2013-10-28 10:45:06
Φωτογραφία για Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ από την NSA
Σάλο προκαλούν στη Γερμανία οι νέες αποκαλύψεις ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ βρισκόταν στο στόχαστρο αμερικανικών παρακολουθήσεων ήδη από το 2002. Κοριοί των ΗΠΑ στη Μέρκελ από το 2002, σύμφωνα με το Spiegel

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της γερμανίδας καγκελαρίου 'Άγκελα Μέρκελ που είχε αρχίσει πιθανότατα το 2002, μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Bild am Sonntag επικαλείται σήμερα πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της ανερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Κιθ Αλεξάντερ είχε ενημερώσει από το 2010 τον Μπαράκ Ομπάμα για μια επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της 'Άγκελα Μέρκελ.

"Ο Ομπάμα δεν έβαλε τέλος στην επιχείρηση αυτή, αντίθετα άφησε να συνεχιστεί", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της NSA, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.


Το περιοδικό Spiegel έγραψε χθες ότι διαθέτει απόρρητο έγγραφο της NSA, σύμφωνα με τα οποία η Μέρκελ ήταν στον κατάλογο αυτών που παρακολουθούντο από το 2002, υπό τον χαρακτηρισμό "GE Chancellor Merkel" και ότι βρισκόταν ακόμα στον κατάλογο αυτόν μερικές εβδομάδες πριν από από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στο Βερολίνο, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα το εν λόγω έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό, η αμερικανική υπηρεσία ομολογεί ότι διαθέτει έναν "μη νόμιμα καταγεγραμμένο βραχίονα κατασκοπείας" στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, γεγονός το οποίο εάν αποκαλυφθεί μπορεί να προκαλέσει "σοβαρή ζημιά στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με άλλες κυβερνήσεις".

Μέσω της πρεσβείας δηλαδή, η NSA και η CIA παρακολουθούσαν με τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών μέσων τις κυβερνητικές επικοινωνίες στο Βερολίνο.

Μάλιστα αναφέρει ότι τέτοιοι επιχειρησιακοί βραχίονες δρούσαν σε περίπου 80 τοποθεσίες διεθνώς: στο Παρίσι, στην Μαδρίτη, στη Ρώμη, στην Πράγα, στη Γενεύη, στην Φραγκφούρτη και αλλού.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα αυτά.

"Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες των διπλωματικών μας συζητήσεων", ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο.

Η Γερμανία θα στείλει αντιπροσωπεία αξιωματούχων των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ την προσεχή εβδομάδα για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine έγραψε χθες, χωρίς να επικαλείται πηγές, ότι ο Ομπάμα διαβεβαίωσε τηλεφωνικώς τη Μέρκελ ότι δε γνώριζε για την παρακολούθηση.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε τη γερμανίδα καγκελάριο ότι εάν γνώριζε για την υποκλοπή θα τη σταματούσε αμέσως.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ