2013-10-22 09:13:05
Φωτογραφία για ΣΑΒΙΤΣ : ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η καριέρα του ήταν γεμάτη τίτλους και διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το κύπελλο Κόρατς και το κύπελλο Ελλάδος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Κατέκτησε τρία χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια με την εθνική του ομάδα και ένα χρυσό παγκόσμιο στο μουντομπάσκετ της Αργεντινής (1990), ενώ ήταν μέλος της Γιουγκοπλάστικά στα δύο τρόπαια από το φοβερό three peat (89-91), με το οποίο “φλερτάρει” φέτος ο Ολυμπιακός. Ο λόγος φυσικά για τον σπουδαίο Ζόραν Σάβιτς.

Ο 46χρονος -ατζέντης πλέον- Σέρβος μίλησε στο "gazzetta.gr" και κατέθσε την άποψη του για την νέα ευρωλίγκα, τις ελληνικές και τις ισπανικές ομάδες, τους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στην Ιβηρική και πολλά ακόμα. Εκείνος, υποκλίθηκε στο μπάσκετ της χώρα μας, δήλωσε μεγάλος θαυμαστής του Παπανικολάου και θυμήθηκε τον ΠΑΟΚ.

-Ζόραν, η δεύτερη σεζόν της ευρωλίγκας σ' αυτή την extra large version μόλις ξεκίνησε. Πώς την περιμένεις και πώς σου φαίνεται αυτό το νέο μοντέλο της διοργάνωσης;


“Η χρονιά αναμένεται δυνατή και αμφίρροπη. Το νέο σύστημα της ευρωλίγκας είναι πάνω απ' όλα δίκαιο, καθώς με τόσους αγώνες είναι δεδομένο ότι οι καλύτερες ομάδες φτάνουν μέχρι το τέλος. Επιπλέον βλέπουμε πολλά σπουδαία παιχνίδια που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν”.

-Θεωρείς δηλαδή ότι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο ή βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση της κατάλληλης φόρμουλας;

“Πιστεύω πως γίνονται συνεχή βήματα προς τα εμπρός. Η ευρωλίγκα βελτιώνει συνεχώς το προϊόν της τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να μην κάνει τεράστια άλματα, αλλά έχει μια σταθερά ανοδική πορεία. Το μπάσκετ μπαίνει όλο και σε περισσότερα σπίτια και αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο”.

-Ποιες ομάδες περιμένεις να ξεχωρίσουν φέτος;

“Υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές δυνάμεις των τελευταίων ετών που δείχνουν ότι θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ εμφανίζονται πολύ ανταγωνιστικές, η ΤΣΣΚΑ επίσης, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε κάτι σημαντικό από την Τουρκία. Η παρουσία του Ομπράντοβιτς στην Φενέρ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Φυσικά μέσα στις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν είναι και οι δύο ελληνικές, ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο και φέτος θα είναι πάλι δυνατοί”.

-Ο Ολυμπιακός είναι πρωταθλητής Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ το 11' και το 09' ήταν στη θέση του ο Παναθηναϊκός. Τέσσερα τρόπαια δηλαδή στα πέντε τελευταία χρόνια κατέληξαν στην Ελλάδα. Πώς το εξηγείς;

“Οι ελληνικές ομάδες είχαν πάντα τον τρόπο να τα καταφέρνουν. Το μπάσκετ κυλάει στο αίμα τους, το γνωρίζουν όσο λίγοι. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μυστικό είναι ότι οι Έλληνες παίκτες μπορούν να λειτουργούν κάτω από πίεση καλύτερα απ' όλους. Τους αρέσουν τα δύσκολα! Μας το απέδειξε τόσα χρόνια ο Παναθηναϊκός και τώρα ο Ολυμπιακός που έκανε συγκλονιστικές ανατροπές στους δύο τελικούς. Δεν νομίζω ότι ομάδα από άλλη χώρα θα μπορούσε να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο. Και φυσικά μπορεί να το ξανακάνει...”.

-Κάποτε οι ελληνικές ομάδες είχαν και τεράστια μπάτζετ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτό δεν ισχύει. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο ευρωλίγκες έχοντας το χαμηλότερο μπάτζετ στα φάιναλ φορ. Τελικά το χρήμα δεν είναι το παν;

“Ασφαλώς και δεν είναι. Ο Ολυμπιακός κάποτε έδινε περίπου 7 εκατ. δολάρια για να φέρει τον Τσίλντρες, ενώ τώρα αξιοποιεί πολύ καλύτερα τα χρήματά του. Μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο προϋπολογισμό πια αλλά επενδύει στους κατάλληλους παίκτες. Δημιουργεί ευκαιρίες, κίνητρα και έχει πετύχει καταπληκτική χημεία. Γι' αυτό λοιπόν, συνεχίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα φαβορί, αν και η δυσκολία θα είναι πολύ μεγάλη. Διότι έχει πλέον το know howκαι επιπλέον έχει "περάσει" στους αντιπάλους τη σκέψη ότι είναι δύσκολο να το κερδίσουν".

-Ο Παπανικολάου αγωνίζεται πλέον στην Μπαρτσελόνα κι ένας άλλος Έλληνας, ο Μπουρούσης, στη Ρεάλ. Η γνώμη σου για τους δύο παίκτες;

“Ο Παπανικολάου είναι αυτή τη στιγμή ο αγαπημένος μου παίκτης στην Ευρώπη! Μιλάμε για ένα νέο παιδί με απίστευτα προσόντα και φοβερό χαρακτήρα. Είναι αυτό το κλασικό είδος του μεγάλου Έλληνα παίκτη. Είμαι βέβαιος ότι θα βελτιώνει συνεχώς το παιχνίδι και θα προσφέρει πάρα πολλά στην Μπαρτσελόνα. Είναι τυχεροί που τον έχουν εδώ.

Τον Μπουρούση, τον είχα πιστέψει από τότε που ήταν στην ΑΕΚ κι εγω ήμουν GM στην Μπαρτσελόνα. Το είχα φέρει μάλιστα εδώ για ένα μήνα μετά τα ελληνικά πλέι οφ. Θεωρώ ότι είναι ο ψηλός με το καλύτερο χέρι στην Ευρώπη. Έχει πραγματικά πολύ ταλέντο”.

-Τη Ρεάλ και την Μπάρτσα πώς τις βλέπεις γενικότερα;

“Νομίζω ότι θα είναι βελτιωμένες. Έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά σύνολα και θα διεκδικήσουν με πολύ καλές πιθανότητες την ευρωλίγκα”.

-Τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιο για τον ΠΑΟΚ. Μπορεί κάποτε να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν όταν φορούσες εσύ τη φανέλα του;

“Ο ΠΑΟΚ έχει τεράστια ιστορία και πάντα θα βρίσκεται στην καρδιά μου. Έζησα μαγικές στιγμές στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω ότι σε 3-4 χρόνια θα βρίσκεται και πάλι σε υψηλό επίπεδο και δεν το λέω τυχαία.Ομάδες με τέτοια ιστορία ποτέ δεν χάνονται. Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Φίλιππου Συρίγου. Ήταν ένας σπουδαίος δημοσιογράφος και κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ. Τον θυμάμαι από τότε που έπαιζα στην Ελλάδα και φυσικά από όλα τα μεγάλα γεγονότα του μπάσκετ”.
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ