2013-12-18 11:42:04
Φωτογραφία για Προς αποκρατικοποίηση η ΔΕΗ
Ανοίγει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει, το ερχόμενο Σάββατο, με τις επίσημες υπογραφές, η συμφωνία για την πώληση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην αζέρικη Socar.

Πιο συγκεκριμένα, χθες η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με το οποίο διαχωρίζεται ο ΑΔΜΗΕ από τη μητρική του εταιρεία (ΔΕΗ) και καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας του διαγωνισμού για την είσοδο επενδυτή στον Διαχειριστή.

Ετσι, το 66% που έχει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ θα πουληθεί σε ιδιώτη επενδυτή και το 34% της επιχείρησης ηλεκτρισμού θα περάσει στο ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών που αντιστοιχούν στο 34% προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή για το 66% του Διαχειριστή. Το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να εξοφλήσει τη ΔΕΗ, για να πάρει το 34% που αποτελεί και την καταστατική μειοψηφία, με συμψηφισμό από οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του έναντι της δημόσιας επιχείρησης. Η διαδικασία της πώλησης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2014.


Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται και άλλα ιδιοκτησιακά θέματα, αν και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ που είναι ενσωματωμένο στα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Πηγές αναφέρουν ότι η σχετική ρύθμιση θα κατέβει σε άλλο νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους και με την ψήφισή του ανοίγει πια και ουσιαστικά ο δρόμος για το σπάσιμο της ΔΕΗ και την πώληση του μικρού «κομματιού» της.

Την έντονη αντίδρασή της στις αποκρατικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού (ΓΕΝΟΠ) της ΔΕΗ. Κάνει λόγο για «ξεπούλημα», προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Τέλος, ο επικεφαλής της Socar, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, αναμένεται να έλθει το Σάββατο στην Αθήνα για την υπογραφή με το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια της συμφωνίας πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν. Η συμφωνία μεταβίβασης θα αποσταλεί στην Κομισιόν για τις τελικές εγκρίσεις, διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ