2014-01-24 16:46:09
Φωτογραφία για Αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι
Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα σε κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους και υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για τις ομαδικές απολύσεις.

Για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων τελικά επήλθε συμφωνία ανάμεσα σε ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ και υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Με βάση την ομόφωνη απόφαση που υπήρξε, από τούδε και στο εξής, κάθε εργοδότης που θέλει να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, θα πρέπει να προσκομίζει υποχρεωτικά στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα εξής:

Το φάκελο της επιχείρησηςΣτοιχεία για τα δάνειά της σε τράπεζεςΣτοιχεία για τις οφειλές της σε ασφαλιστικά ταμείαΣτοιχεία για τις οφειλές της σε τρίτους.

Τα προαναφερόμενα "ντοκουμέντα" θα συνεκτιμώνται από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Στη συνέχεια θα διαβιβάζονται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος είναι εκείνος που θα αποφασίζει τελικά.

"Η απόφαση αυτή έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όσο, κυρίως, την προστασία των εργαζομένων", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει:


"Η θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεννόησης και εθνικής ενότητας για την αρμονική σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση".

Η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τη διαδικασία εφαρμογής των άρθρων 3 και 5 του Ν. 1387/1983 (σχετικά με τις προϋποθέσεις για ομαδικές απολύσεις) "ισορροπεί αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανάγκες με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επιχειρήσεις στην αγορά", ανακοίνωσε ο ΣΕΒ.

"Η διάσωση επιχειρήσεων που μπορούν ακόμη να προσφέρουν προστιθέμενη αξία μέσα από αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους διαδικασίας ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές αποτελεί διακύβευμα της σημερινής συγκυρίας", προσθέτει ο Σύνδεσμος σχολιάζοντας την απόφαση.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
“Τρελοί συνδυασμοί”
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
“Τρελοί συνδυασμοί”
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ