2024-02-28 23:15:34
Φωτογραφία για Προστασία από τη Μόσχα ζήτησε η Υπερδνειστερία
-Η αυτοαποκαλούμενη «κυβέρνηση» στην Τιρασπόλ μιλά για προσπάθεια της Μολδαβίας να της προκαλέσει οικονομική ασφυξία. 

-Νέα εστία ανάφλεξης στην περιοχή.

-Η αντίδραση των ΗΠΑ.

Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία κάλεσε τη Ρωσία να παρέμβει και να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως προσπάθειες της κυβέρνησης στο Κισινάου να επανακαταλάβει τον θύλακα μέσω οικονομικής πίεσης.

Η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση στην Τιρασπόλ υιοθέτησε μια δήλωση που απευθύνεται στη Μόσχα, στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, σε συνέδριο που συγκλήθηκε την Τετάρτη, καταγγέλλοντας τους πρόσφατους εμπορικούς φόρους από τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να κοστίσουν στην περιοχή περίπου το 10% της οικονομικής παραγωγής της, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του θύλακα, Serghei Obolnik.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η δήλωση απειλεί να δημιουργήσει ένα νέο σημείο ανάφλεξης στην περιοχή που μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία. Η Υπερδνειστερία, μια στενή λωρίδα γης μεταξύ της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, φιλοξενεί Ρώσους αυτονομιστές που διοικούν μια φιλορωσική αποσχισθείσα δημοκρατία.


Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν προκύψει ανησυχίες ότι η περιοχή θα μπορούσε να καταληφθεί, εάν η Ρωσία επιδίωκε να συνδέσει την Υπερδνειστερία με εδάφη που ελέγχονται από τη Μόσχα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι υποστηρίζουν την κυριαρχία της Μολδαβίας, σε μια πρώτη αντίδραση στο αίτημα των αρχών της Υπερδνειστερίας, μιας φιλορωσικής αυτονομιστικής περιοχής της Μολδαβίας, που ζήτησαν από τη Ρωσία "μέτρα προστασίας" απέναντι στις "πιέσεις" που υποστηρίζουν ότι δέχονται από το Κισινάου.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην αποσχισθείσα μολδαβική περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, μετά τη βοήθεια που ζήτησαν οι μη αναγνωρισμένες διεθνώς αυτονομιστικές αρχές από τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

"Δεδομένου του ολοένα και πιο επιθετικού και αποσταθεροποιητικού ρόλου της Ρωσίας στην Ευρώπη, παρακολουθούμε πολύ στενά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και την ευρύτερη κατάσταση εκεί", είπε ο Μίλερ σε συνέντευξη Τύπου, χρησιμοποιώντας το μολδαβικό όνομα της περιοχής, με φόντο τις επιδεινούμενες εντάσεις από τη σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν με σθένος την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε το Κισινάου και το Τιρασπόλ να εργαστούν από κοινού και να βρουν λύσεις στις πιεστικές ανησυχίες των κοινοτήτων και στις δύο πλευρές του Νίστρου", του Δνείστερου ποταμού που χωρίζει την αποσχισθείσα περιοχή από την υπόλοιπη Μολδαβία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ