2013-10-31 06:39:07
Φωτογραφία για Αχτίδα ελπίδας για τα κυπριακά ομόλογα και το χρέος
Αχτίδα ελπίδας για τα κυπριακά ομόλογα και τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους. Το τελευταίο δίμηνο μειώθηκαν αποδόσεις ακόμα και κάτω του 10%, ενώ έντονο είναι το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο ανεβάζει την αξία τους.

Στο μεταξύ, σήμερα τα σπουδαία για την Ελληνική Τράπεζα, καθώς θα διαφανεί εάν η Τρόικα θα τους παραχωρήσει εξαίρεση.

Τα κυπριακά ομόλογα καταγράφουν μία αύξηση στην αξία τους και ταυτόχρονα μια μείωση των αποδόσεων.

Τα κρατικά ομόλογα είναι χρέος το οποίο εκδίδει η κυβέρνηση για να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές. Όσο η απόδοση αυτών των ομολόγων αυξάνεται, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος του δανεισμού του κράτους. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Κύπρος είχε τεθεί εκτός αγορών το Μάιο του 2011. ακριβώς διότι η αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές είχαν φτάσει σε απαγορευτικά επίπεδα.


Όμως τους τελευταίους τρεις μήνες, καταγράφονται ενδείξεις που ανοίγουν αφενός παράθυρο ελπίδας για δειλή επιστροφή της εμπιστοσύνης στα κυπριακά κρατικά ομόλογα και στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και αφετέρου προοικονομούν ένα έντονο ενδιαφέρων ξένων επενδυτικών ταμείων για την κυπριακή οικονομία.

Αυτό γιατί οι εκδόσεις κυπριακών ομολόγων προτού η Κύπρος τεθεί εκτός αγορών, καταγράφουν μείωση στις αποδόσεις τους και ταυτόχρονα αύξηση στην αξία τους. Όσο μειώνονται οι αποδόσεις ενός ομολόγου, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η αξία του.

Οι λόγοι αυτής της βελτίωσης το τελευταίο δίμηνο είναι αρκετοί. Καταρχήν είχαμε μία πρώτη θετική αξιολόγηση από την Τρόικα, η Τράπεζα Κύπρου εξήλθε του καθεστώτος εξυγίανσης και εγκρίθηκε και η 2η δόση, η οποία αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Ο λόγος δε που μειώθηκε και η απόδοση των ομολόγων είναι γιατί φαίνεται να άρχισε να ανακτάταται δειλά - δειλά η εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η Κύπρος βρίσκεται εντός των στόχων του προγράμματος και θα μπορεί να αρχίσει να αντλεί χρήματα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για αποπληρωμή του κρατικού χρέους.

Επιπλέον να υπομνήσουμε και δύο άλλα σημαντικά γεγονότα. Το μεν πρώτο έχει να κάνει με την επέκταση του ρωσικού δανείου και το δεύτερο με τη λογιστική αλχημεία της επιλεκτικής χρεοκοπίας του Αυγούστου κατά την οποία ομόλογα ενός δις σε τράπεζες και ημικρατικούς οργανισμούς είχαν επεκταθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε διαφορετικές ημερομηνίες λήξεις, ώστε η αποπληρωμή τους να είναι σταδιακή και διαχειρίσιμη.

Αύριο τα σπουδαία και με την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας

Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην μετατροπή των αξιογράφων και ομολόγων της Ελληνικής σε αξιόγραφα τύπου ΜΑΚ 1 και ΜΑΚ 2, εντόυτοις ένας από τους αγοραστές της προηγούμενης βδομάδας πακέτου 35 εκ. μίας έκδοσης, φαίνεται απρόθυμος να τα μετατρέψει.

Αυτό περιπλέκει λίγο τα πράγματα για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα κάλυψης της έκδοσης στα 300 εκ. Η Ελληνική Τράπεζα, αναμένεται να διεκδικήσει αύριο από την Τρόικα μια μικρή εξαίρεση υπό την έννοια να της δοθεί μία πίστωση χρόνου γι' αυτά τα 35 εκ. Εάν η Τρόικα συναινέσει, τότε το ζήτημα λύνεται χωρίς την εμπλοκή του αμερικανικού fund και στην αγορά νέων μετοχών.

Εάν όχι, τότε ίσως η εμπλοκή του αμερικανικού fund, το οποίο είπαμε και χθες συμμετέχει ενεργά στις αναδιαρθρώσεις τραπεζών στην Ελλάδα, θα αγοράσει ποσοστό της έκδοσης των 168 εκ. νέων μετοχών. Το ποσοστό συμμετοχής του στην Ελληνική Τράπεζα θα καθοριστεί ανάλογα με το ύψος των ΜΑΚ 1 και ΜΑΚ 2, τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές. Εάν αυτό το ποσοστό υπερβαίνει το 10%, τότε θα αρχίσουν διαδικασίες έγκρισης από την Κεντρική Τράπεζα. Πάντως, δεν είναι άσχετη με όλα αυτά η σημερινή επίσκεψη της ηγετικής πυραμίδας της Ελληνικής Τράπεζας, Μάκη Κεραυνού, Γιάννη Χαριλάου και Ανδρέα Παναγιώτου στην Κεντρική, όπου είχαν επαφές με τη διοίκηση της εποπτικής αρχής.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ