2013-12-24 21:50:02
Φωτογραφία για Η τελευταία «ζαριά» του Σαμαρά: Τα επόμενα Χριστούγεννα χωρίς την Τρόικα
Τις δικές τους ευχές ενόψει Χριστουγέννων κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαράς και φυσικά δεν θέλει τίποτα περισσότερο από το να είναι οι τελευταίες γιορτές της Τρόικα και των δανειστών στην Ελλάδα.

Μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η ΝΔ χάνει έδαφος, ο πρωθυπουργός θέλει μέχρι τις Ευρωεκλογές να έχει καταφέρει να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, να μπορέσει να μπει στις αγορές και να μην χρειαστεί νέο δάνειο. Παράλληλα ο κ.Σαμαράς θα επιδιώξει να προχωρήσει το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας και η χώρα να εξασφαλίσει μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Εξάλλου ο κ.Σαμαράς με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον με την πλάτη στον τοίχο και επεσήμανε «ο 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας. Όλα αυτά έγιναν με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση, θα είναι μία καλύτερη χρονιά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη».


Οι επιδιώξεις του Σαμαρά με τη νέα χρονιά: Να μην βυθιστεί η ΝΔ στις κάλπες

Με το νέο έτος το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει πως θα υπάρχουν καλά λόγια για την Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα τονίσει το success story σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μέχρι τις Ευρωεκλογές και να μην βυθιστεί η Νέα Δημοκρατία από την ψήφο – αποδοκιμασίας των πολιτών.

Παράλληλα για τις συνομιλίες με την Τρόικα ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή για σκληρές διαπραγματεύσεις και ποντάρει πολλά στο στοίχημα των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης (φόροι, πλειστηριασμοί, ανάκαμψη), καθώς αν επιτευχθούν οι στόχοι τότε δεν θα υπάρξει επιστροφή στους «καθαρούς» όρους των δανειστών.

Το στοίχημα του χρέους και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του

Μπορεί στο Βερολίνο να μην θέλουν να ακούσουν για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή για αναδιάρθρωσή του, όπως μία ενδεχόμενη επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως με την Ελλάδα να έχει σημειώσει θεαματική πρόοδο και τη διαφαινόμενη επιστροφή της χώρας στις αγορές για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της θα μπορέσει να απαιτήσει μία αναδιάρθρωση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός με «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις για θετικά πρόσημα στην οικονομία την επόμενη χρονιά θα επιδιώξει να κρατήσει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της Τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα των Finnacial Times που αναφέρει «Για ενάμισι χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς έχει κρατήσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης σε τροχιά παρά την συρρικνωμένη πλειοψηφία του κυβερνητικού του συνασπισμού στη Βουλή » και προσθέτει πως οι αυστηρές επιπλήξεις τόσο από την Άγκελα Μέρκελ, όσο και από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές της, έδωσαν το δρόμο στην αναγνώριση «των θυσιών των Ελλήνων», καθότι οι στόχοι τελικά επιτεύχθηκαν.

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες -Βουλευτικές εκλογές το 2016

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα προσφύγει σε βουλευτικές εκλογές πριν από το 2016, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ. Συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν πως στόχος του Αντώνη Σαμαρά έχει σχεδιάσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει με την νέα χρονιά προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα επικρατεί και να επιτύχει το success story μέχρι της κάλπες των Ευρωεκλογών.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ