2012-04-17 10:50:03
Φωτογραφία για Βίντεο από την αρκούδα που λεηλάτησε νεκροταφεία
Μακάβρια εικόνα αντίκρισαν τις ημέρες του Πάσχα οι κάτοικοι των χωριών Ανθούσα και Χαλίκι Ασπροποτάμου, του δήμου Καλαμπάκας.

Πεινασμένη αρκούδα ξύπνησε από την χειμερία νάρκη και άρχισε να καταστρέφει μνήματα, εικονίσματα, μπήκε σε οστεοφυλάκια, σε εκκλησία, μόνο και μόνο...να πιεί το λάδι!!!

Ανάλογο συμβάν δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά, αναφέρουν στην κάμερα του trikalaola.gr που κατέγραψε σοκαρίστηκες εικόνες, στο χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η αρκούδα.

Βέβαια οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους αυτό που αντίκρισαν, αλλά ούτε μπορούν να εξηγήσουν γιατί το άγριο ζώο επέδειξε τέτοια συμπεριφορά. Όλες οι εκτιμήσεις είναι υποθετικές.

Στην αρχή του ρεπορτάζ, επισκεφθήκαμε τον παλιό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανθούσας Ασπροποτάμου, στο δρόμο για Καλαρρύτες Ιωαννίνων. Τα σημάδια από την εισβολή της αρκούδας στο εσωτερικό του Ναού είναι εμφανή. Αφού λύγησε τα εξωτερικά σιδερένια κάγκελα, κατέβασε την ξύλινη πόρτα, σπρώχνοντάς την και εισήρθε στο εσωτερικό. Δίπλα στο παγκάρι υπήρχαν τενεκέδες και μπουκάλια με λάδι, τα οποία η αρκούδα τα διέλυσε για να πιεί το λάδι.


Όμως το ζώο, δεν αρκέστηκε στην μεγάλη ποσότητα λαδιού που υπήρχε στο αποθεματικό του Ναού, αλλά ήθελε και σφηνάκια… κατεβάζοντας όλα τα καντηλάκια που υπήρχαν. Χαρακτηριστικό της μανίας που είχε, ήταν ένας τενεκές που περιείχε 5 λίτρα λάδι, τον οποίο βρήκαμε στο προαύλιο της εκκλησίας και η αρκούδα τον έκανε σαν τσιγαρόχαρτο με τα δόντια και τα νύχια, για να πιεί και την τελευταία σταγόνα.

Πάνω από την εκκλησία συνεχίζοντας το δρόμο για Καλλαρύτες, υπάρχουν δύο εικονίσματα, τα οποία κατέστρεψε το άγριο ζώο για το λάδι.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, φτάσαμε στην Ανθούσα, όπου συναντήσαμε τον κ. Γιώργο Ντιροκάλτση, ο οποίος ακόμη και τον Χειμώνα επισκέπτεται το χωριό, καθώς έχει παραθεριστική κατοικία. Σημειωτέο ότι στο χωριό τον Χειμώνα δεν μένει κανείς. Ο κ. Ντιροκάλτσης μιλώντας στην κάμερα του trikalaola.gr μας υπέδειξε τα σημεία στο κοιμητήριο και στο οστεοφυλάκιο, που η αρκούδα στο πέρασμά της προκάλεσε ζημιές για την αναζήτηση λαδιού.

Ο κ. Ντιροκάλτσης, υποθετικά έκανε λόγο για πιασμένη αρκούδα που ξύπνησε από την χειμερία νάρκη και προκάλεσε αυτές τις καταστροφές. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το τελευταίο χωριό των Τρικάλων στα σύνορα με το Νομό Ιωαννίνων, το Χαλίκι, όπου η εικόνα που αντικρίσαμε στο κοιμητήριο και στο οστεοφυλάκιο του χωριού, ήταν άκρως αποκρουστική.

Σε όλα τα μνήματα που υπήρχε έστω και μία σταγόνα λάδι, η αρκούδα τα κατέστρεψε, αφήνοντας πίσω της βομβαρδισμένο τοπίο! Μετά τις σεκταριστικές εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του trikalaola.gr συναντήσαμε τους δύο μόνιμους κατοίκους του χωριού τα τελευταία χρόνια, τον κ. Χρήστο Ζαχαρή ο οποίος διατηρεί την μοναδική παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής “La Verliga” χειμώνα – καλοκαίρι και ζει μαζί την μητέρα του κα Σωτηρία και τον κ. Γιάννη Καστούδη που μαζί με την γυναίκα του.

Σημ. Τα πλάνα από το κοιμητήριο, το οστεοφυλάκιο στο Χαλίκι και τις δηλώσεις των κατοίκων του Χαλικίου, θα τα δείτε στο 2ο μέρος του ρεπορτάζ.

Δείτε τώρα στο 1ο αποκλειστικό βίντεο που ακολουθεί πλάνα από Εκκλησία που εισέβαλε η αρκούδα και από το κοιμητήριο και το οστεοφυλάκιο της Ανθούσας.
trikalaola.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ