2014-01-25 09:45:06
Φωτογραφία για Ανασχηματισμό και αλλαγές υποσχεται ο Γιανούκοβιτς
Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεσμεύτηκε για ανασχηματισμό τηςκυβέρνησης, τροποποίηση των αμφιλεγόμενων νόμων κατά τωνδιαδηλώσεων και αμνήστευση των διαδηλωτών που κρατούνται

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς δεσμεύτηκε για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, την αμνήστευση των διαδηλωτών που κρατούνται και την τροποποίηση των αμφιλεγόμενων νόμων κατά των διαδηλώσεων κατά την έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το κοινοβούλιο της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις που έκανε σε εκκλησιαστικούς ηγέτες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ο Γιανούκοβιτς διευκρίνισε ότι οι σημαντικές αυτές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου που έχει προγραμματιστεί να γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

"Θα πάρουμε μια απόφαση στην συνεδρίαση αυτή. Ο πρόεδρος θα υπογράψει ένα διάταγμα και θα προχωρήσουμε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή επαγγελματική κυβερνητική ομάδα", σημείωσε ο ίδιος.


Αναφερόμενος για πρώτη φορά στην ανάγκη να υπάρξει μια στενή συνεργασία με την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος σημείωσε ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θα προσκληθούν να μετάσχουν σε μια ομάδα κατά της κρίσης, της οποίας θα ηγηθεί ο ίδιος. Επίσης σημείωσε ότι οι τροποποιήσεις στους νόμους που υιοθετήθηκαν πρόσφατα κατά των διαδηλώσεων θα γίνουν σε συνεργασία με την αντιπολίτευση. "Θα υιοθετήσουμε τις τροποποιήσεις στους νόμους αυτούς και θα ρυθμίσουμε το ζήτημα αυτό", υπογράμμισε.

Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν την επιβολή ποινών φυλάκισης 15 ημερών για την εγκατάσταση σκηνών ή εξεδρών σε δημόσιους χώρους και κάθειρξη έως πέντε ετών για αυτούς που αποκλείουν δημόσια κτίρια. Οι νόμοι αυτοί καταδικάστηκαν από τις δυτικές χώρες και προκάλεσαν μια εντατικοποίηση του κινήματος αμφισβήτησης, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από δύο μήνες μετά την άρνηση των ουκρανικών αρχών να υπογράψουν μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ προς όφελος μιας προσέγγισης με τη Ρωσία.

"Θα κάνω ό,τι μπορώ για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, να σταματήσει αυτή η βία", σημείωσε ο Γιανουκόβιτς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι όλοι όσοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων θα λάβουν αμνηστία, με εξαίρεση αυτούς που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως είχε δεσμευτεί χθες ενώπιον των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος είχε συναντήσει λίγο νωρίτερα τον ευρωπαίο επίτροπο που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε, προειδοποίησε παράλληλα ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα νόμιμα μέσα" που έχει στην διάθεσή του αν δεν βρεθεί μια λύση στην κρίση με την αντιπολίτευση. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ