2013-10-31 19:30:04
Φωτογραφία για ΕΕ: Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Βουλγαρία κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ
Σοκ για τους Σκοπιανούς από τις δηλώσεις του Βρετανού ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Χόουιτ, εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την FYROM - Καταρρέει το στερεότυπο που καλλιεργεί ο Γκρούεφσκι ότι μόνο Έλληνες και Βούλγαροι δεν θέλουν τα Σκόπια στην ΕΕ αν δεν λυθεί το θέμα του ονόματος

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Βρετανός ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χόουιτ, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ότι πρέπει να γίνει σαφές σε όλους πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκφράζουν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις, είναι περισσότερες από δύο, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο κ. Χόουιτ, ο οποίος ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερη επίσκεψη του στα Σκόπια, όπου είχε συναντήσεις με πολιτικούς και άλλους παράγοντες, δεν θέλησε να κατονομάσει ποιες είναι οι χώρες που θεωρούν ότι η ΠΓΔΜ δεν εκπληρώνει τα πολιτικά κριτήρια, προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.


Πάντως, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ ανέφερε ξεκάθαρα ότι «για να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είναι απαραίτητο να πειστούν παραπάνω από δύο χώρες της Ένωσης, οι οποίες εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ».

Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η μοναδική χώρα που αντιτίθεται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την ΕΕ είναι η Ελλάδα, ενώ διστακτικά έχει αφήσει αιχμές και για τη στάση της Βουλγαρίας, αποφεύγοντας ωστόσο να υψώσει τους τόνους απέναντι στη Σόφια.

Ο κ. Χόουιτ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμούν πως η ΠΓΔΜ πρέπει, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε ωστόσο ότι για την ενίσχυση της προοπτικής αυτής πρέπει η χώρα, μέχρι το Δεκέμβριο, να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες και να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη βελτίωση της γενικότερης κατάστασης στο εσωτερικό, η οποία, όπως είπε, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ