει μετατραπεί σ’ έναν τεχνητό υγρότοπο.

Αν και αυτή τη περίοδο τα νερά έχουν εξατμιστεί και η πισίνα έχει στεγνώσει, το χειμώνα πλημμυρίζει από τις βροχοπτώσεις και νέα ενδιαιτήματα τροφοληψίας, αναπαραγωγής αναπτύσσονται παρόλο τις αυθαιρεσίες με τις εναποθέσεις ανεξέλεγκτων σκουπιδιών.


Μόλις ολίγων τετραγωνικών εντός της πισίνας έχει αναπτυχθεί καλαμώνας (Phragmites australis) και με την παρουσία μετακινούμενων ειδών από το έλος Αγυιάς. Το έλος αποτελεί το μοναδικό παράκτιο φυσικό κομμάτι που έχει απομείνει στον αστικό ιστό της πόλης με ιδιαίτερη οικολογική αξία.

Οι τεχνητοί υγρότοποι αποτελούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή τεχνολογίας εγκαταστάσεων φυσικών συστημάτων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων - αστικών λυμάτων κυρίως για μικρούς οικισμούς.

Του Διονύση Χρ. Μαμάση - Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος, Σύμβουλος Περιβάλλοντος-Μελετητής
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ