2013-12-19 10:21:52
Φωτογραφία για Προς απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Ε.Φ.
Για επιτήρηση ΑΟΖ και γραμμής αντιπαράταξης 

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Λευκωσία: Την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs Unmanned Aircraft Vehicle System) εξετάζει η Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ». Η σχετική πρώτη μελέτη που έγινε από επιτελείς του ΓΕΕΦ αναφορικά με τα UAVs εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Άμυνας για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς με σύγχρονα αλλά φθηνά οπλικά συστήματα.

Το κόστος αγοράς για προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, δεν θεωρείται απαγορευτικό για τον συγκεκριμένο τύπο, που πληροί τις προδιαγραφές που τέθηκαν από το ΓΕΕΦ.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η αγορά των UAVs κυμαίνεται από €500.000 μέχρι €1.500.000 για κάθε αεροσκάφος. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο σταθμός εκτόξευσης καθώς και ο σταθμός διοίκησης του αεροσκάφους.

Τα UAVs είναι μικρά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε συγκεκριμένη ακτίνα (ανάλογα με τον τύπο του κάθε αεροσκάφους) και η κάθε υπηρεσία τα διαθέτει για τις ανάγκες της. Αποτελούν την πιο διαδεδομένη μέθοδο επιτήρησης, δύσβατων και απομακρυσμένων περιοχών.


Όσον αφορά τα δεδομένα της Κύπρου, ενδεχόμενη απόκτησή τους θα αναβαθμίσει σημαντικά τα μέσα που θα διαθέτουμε για επιτήρηση τόσο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όσο και της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Επιπρόσθετα, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στον εντοπισμό λαθρεπιβατών που επιχειρούν παράνομη είσοδο σε έδαφος της Δημοκρατίας.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα αποστολής φωτογραφιών ή ακόμη και ζωντανής εικόνας από περιοχές που «σκανάρει» από αέρος.

Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα δύνανται υπό προϋποθέσεις να φέρουν και οπλισμό.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η σκέψη για απόκτηση των UAVs αναμένεται να συζητηθεί και με την Αστυνομία, προκειμένου να καλύπτονται και δικές της ανάγκες.  

Πάντως, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για το νέο χρόνο δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι όποιες ενέργειες βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο.

www.philenews.com 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ