2012-04-14 19:58:36
Φωτογραφία για Λυπάμαι τους Γερμανούς…
 Γράφει ο Γιάννης Αντύπας

Μεγάλη Παρασκευή. Κέρκυρα. Γερμανός τουρίστας πέφτει πάνω σε ρεπόρτερ ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Ο συνάδελφος τον ρωτά πώς του φαίνεται η Ελλάδα της κρίσης.

«Δε βλέπω πρόβλημα, όλοι εδώ πίνουν καφέ», του απαντάει.

«Και κρατούν σακούλες στα χέρια», εννοώντας ψώνια.

Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα. Όχι στην..... Ελλάδα, αλλά στη Γερμανία.

Περισσότεροι από ένα εκατομύριο Έλληνες είναι άνεργοι. Έχουν κατασχεθεί χιλιάδες αυτοκίνητα και σπίτια. Οι μισθοί έχουν γίνει επιδόματα. Αλλά ο Γερμανός επισκέπτης δε βλέπει πρόβλημα. Τι περίμενε να δει;

Ελληνίδες να κάνουν πεζοδρόμιο; Παιδιά να τον περικυκλώνουν ζητώντας ελεημοσύνη; Ταβερνιάρηδες να παρακαλάνε να τον ταΐσουν;

Έλληνες με το συσσίτιο της Εκκλησίας στα χέρια;

Ήθελε να μας δει να κλαίμε;

Τι θέλει η Γερμανία; Τι θέλουν οι Γερμανοί;


Θέλουν εταίρους ή υπηρέτες; Θέλουν να έρχονται εδώ για να χτίζουν εξοχικά;

Να πηγαίνουν μπουζούκια;

Μήπως θέλουν και σεξοτουρισμό; Ή θέλουν να βάλουν χέρι στην περιουσία μας; Στις επικοινωνίες; Τις μεταφορές; Την ενέργεια;

Η Γερμανία εισπράττει καθαρό κέρδος από τον τόκο των δανεικών. Η Γερμανία δίνει δουλειά στους Γερμανούς από τα προϊόντα τους που αγοράζουμε εμείς οι νότιοι. Οι οποίοι, πλέον, δουλεύουμε και επισήμως περισσότερες ώρες από αυτούς. Και σε χειρότερες συνθήκες.

Οι Γερμανοί θα πρέπει να προσέξουν. Αν δε θέλουν να δουν τη χώρα τους να καταστρέφεται, και σύντομα, θα πρέπει να σταματήσουν τις χώρες και τις ζωές των άλλων. Γιατί η κατάσταση αυτή δε μπορεί και δε θα τραβήξει για πολύ. Και δε μιλώ ηρωικά. Μιλώ ρεαλιστικά.

Γιατί, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι να «αγοράσουν» και σε καλύτερες τιμές. Θέλει, όμως, το Βερολίνο να μας υποχρεώσει να επιλέξουμε; Το συμφέρει; Θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά αυτό οι Γερμανοί. Αν μας θέλουν μαζί τους ή απέναντί τους.

Και οι πολιτικοί μας θα πρέπει να τους τα πουν μερικά χεράκια. Δε γίνεται η πιο ανεπτυγμένη χώρα της Ευρώπης να εμφορείται από τέτοιου τύπου αρνητικά στερεότυπα για τους συμμάχους της.

Πρέπει να καταστήσουν σαφές στους ηγέτες της ότι δεν είμαστε επαρχία τους. Δε μιλάμε γερμανικά και δεν πρόκειται να μιλήσουμε.

Και αν νομίζουν πως θα μας κάνουν «ντα» να το ξεχάσουν. Γιατί, δεν τους παίρνει.

Και δεν τους παίρνει γιατί στην Ελλάδα την εφαρμόζουμε την αγωγή που μας έδωσαν. Το πίνουμε το φάρμακο. Και σε λίγο δε θα έχουμε ανάγκη τους γιατρούς. Οι ασθενείς είτε θα έχουν πεθάνει, είτε δε θα έχουν πλέον πρόβλημα. Θα έχουν, όμως, απαιτήσεις. Και διάθεση να σηκωθούν από τα καφενεία.

Ο τροχός γυρίζει. Δεν πρέπει να το ξεχνούν τα κράτη αυτό. Και καλό θα είναι να το θυμίζουν και στους πολίτες τους. Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ