2013-11-21 08:00:08
Φωτογραφία για Θα καταφέρει άραγε ο Πούτιν να πείσει τον Νετανιάχου;
Φωτογραφία: EPA

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιεί σήμερα σύντομη επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα.Το κύριο θέμα των συνομιλιών του θα είναι καταφανώς το «πυρηνικό πρόβλημα» του Ιράν – η επίσκεψή του πραγματοποιείται την παραμονή της νέας συνάντησης των «έξι» με τους Ιρανούς αντιπροσώπους στη Γενεύη στις 20-22 Νοεμβρίου.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ήθελε να πείσει τον Νετανιάχου να δεχτεί τη νέα ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των «έξι» διαμεσολαβητών του ΟΗΕ (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και η Γερμανία) και της Τεχεράνης. Από το προετοιμασμένο έγγραφο προβλέπεται η εν μέρει άρση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και ο ολόπλευρος έλεγχος από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Ο Ισραηλινός δε Πρωθυπουργός μάλλον θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας να μην υποστηρίξει τις συμφωνίες με το Ιράν για την επίλυση του «πυρηνικού του προβλήματος».


Είναι δύσκολο να πούμε σε τι στηρίζει τις ελπίδες του ο Νετανιάχου. Η Μόσχα έχει κάνει ήδη την επιλογή της - υπέρ της επίλυσης του ιρανικού προβλήματος. Σήμερα είναι σαφές ότι με την απειλή των κυρώσεων δεν μπορεί να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, - δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ρωσία από καιρό καλούσε και καλεί να αναγνωριστεί το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια υπό τον όρο του ελέγχου από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα πραγματοποιείται σταδιακά, στο μέτρο της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών του για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Τώρα αυτός ο στόχος βρίσκεται όσο ποτέ άλλοτε κοντά, - είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

- Υπάρχουν πολλοί εκείνοι, που δενθλίβονταν πολύ για την ματαίωση αυτής της διαδικασίας. Ωστόσο η νέα συνάντηση, που θα αρχίσει στη Γενεύη στις 21 Νοεμβρίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα έχει στο τραπέζι των συνομιλιών πολύ συγκεκριμένα έγγραφα που είχαν συζητηθεί κατά την προηγούμενη συνάντηση.

Προσπαθούν να πείσουν τον Νετανιάχου και οι ΗΠΑ. Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι παραδέχθηκε ότι τον τελευταίο καιρό σχεδόν κάθε μέρα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Εξάλλου, οι δύο αυτοί παράγοντες γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια 30 και πάνω χρόνων. Μετά από τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στις 18 Νοεμβρίου ο Κέρι είπε ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν θα κάνουν τίποτα, που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια του Ισραήλ.

- Όντας ακόμη γερουσιαστής, εγώ στις 100% περιπτώσεις ψήφισα υπέρ των Ισραηλινών μας φίλων. Μπορώ να διαβεβαιώσω αυτούς τους φίλους και όλους τους άλλους ότι τίποτα απ’ ό,τι κάνουμε τώρα, δεν θα αποτελέσει πρόσθετη απειλή για το Ισραήλ. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτή (ενδιάμεση συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα), θα μειώσει την απειλή.

Ο ίδιος δε ο Νετανιάχου είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η προτεινόμενη συμφωνία είναι «κακή συναλλαγή» και δεν θα την αποδεχθεί. Το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να εξασφαλίσει μόνο του την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους. Δηλαδή, δεν θα διστάξει να καταφέρει προληπτικό στρατιωτικό πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απλώς μπλοφάρει, ενώ όλοι είναι βέβαιοι ότι με τον Νετανιάχου επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης η προώθηση των συμφωνιών με την Τεχεράνη θα είναι πολύ δύσκολη.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.

Αντρέι Φεντιάσιν

http://greek.ruvr.ru/2013_11_20/250941521/
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ