2013-10-30 14:26:41
Φωτογραφία για Γιατί η Μέρκελ ξέρει από υποκλοπές
Από τα εφηβικά της χρόνια είχε μάθει να ζει με το φόβο των παρακολουθήσεων

Πρακτικές Στάζι θυμίζει το σκάνδαλο κατασκοπείας της Εθνικής Υπηρεσίας Aσφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ δεν εξεπλάγη στην πραγματικότητα αφού από τα εφηβικά της χρόνια έχει μάθει να ζει με το φόβο ότι μπορεί να πέσει θύμα υποκλοπών.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η Ντάγκμαρ Χόφεστετ, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής για τα Αρχεία της Στάζι επισημαίνει ότι, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ένιωσε έκπληξη, απλά απογοητεύτηκε γιατί προδόθηκε από έναν "φίλο". "Οι σκιές του γερμανικού παρελθόντος " , σχολιάζει η Ντάγκμαρ, "πλανώνται ακόμα πάνω από την ατμομηχανή της ευρωζώνης . Ακόμα και σήμερα πολλές πρακτικές της Στάζι εφαρμόζονται από την μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας", προσθέτει.

Για το Reuters, η Μέρκελ, κόρη πάστορα από την Ανατολική Γερμανία , ζούσε ανέκαθεν με το φόβο ότι μπορεί να έχει πέσει θύμα υποκλοπών από την μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας. Καθώς μεγάλωνε , θυμάται τους γονείς της φανερά εκνευρισμένους όταν η ίδια μιλούσε για ώρα στο τηλέφωνο.


"Κλείστο . Η Στάζι παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα", της έλεγε με έντονο ύφος η μητέρα της.

Ολα αυτά τα χρόνια, από την εφηβεία έως την ανάληψη της καγκελαρίας, η Μέρκελ έπαψε να φοβάται τις παρακολουθήσεις.

"Η Μέρκελ", όπως επισημαίνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν ένιωσε έκπληκτη για τους κοριούς στο τηλέφωνο της.

Γιατί παρακολουθείται από τότε που ήταν έφηβη", υποστηρίζει ο Φρεντερίκ Φόρσιθ, συγγραφέας και πρώην ανταποκριτής του Reuters στην Ανατολική Γερμανία.

Πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, η Στάζι είχε συνολικά 2 χιλιάδες κατασκόπους και συνεργάτες στο δυτικό Βερολίνο και την δυτική Γερμανία ενώ παράλληλα συντόνιζε μία γιγαντιαία επιχείρηση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων Ανατολικογερμανών πολιτών. Μάλιστα, η ίδια η Μέρκελ έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι, στα τέλη της δεκαετίας του ' 70, την είχε προσεγγίσει ένα πράκτορας της Στάζι όμως η ίδια απέρριψε την προσφορά του.

"Η Μέρκελ προσποιήθηκε ότι εξεπλάγη από την αμερικανική κατασκοπεία", υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Λαμέρτ, πολιτικός επιστήμονας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. "Η ιδιωτικότητα είναι ένα τεράστιο ζήτημα στη Γερμανία και αυτό επρεπε να πράξει εφόσον τίθεται θέμα αξιοπιστίας", προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Μίχαελ Ντες από το Πανεπιστήμιο Notre Dame, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας , θεωρεί ότι η Μέρκελ δεν έπεσε από τα σύννεφα αφού οι συνεργάτες της την είχαν προειδοποιήσει ότι επειδή συχνά χρησιμοποιεί ένα κινητό που δεν προστατεύεται από τους κοριούς , υπάρχουν πιθανότητες να πέσει θύμα υποκλοπών.

"Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν όχι μόνο τους εχθρούς αλλά και τους φίλους τους, όπως η Γερμανία , δείχνει οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν μόνιμους συμμάχους , μόνο μόνιμα συμφέροντα", επισημαίνει ο Ντες.

πηγη

pestanea.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ