2013-12-04 14:10:06
Φωτογραφία για Ατιμώρητη η «μαύρη εργασία» – Δες πώς την γλιτώνουν
Βρήκαν τον τρόπο όσοι θέλουν να πληρώνουν «μαύρα» στους εργαζόμενους για να γλιτώνουν από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Τους δηλώνουν «4ωρους» και τους απασχολούν για 8ωρους με τη διαφορά της αμοιβής να καταβάλλεται κάτω από το τραπέζι. Ακόμη και αν μπει ο ελεγκτής, λύση υπάρχει Είναι απίστευτο και όμως αληθινό. Ας υποθέσουμε ότι η εταιρεία δηλώνει ότι απασχολεί έναν εργαζόμενο για τέσσερις ώρες ημερησίως και συγκεκριμένα από τις 10:00 έως τις 14:00. Μπαίνει ο ελεγκτής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην επιχείρηση και βρίσκει τον εργαζόμενο να απασχολείται εκτός ωραρίου. Κι ενώ είναι έτοιμος να κόψει το πρόστιμο, ο εργοδότης μπορεί να απευθυνθεί την ίδια στιγμή στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και να δηλώσει την αλλαγή του ωραρίου εκ των υστέρων χωρίς πρόστιμο. Το προβλέπει ο κανονισμός του ΙΚΑ. Υπάρχει περιθώριο να δηλωθεί αλλαγή ωραρίου ακόμη και 48 ώρες μετά την αλλαγή αυτή.

Υποτίθεται ότι το συγκεκριμένο «παράθυρο» -το οποίο εκμεταλλεύονται εκατοντάδες εργοδότες για χιλιάδες εργαζόμενους κάτι που δικαιολογεί και την εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων μερικής απασχόλησης- ήταν ανοικτό εδώ και χρόνια επειδή η γραφειοκρατία εμπόδιζε τις επιχειρήσεις από το να δηλώνουν αλλαγές ωραρίου εκ των προτέρων.


Τα «ευρήματα», οδηγούν το υπουργείο Εργασίας στο να κλείσει το συγκεκριμένο παράθυρο. Τουλάχιστον αυτό υπόσχεται ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης ο οποίος προαναγγέλλει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία η όποια αλλαγή ωραρίου θα πρέπει να προαναγγέλλεται –ακόμη και ηλεκτρονικά- στις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να τιμωρήσουν με βαριά πρόστιμα τις επιχειρήσεις που θα συλλαμβάνονται να απασχολούν εργαζομένους εκτός ωραρίου.
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ