2013-11-26 01:27:06
Φωτογραφία για Δύο χελώνες ανοίγουν ... τα πτερύγιά τους στην ελευθερία!
Το πρωί της Τρίτης, στις 11:30 π.μ., στην παραλία μπροστά από το Ενυδρείο Κρήτης, στις Γούρνες Ηρακλείου, οι επιστήμονες του «Θαλασσόκοσμου» θα απελευθερώσουν ακόμα δύο χελώνες οι οποίες είναι έτοιμες να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Γλύτωσαν από βέβαιο θάνατο, όπως και οι προηγούμενες έντεκα που από το 2006, από την έναρξη δηλαδή της λειτουργίας του «Θαλασσόκοσμου», βρέθηκαν τυχαία στην πόρτα του Ενυδρείου από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους που θέλουν να διασωθεί το είδος.

Με τη συγκεκριμένη απελευθέρωση κλείνει και ένας μεγάλος κύκλος τιτάνιας προσπάθειας. Στο ενυδρείο έχουν μείνει ακόμα τρεις caretta caretta: μια που είναι πολύ μικρή και θα μείνει στο Ενυδρείο τουλάχιστον για ένα χρόνο, ακόμη μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να "μαρκαριστεί" και δυο που είναι ακρωτηριασμένες, καθώς χτυπήθηκαν από προπέλα. Και οι δύο έχουν χάσει στο μπροστινό τους πτερύγιο.


«Δεν ξέρουμε αν στο φυσικό τους περιβάλλον θα μπορέσουν να επιβιώσουν, με τρία πόδια. Για να τραφούν και να επιβιώσουν θέλουν ειδική εκπαίδευση. Οι δυο συγκεκριμένες χελώνες τις οποίες αναγκαστήκαμε να ακρωτηριάσουμε για να μη χαθεί όλο το ζώο είναι μαζί μας για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν ξέρουμε πότε θα είναι έτοιμες για να επιστρέψουν στο σπίτι τους», είπε στο MadeinCreta η υπεύθυνη ενυδρειολογίας Δρ. Ασπασία Στεργιώτη. Η caretta–caretta ως προστατευόμενο είδος απαγορεύεται να βρίσκεται σε εγκλεισμό.

Οι χελώνες βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των ενυδρείων μόνο για περίθαλψη.

Μαζί με την απελευθέρωση και βαφτίσια

Σχεδόν όλα τα είδη που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο έχουν τα ονόματά τους. Για αυτό το λόγο μαζί με την απελευθέρωση θα γίνουν και ... τα βαφτίσια για τις δυο θαλάσσιες χελώνες.

Και οι δύο μικρές βρέθηκαν τραυματισμένες και μεταφέρθηκαν στο χώρο του Ενυδρείου Κρήτης όπου και δέχτηκαν τη φροντίδα των Ενυδρειολόγων για να επιστρέψουν υγιείς και μαρκαρισμένες πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η ιστορία των χελωνών

Η πρώτη χελώνα βρέθηκε τραυματισμένη στην παραλία Τομπρούκ του Ηρακλείου Κρήτης, πέρυσι τον Ιούνιο. Μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο φύλακα του Ενυδρείου. Όταν έφτασε ήταν αρκετά ζωηρή με μιχίνες να προεξέχουν από το στόμα της, γεγονός που υποδήλωνε τραυματισμό από αγκίστρι, το οποίο και επιβεβαιώθηκε με την ακτινογραφία που ακολούθησε. Ανταποκρίθηκε άμεσα στη χορήγηση τροφής ως εκ τούτου εφαρμόστηκε βραχεία προληπτική φαρμακευτική αγωγή και συστάθηκε η παρακολούθησή της (κτηνίατρος, Π. Νικηφοράκης) εφόσον το ζώο παρουσίαζε πολύ καλή γενική κατάσταση.

Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε μετά από 7 μήνες παρατηρήθηκε ολική διάβρωση του αγκιστριού γεγονός που θα επέτρεπε την άμεση απελευθέρωσή της εάν δε συνέπιπτε με τη χειμερινή περίοδο. Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού τη χειμερινή περίοδο και η παρουσία τουριστών στην παραλία τη θερινή περίοδο, υποχρέωσαν τη χελώνα να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου (χώρος καραντινών) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ύστερα από 17 μήνες παραμονής, με τη φροντίδα και την περιποίηση των μελών της ομάδας ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, υγιής, "μαρκαρισμένη" ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.caretta carreta ενυδρείο Κρήτης απελευθέρωση χελώνας Ασπασία Στεργιώτη

Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι, από ομάδα ιστιοπλόων, ένα ναυτικό μίλι από την είσοδο του λιμανιού, τον περασμένο Απρίλιο.

Για το γεγονός ενημερώθηκε το τοπικό λιμεναρχείο, μεταφέρθηκε ως το λιμάνι του Ηρακλείου με το ιστιοπλοϊκό σκάφος των ιδιωτών, παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης από το οποίο και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του στις Γούρνες.

Αφού απομακρύνθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των διχτυών από το στόμα και την έδρα, τοποθετήθηκε σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο (καραντίνα) και παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωση του καταπονημένου ζώου.

Στην ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε δεν παρατηρήθηκε παρουσία αγκιστριού οπότε συστάθηκε φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση (κτηνίατρος, Π. Νικηφοράκης) της γενικής κατάστασης της χελώνας και της απόρριψης των τμημάτων των διχτυών που προεξείχαν του στόματος και της έδρας. Η απόρριψη αυτών των τμημάτων ολοκληρώθηκε μετά από 1.5 μήνα.

Με τη φροντίδα του προσωπικού, 7.5 μήνες μετά, έχοντας επανέλθει στους φυσικούς της ρυθμούς, υγιής, "μαρκαρισμένη" ετοιμάζεται να επιστρέψει κι αυτή στο φυσικό της περιβάλλον.

Το γεγονός ότι καμία από τις δύο χελώνες δε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση χαροποίησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες εφόσον αποφεύχθηκε μια επίπονη διαδικασία για τα ζώα και επιταχύνθηκε ο χρόνος περίθαλψης και κατ’ επέκταση της επιστροφής τους στη θάλασσα.

Το Ενυδρείο Κρήτης ευχαριστεί θερμά την ομάδα ιστιοπλόων του Ηρακλείου, τους τουρίστες και τους κατοίκους της περιοχής όπου βρέθηκαν τα ζώα, για τη συμβολή τους.

Η ιστορία των δύο χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και το σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να μας ευαισθητοποιήσει σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργάζονται καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και δύο ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ