2013-10-25 23:18:05
Φωτογραφία για Πουλήθηκε για μια δεκάρα το αεροπλανοφόρο Forrestal!
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι με μόλις 1 cent - ''με μια δεκάρα''- θα αγόραζε ολόκληρο αεροπλανοφόρο; Και όμως… Ο αμερικάνικος Στόλος ανακοίνωσε πως πούλησε σε μια εταιρεία στο Τέξας, ένα μεγαθήριο του Στόλου του USS Forrestal μετά από 38 χρόνια υπηρεσία, προκειμένου να διαλυθεί και να ανακυκλωθεί με μόλις 1 αμερικάνικο cent.

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο ίσως είναι πιο γνωστό κυρίως για την τραγική του ιστορία, για ένα δυστύχημα που προκάλεσε το 1967, στον πόλεμο του Βιετνάμ. Συγκεκριμένα, έπειτα από ένα βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε στο πλοίο, σημειώθηκαν μια σειρά από εκρήξεις οι οποίες έπληξαν ένα αεροπλάνο F - 4 Phantom που βρισκόταν στο κατάστρωμα με πιλότο τον νεαρό John McCain ΙΙΙ, τον μετέπειτα γερουσιαστή και υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Από την αλυσιδωτή αντίδραση από πυρκαγιές και εκρήξεις που έγιναν σημειώθηκαν 134 θάνατοι και τραυματίστηκαν πάνω από 300 άτομα (161 βαρύτερα), ενώ καταστράφηκαν 21 αεροσκάφη.Από τις εκρήξεις οι περισσότεροι από τους ναυτικούς που έχουν εκπαιδευτεί ως πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους κατά την αρχική έκρηξη , αναγκάζοντας το υπόλοιπο πλήρωμα να αυτοσχεδιάζει τις προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος και του σκάφους .Μετά από επτά μήνες επισκευές , το πλοίο επέστρεψε αργότερα στη θάλασσα για πάνω από δύο δεκαετίες πριν από τελικά να παροπλιστεί το 1993
. Στο πλαίσιο των αποστολών τoυ είχε κάνει δεκάδες αποστολές στην Μεσόγειο.

Άξιο αναφοράς για το αεροπλανοφόρο είναι πως προβαλλόταν ως «το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ»

Το USS Forrestal, που ξεκίνησε να ναυπηγείται το 1954 και παροπλίστηκε, όπως είπαμε, το 1993, είναι το πρώτο από τα τρία μη πυρηνοκίνητα γενικά αεροπλανοφόρα που πρόκειται να διαλυθούν τα επόμενα χρόνια..Αμέσως μετά τον παροπλισμό του άρχισε ο ''κανιβαλισμός'' του.Στις 16 Ιουνίου 1999, το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε το πλοίο θα είναι διαθέσιμα για δωρεά σε ένα επιλέξιμο οργανισμό για χρήση ως ένα μουσείο ή μνημείο. Το USS ForrestalMuseum Α.Ε. ξεκίνησε μια εκστρατεία για την απόκτηση του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό μέσω δωρεάς, για χρήση ως μουσείο, να βρίσκεται στην Βαλτιμόρη , αλλά το σχέδιο αυτό δεν ήταν επιτυχής. Έγιναν επίσης προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ως ύφαλος για την αλιεία." Το 2007, το πλοίο ήταν προετοιμασμένοι για το περιβάλλον ναυάγιο ως τεχνητός ύφαλος , όπως ήταν USS Oriskany . Το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στις 15 Ιουνίου 2010, το Forrestal αναχώρησε από τον Ναυτικό Σταθμό Newport σε Newport, Rhode Island , όπου είχε αποθηκευτεί από το 1998, υπό ρυμούλκηση.Η παρούσα σύμβαση προβλέπει ότι το Πολεμικό Ναυτικό το πούλησε στις 22 Οκτώβρη, 2013 για μια δεκάρα και θα διαλυθεί σε παλιοσίδερα , στο Brownsville, στο Τέξας

Άξιο αναφοράς για το αεροπλανοφόρο είναι πως προβαλλόταν ως «το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ» από το Popular Science ενώ πάνω από 16.000 μηχανικοί, τεχνικοί κλπ εργάστηκαν σε αυτό και για να κατασκευασθεί δαπανήθηκαν περίπου 2 δις δολάρια σε σημερινή αξία.

Η εταιρεία από το Τέξας σκοπεύει πλέον να ρυμουλκήσει το πλοίο από την τωρινή του τοποθεσία, τις εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού όπου φυλάσσονται τα ανενεργά πλοία, στην Φιλαδέλφεια στις δικές της εγκαταστάσεις στο Brownsville του Τέξας.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Αμερικάνικου Ναυτικού, η συμβολική τιμή πώλησης του πλοίου ανταποκρίνεται στο αναμενόμενο κόστος μετακίνησης και διάλυσης του πλοίου καθώς και στα κέρδη που θα προκύψουν από τα παλιοσίδερα.
onalert.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ