2013-11-11 17:29:47
Φωτογραφία για Σατυρικόν: Διαχρονικά ψεύδη πολιτικών
«Θα…» «Στο σταυρό μας, αυτα είναι ψέματα!»

Έργο συλλογικό και υπογραφόμενο διαδοχικά από τους δημοκρατικούς πρωθυπουργούς της χώρας. Το διαρκές μήνυμα του εστιάζει στις οραματικές προθέσεις του συνόλου των Ελλήνων πρωθυπουργών και των υπ’αυτών διοικούμενων κυβερνήσεων, όπως εκφράζονται μέσα από ιδιότυπες λεκτικές τους διατυπώσεις, οι οποίες πάντοτε ξεκινούν με μια υπόσχεση. Οι πρώτες υπογραφές χρονολογούνται στην πρώτη περίοδο της ελληνικής ανεξαρτησίας, ενώ οι πλέον πρόσφατες στις αρχές του 21ου αιώνα.

«Με καλέσατε, και ήλθα!»

Ορκομωσία Καραμανλή παρουσία Γκιζίκη

Δήλωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου προς τον λαό , λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στη χώρα από το Παρίσι , στο οποίο είχε αυτοεξοριστεί .Η πρόσκληση προήλθε κατόπιν κοινής απόφασης της ηγεσίας της δικτατορίας και ορισμένων παλαιών κοινοβουλευτικών ανδρών , θεωρήθηκε όμως από τον συγκεκριμένο ηγέτη ως έκκληση της παμψηφίας του λαού προς τον μοναδικό αληθινό σωτήρα του.


O μεγάλος , ο υπέρλαμπρος, ο ηγέτης, ΑΥΤΟΣ

«Οποίος διαφωνεί να κατέβει από το τρένο!»

Απειλητική διατύπωση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου , με την οποία διαβεβαίωνε ότι οι διαφωνίες με τις αποφάσεις του δεν είναι επιτρεπτές εντός του δημοκρατικού κόμματος του.

«Έθεσε εαυτόν εκτός Κινήματος»

Περίτεχνη διατύπωση του Ανδρέα Παπανδρέου , με την οποία ενημέρωνε κατά καιρούς τα μέλη του κόμματος και τους πολίτες για την απόφαση του να διαγράψει όποιο στέλεχος αρνούταν να επιδείξει την απαιτούμενη δημοκρατική πειθαρχία.

Πήγε το παπατζιλίκι σε άλλο level

«Είμαστε αντιξουσιαστές στην εξουσία»

Διάσημη ρήση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου του νεότερου, με την οποία διαβεβαιώνει τον λαό ότι τα μέλη της κυβέρνησης του απεχθάνονται την εξουσία και προτίθενται να διοικήσουν χαλαρά , ακολουθώντας άκρως φιλολαϊκές πρακτικές. Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε υπόδειγμα διαλεκτικού πολιτικού λόγου , καθώς περιλαμβάνει μέσα σε πέντε μόνο λέξεις τη θέση, την αντίθεση και τη σύνθεση (σε ανώτερο αντιφατικό επίπεδο) του κεντροαριστερού πολιτικού λόγου της εποχής μας.

Tον κέρδισε το Harvard

«Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα!»Προεκλογικό σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου του νεότερου , το οποίο δανείστηκε απο την επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, που το πρωτοείπε, και τον διαννοούμενο Κορνήλιο Καστοριάδη που το επανέλαβε. Σύμφωνα με αντιπάλους του πρωθυπουργού, ο τελεύταίος είχε εξαρχής αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δεύτερης επιλογής ενώ η φραστική υποστήριξη της πρώτης υπήρξε ένας αντιπερισπασμός προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές.

Απλά respect στο μεγαλύτερο troll

«Μαζί τα φάγαμε»

Δήλωση του κεντροαριστερού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου του Γ' , σύμφωνα με την οποία όλοι μας - τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, υπουργοί , βουλευτές, μικροεπαγγελματίες, μισθωτοί , άνεργοι, φοιτητές, και μαθητές- ενεχόμαστε για τη σκανδαλώδη κατασπατάληση της δημοσίας περιουσίας και τα προκίπτοντα εξ ΄αυτής χρέη και ελλείματα.

Τα κείμενο είναι απο το απολαυστικό βιβλίο του Νίκου Κουνενή «Περί Δημοκρατίας.Σάτιρα Ηθών και θεσμών» (Μεταίχμιο 2011).
newvibe.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ