2013-10-30 07:27:05
Φωτογραφία για 11 αιολικά πάρκα στο Αιγαίο
Με 349 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε έντεκα μικρά νησιά του Αιγαίου και τα οποία θα παράγουν πράσινη και καθαρή αιολική ενέργεια προωθεί η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται στο Αιγαίο έντεκα «πράσινα-αιολικά νησιά» και αναμένεται να μπει οριστικό τέλος στην απειλή περιστατικών black out, όπως αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι στη Σαντορίνη, τινάζοντας στον αέρα την τουριστική της οικονομία. Παράλληλα, αυξάνεται με θεαματικό τρόπο η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Αναμένεται η έγκριση

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε προ ημερών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και αναμένεται η έγκρισή της, προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία για τα έντεκα αιολικά πάρκα στη Μήλο, την Κίμωλο, την Πολύαιγο, την Κύθνο, την Ιο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Κω και την Τήλο
. Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών αυτών με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα στην Αττική. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο, προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,25 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος κατασκευής και τα 950 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος διασύνδεσης. Τα έντεκα αιολικά πάρκα που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν και υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα σε λιγότερο από πέντε χρόνια από την έγκρισή τους από τη ΡΑΕ, θα έχουν συνολική ισχύ 1.047 MW.

Μέσω αυτών των πάρκων, στα έντεκα νησιά του Αιγαίου θα παράγεται με καθαρό τρόπο πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που τα ίδια νησιά καταναλώνουν όλο τον χρόνο, ενώ παράλληλα η παραγόμενη ενέργεια θα φτάνει για να καλύψει περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής ενέργειας που χρειάζονται, σε ετήσια βάση, όλα τα νησιά της χώρας. Σύμφωνα με τις ενεργειακές μελέτες που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και οι οποίες βασίστηκαν σε επιτόπιες πιστοποιημένες ανεμολογικές μετρήσεις, τα 11 αιολικά πάρκα θα έχουν ετήσια αναμενόμενη παραγωγή ενέργειας 3.400 γιγαβατώρων με υψηλό συντελεστή παραγωγικότητας, λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού.

Το σύνολο των νησιών της χώρας κατανάλωσε 3.025 γιγαβατώρες μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2013, ενώ το αντίστοιχο επτάμηνο του 2012 καταναλώθηκαν 3.205 γιγαβατώρες. Συνολικά, την περασμένη χρονιά στο σύνολο των μη διασυνδεδεμένων με το κεντρικό σύστημα νησιών της χώρας καταναλώθηκαν 5.585 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων μόνο οι 874 γιγαβατώρες προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο στα έντεκα νησιά στα οποία προωθούνται οι παρεμβάσεις, καταναλώνεται κάθε χρόνο περίπου 640 γιγαβατώρες, που ισούνται περίπου με το 20% της ενέργειας που θα παράγουν τα υπό προώθηση αιολικά πάρκα στο μέλλον. Σύμφωνα με τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», τα οφέλη θα είναι σημαντικά και για τις τοπικές οικονομίες, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, ειδικά κατά τη φάση της κατασκευής, ενώ προβλέπεται ότι ποσοστό 3% επί των εσόδων, δηλαδή περίπου 12 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, θα διανέμονται στους οικείους ΟΤΑ, στους οικιακούς καταναλωτές και στο Πράσινο Ταμείο.

Τι λένε οι δήμαρχοι

Κρίσιμο θέμα, πάντως, παραμένει η στάση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στο σύνολο των έργων, κυρίως σε ό,τι αφορά σε θέματα περιβαλλοντικής αισθητικής υποβάθμισης. Ο δήμαρχος Αμοργού, Νικήτας Ρούσσος, δηλώνει στη Realplanet ότι ο δήμος και η τοπική κοινωνία «δεν βλέπουν με κακό μάτι την προώθηση του έργου». Σημειώνει, ωστόσο, πως «παραμένει η αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν βλάψει αισθητικά το περιβάλλον», ενώ «την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις γύρω βραχονησίδες και όχι πάνω στο νησί, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή Natura», ζητεί η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Αλιφέρη - Καμμά.

Στο ίδιο μήκος και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος θέτει θέμα προστασίας από τυχόν αισθητική υποβάθμιση, ενώ και ο δήμαρχος Κύθνου, Εμ. Φίλιππας, τονίζει την αναγκαιότητα του έργου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα είναι «κουτσό» αν δεν συνδεθεί με το κεντρικό σύστημα. Υπογραμμίζει ακόμη ότι στην Κύθνο έγινε κατά τη δεκαετία του ’80 το πρώτο πιλοτικό αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε, αφήνοντας στο νησί τα κουφάρια των ανεμογεννητριών.

Το πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα σχέδιο προβλέπει να εγκατασταθούν σε χωροθετημένα αιολικά πάρκα 89 ανεμογεννήτριες στη Μήλο, 62 στο νησί της Κω, 44 στην Αμοργό, 27 στην Κύθνο, 21 στη Σίκινο, 20 στην Κίμωλο, 18 στην Αστυπάλαια, 16 στη Φολέγανδρο και στην Ιο και 5 στην Τήλο, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι στο μικρό νησί της Πολυαίγου, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Μήλου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ακατοίκητο νησί του Αιγαίου πελάγους, θα εγκατασταθούν συνολικά 31 ανεμογεννήτριες, μετατρέποντάς το έτσι σε «αιολικό νησί». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η αιτία θανάτου του Λου Ριντ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η αιτία θανάτου του Λου Ριντ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ