2013-10-31 19:38:07
Φωτογραφία για Νηπιαγωγείο θερμαίνεται με... τηγανόλαδο!
Τα 30 νήπια του 14ου Νηπιαγωγείου Νεάπολης και οι παιδαγωγοί τους είναι οι φετινοί τυχεροί που θα ζεσταθούν το χειμώνα με βιοντίζελ, το οποίο έχει παραχθεί από υπολείμματα τηγανόλαδου, μετά την ενεργειακή αξιοποίησή τους.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η διαδικασία παράδοσης 450 λίτρων βιοντίζελ, παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και των αντιδημάρχων Διοικητικού-Οικονομικού-Παιδείας Κατερίνας Τσουκαλά και Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνου Ζωγόγιαννη, τους οποίους υποδέχθηκαν οι μικροί φίλοι με χαρά. Ιδιαίτερα ενθουσιασμένος ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος, τόσο για τη ζεστή φιλοξενία, όσο και για τα εξαιρετικά αποτελέσματα άλλης μιας καινοτομίας της δημοτικής αρχής υπέρ του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

«Καλύτερη ενεργειακή απόδοση χωρίς κόστος. Προστατεύουμε το περιβάλλον και παράλληλα δεν κάνουμε έξοδα. Η όλη προσπάθειά μας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού έχουν μειωθεί σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, ενημερώνοντας εν συντομία τους παριστάμενους γονείς και εκπαιδευτικούς για τα χαρακτηριστικά, τους στόχους και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης ανακύκλωσης
. «Βοηθάμε τον τόπο μας κι αυτό έρχεται ως ωφέλεια τόσο για το δήμο μας, όσο και για κάθε σπίτι, αφού παράλληλα καταφέρνουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του τομέα της καθαριότητας και επομένως να κρατάμε σταθερά ή και να μειώνουμε τα δημοτικά τέλη, όπως είναι και ο μόνιμος στόχος μας», επισήμανε, και συμπλήρωσε: «Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η παροχέτευση των υπολειμμάτων των τηγανόλαδων στο δίκτυο της αποχέτευσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα και επιβαρύνει το κόστος του βιολογικού καθαρισμού με πάνω από 35% επιπλέον έξοδα. Φανταστείτε αν 100.000 οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και συγκέντρωναν σε τακτική βάση τα υπολείμματα του μαγειρικού λαδιού, πόσο μεγάλα θα ήταν τα οφέλη».

Τέταρτο σχολείο με βιοντίζελ!

Το 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, το οποίο στεγάζεται σε ισόγειο χώρο στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Καραολή και Ανατολικής Ρωμυλίας 10, είναι η τέταρτη κατά σειρά σχολική μονάδα που θα θερμαίνεται με βιοντίζελ, το οποίο έχει παραχθεί από την ενεργειακή αξιοποίηση τηγανόλαδων. Τα τηγανόλαδα συλλέγονται από περίπου 2.000 νοικοκυριά και πάνω από 10 επιχειρήσεις-καταστήματα που συμμετέχουν προς το παρόν στην ανοιχτή εκστρατεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την προώθηση και διεύρυνση των δράσεων ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στους συμμετέχοντες δίνεται από ένα μπετονάκι 5 λίτρων, το οποίο όταν γεμίσει επιστρέφεται στο δήμο και αξιοποιείται περαιτέρω. Το βιοντίζελ είναι καύσιμο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον χάρη στους πολύ χαμηλούς ρύπους που παράγονται κατά την καύση του σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο, και το οποίο διοχετεύεται στις δεξαμενές σχολείων του δήμου που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Η ποσότητα των 450 λίτρων, που δόθηκε σήμερα στο 14ο Νηπιαγωγείο είναι ένα μέρος του αποτελέσματος της ενεργειακής αξιοποίησης των τηγανόλαδων που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εδρεύσει στην Κοζάνη και με το οποίο συνεργάζεται εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια ο δήμος.

Μέχρι σήμερα, από τον Αύγουστο του 2010, οπότε και ξεκίνησε η υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος στον πρώην δήμο Συκεών και κατόπιν διευρύνθηκε στο νέο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο ΤΕΙ έχουν παραδοθεί συνολικά περίπου 5.500 λίτρα τηγανόλαδων. Η τελευταία παράδοση 1.400 λίτρων έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις εγκαταστάσεις του δήμου βρίσκεται προς παράδοση μια ακόμη μεγάλη ποσότητα τηγανόλαδων.

Η συνολική παραγόμενη ποσότητα βιοντίζελ αγγίζει τα 2.100 λίτρα, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή νέων ποσοτήτων. Από αυτά, 525 λίτρα παραδόθηκαν το 2011 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου, 761 λ. το 2012 στο Ειδικό Σχολείο Πεύκων και 360 λ. στο 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, και 450λ. σήμερα στο 14ο Νηπ. Νεάπολης .

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Διοικητικού-Οικονομικού-Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά, στο πρόγραμμα των τηγανόλαδων συμμετέχουν προς το παρόν 21 σχολεία και από τις τέσσερις Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης, Αγίου Παύλου και Πεύκων. «Οι μαθητές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές τέτοιων δράσεων», τόνισε χαρακτηριστικά, αφού τα ίδια τα παιδιά με την προσωπική τους εμπειρία προωθούν και στους γονείς τους το μήνυμα της συμμετοχής σε κάθε ανάλογο πρόγραμμα του δήμου για τον περιορισμό της μόλυνσης και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, αλλά και την ελάφρυνση του οικογενειακού και δημοτικού προϋπολογισμού.

Μία τέτοια εμπειρία είχαν και περίπου 40 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης όταν πριν από λίγους μήνες μαζί με αντιπροσωπία του δήμου επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και έγιναν οι ίδιοι μάρτυρες της διαδικασίας μετατροπής των τηγανόλαδων σε βιοκαύσιμο.

Σημείο πανελλήνιας αναφοράς

Η εκστρατεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη συλλογή τηγανόλαδων χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, με το Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, που έχει και την ευθύνη οργάνωσης και παρακολούθησης του προγράμματος μετατροπής των τηγανόλαδων σε βιοντίζελ, να δέχεται συνεχώς αιτήματα υποστήριξης και καθοδήγησης από δήμους, σχολεία, επιχειρήσεις και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα αναφορά πρέπει να γίνει στη θεαματική άνοδο των δεικτών συλλογής τηγανόλαδων από τα νοικοκυριά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καθώς καθημερινά εντάσσονται στο κίνημα της ανακύκλωσης όλο και περισσότερα. Από τον Αύγουστο του 2010 έως και τον Οκτώβριο του 2013 έχουν συλλεχθεί 5.975 λίτρα μαγειρικών λαδιών από τα συνολικά 1.620 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, το 2012 έκλεισε με αύξηση 81,70% στον αριθμό των νέων νοικοκυριών που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, τα οποία από τα 399 που ήταν (τα νέα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα) το 2011, έφτασαν στα 725 το 2012 (326 περισσότερα). Απρόβλεπτα εντυπωσιακή, όμως, καταγράφηκε και η άνοδος της ποσότητας τηγανόλαδων που συλλέχθηκε, σημειώνοντας αύξηση 200,76% (1.985 λίτρα το 2012 έναντι 660 του 2011), ενώ το 2013 «τρέχει» με ρυθμούς αύξησης 65,50%, επιδόσεις που έχουν καταστήσει το δήμο Νεάπολης-Συκεών σημείο πανελλήνιας αναφοράς.

Το μέγεθος της επιτυχίας της εκστρατείας στο διευρυμένο δήμο Νεάπολης-Συκεών γίνεται αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη η συνολική άνοδος των δεικτών τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίοι κατά μέσο όρο το χρόνο για τη μεν αύξηση του αριθμού των νέων νοικοκυριών είναι 92,48% (1.506 το 2013 έναντι 399 το 2011, αύξηση 277,45%), ενώ για τη συλλογή ποσοτήτων τηγανόλαδων (λίτρα) το ποσοστό φθάνει στο 266,2% (5.930 λίτρα το 2013 έναντι 660 το 2011, αύξηση 798,50%)!
 
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ