2013-10-29 15:22:04
Φωτογραφία για Τρόικα καθ΄οδόν, κυβέρνηση σε αδιέξοδο
Η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις και η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από τη μια εξακολουθεί να αρνείται νέα (οριζόντια) και να φρενάρει κάποια κάθετα όπως οι «παρεμβάσεις» στις συντάξεις με τον ίδιον τον πρωθυπουργό να «μαζεύει» τις σχετικές διαρροές της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη λαμβάνει μηνύματα ότι η επίκληση του κινδύνου που αφορά την κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα «δεν πιάνει» στους εταίρους (όπως ανέφερε αναλυτικά το «Κεφάλαιο» την Παρασκευή) καθιστώντας προβληματική την «πολιτική διαπραγμάτευση».

Σε συνεννόηση

Το «δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιαζόμαστε» του Αντώνη Σαμαρά επαναδιατυπώθηκε ως προς το δεύτερο σκέλος του χθες δια στόματος Κάρολου Παπούλια: Η δήλωσή του, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, “αυτό που έπρεπε να δώσει ο ελληνικός λαός το έδωσε - αυτό είναι το μήνυμά μας - και μην νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς” έγινε σε συνεννόηση με το Μαξίμου και είχε αποδέκτες του Ευρωπαίους εταίρους.


Στο ερώτημα “μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κόντρα” το κυβερνητικό επιτελείο δεν δίνει απάντηση – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Σε αυτή τη φάση, λένε στελέχη του, προέχει να κλειδώσει το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε η χώρα να πάει στο Eurogroup του Νοεμβρίου απαλλαγμένη από το βάρος ότι δεν αντιμετώπισε την δική της υποχρέωση που αφορά στο έλλειμμα. «Εμείς το έλλειμμα, οι δανειστές το χρέος ήταν η περσινή συμφωνία», τονίζουν ...μονότονα για να καταδείξουν «τις υποχρεώσεις των εταίρων απέναντι στη χώρα».

Εκλογές, Ε, και;

Παράλληλλα, η Αθήνα θα επιμείνει στην ανάγκη να ληφθούν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές και όχι μετά – όπως δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Ενώ ο αντίλογος της κυβέρνησης “κι εμείς έχουμε ευρωεκλογές” δείχνει να πέφτει στο κενό.

Και όχι μόνο: Η προειδοποίηση ότι νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές προσκρούει σε τείχος αδιαφορίας: “Συνομιλούμε με χώρα όχι με κόμματα, όποιος αγνοήσει τις συμφωνίες θα πάρει και την ευθύνη των συνεπειών”, απάντησε κοφτά στο Capital.gr αξιόπιστος συνομιλητής εκ Βρυξελλών – δίνοντας και μία ισχυρή γεύση των διλημμάτων που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν κόψει το νήμα μίας εκλογικής αναμέτρησης...

Τα 5΄της Μέρκελ

Κατά τον ίδιον, τα πολιτικά διλήμματα “δεν μας αγγίζουν” και για τον επιπλέον λόγο ότι, όπως υποστηρίζουν, “η κυβέρνηση δεν υλοποίησε το σύνολο των μνημονιακών υποχρεώσεων που αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις”.

Στο παιχνίδι των καθυστερήσεων συμβάλλει και η μετάθεση από μήνα σε μήνα σχηματισμού γερμανικής κυβέρνηση, ο οποίος δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Άκαμπτη, εξάλλου, εμφανίζεται η ίδια η Αγκελα Μέρκελ, όπως έδειξε η σπουδή της να διευκρινίσει ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη Πέμπτη συναντήθηκε με τον κ.Σαμαρά “μόνο πέντε λεπτά” και η συζήτησή τους δεν αφορούσε το ελληνικό ζήτημα capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ