2014-02-05 18:35:08
Φωτογραφία για Μ. Ουζουνίδης: «Αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου»
Με την από 04/02/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου.

Πολλές φορές στο παρελθόν ο νομός Έβρου έχει υποστεί καταστροφές εξαιτίας της εκχύλισης του ποταμού Έβρου και την πρόκληση πλημμυρών ιδίως τον χειμώνα του 2012. Τον φετινό χειμώνα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά Γεμιστή και Πόρος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης αλλά και το χωριό Θυμαριά του Δήμου Σουφλίου καθώς μεγάλες εκτάσεις στρεμμάτων έχουν ήδη πλημμυρίσει από την εκχύλιση ενός παραποτάμου του Έβρου.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός ποιά αντιπλημμυρικά έργα πραγματοποιούνται στο Νομό Έβρου καθώς και ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση τους. Επίσης, ερωτάται εάν λειτουργεί και είναι στελεχωμένη η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Έβρου (ΕΥΔΕ), η οποία φαινομενικά συστάθηκε για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Οι ανυπολόγιστες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς που έπληξαν τη νήσο της Κεφαλονιάς ανέδειξαν με τον πλέον έντονο τρόπο της καταστροφικές συνέπειες των φυσικών φαινομένων στη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Ο νομός Έβρου από την άλλη πλευρά έχει πολλαπλώς αντιμετωπίσει προβλήματα και υποστεί καταστροφές εξαιτίας της εκχύλισης του ποταμού Έβρου, η οποία προκαλεί σφοδρές πλημμύρες.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένονται αντίστοιχες καταστάσεις κυρίως λόγω της τήξης των πάγων στη Βουλγαρία, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης του ποταμού Έβρου και την πρόκληση πλημμυρών. Είναι, εξάλλου, νωπές οι μνήμες από την μεγάλη πλημμύρα που “έπνιξε” το Ορμένιο Έβρου (για την οποία κάτοικοι, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι ακόμη περιμένουν την πληρωμή των αποζημιώσεων), καθώς και άλλες περιοχές του Νομού το χειμώνα του 2012. Παράλληλα, ήδη το φετινό χειμώνα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά Γεμιστή και Πόρος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς και το χωριό Θυμαριά του Δήμου Σουφλίου, όπου όλες οι εκτάσεις (περί τα 700 στρέμματα) έχουν ήδη πλημμυρίσει από την εκχύλιση ενός παραποτάμου του Έβρου. Με το σκεπτικό ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη της αργοπορημένης πανάκειας, κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουν όλες οι δεσμεύσεις για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία του Νομού προτού αυτός και οι κάτοικοί του παραδοθούν για μια ακόμη χρονιά στο έλεος των πλημμυρών.

Σε απάντησή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρου Καλογιάννη (Αριθ. Πρωτ. 442/15.03.2013) σε προηγούμενη ερώτησή μου (Αριθ. Πρωτ. 7517/21-2-2013) είχα ενημερωθεί ότι για την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του, συστάθηκε με το Π.Δ. 54/2011 η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Έβρου (ΕΥΔΕ/ΕΒΡΟΥ), η οποία μέχρι το Μάρτιο 2013 είχε στελεχωθεί με ένα Τοπογράφο Μηχανικό και ένα Πολιτικό Μηχανικό. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν με παράλληλα καθήκοντα έντεκα (11) υπάλληλοι από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ). Ουσιαστικά, με τα παρόντα στοιχεία η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη εφόσον υπολείπεται προσωπικό περί τα 23 άτομα (Αρ. 4 Π.Δ. προβλέπει τη στελέχωση της με είκοσι πέντε (25) υπαλλήλους).

Τέλος, μέχρι το Μάρτιο 2013, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μελετούνταν και εκπονούνταν από τη Δ/νση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, και συγκεκριμένα εκτελούνται υπό την επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Κατά τα φαινόμενα, η ΕΥΔΕ Έβρου δεν λειτουργεί, παρόλη τη σύστασή της και τις προβλέψεις για λειτουργία, κατόπιν στελέχωσής της. Ωστόσο, από διάφορα έγγραφα της ΕΥΔΕ Έβρου από τον Αύγουστο 2013 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2013 (Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 290/30-8-2013, Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 292/30-8-2013, Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 319/30-9-2013, Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 358/24-10-2013, Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 364/25-10-2013, Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 432/2-12-2013, Αριθμ. Πρωτ.: οικ. 467/23-12-2013) προκύπτουν προκαταβολές πληρωμής εξόδων και εκτός έδρας αποζημίωσης σε υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Τελικά, είναι η υπηρεσία λειτουργική ή όχι;

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία του Νομού Έβρου;

2. Λειτουργεί η ΕΥΔΕ Έβρου, έχει στελεχωθεί και εάν ναι ποιο είναι το προσωπικό της;

3. Συγκεκριμένα, ποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας πραγματοποιούνται στην κοιλάδα του ποταμού Έβρου, ποιος φορέας είναι αρμόδιος για την υλοποίησή τους, και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής τους;

4. Τί αφορούν οι πληρωμές εξόδων και εκτός έδρας αποζημίωσης, οι οποίες προκύπτουν από τα ανωτέρω σχετικά έγγραφα της ΕΥΔΕ Έβρου; Τι υπηρεσίες προσφέρουν οι εν λόγω έμμισθοι, καταπώς φαίνεται, υπάλληλοι;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ