2014-02-05 23:55:32
Φωτογραφία για Οι μετατοπίσεις τμημάτων πλακών στις περιοχές του Ληξουρίου και του Αίνου προκαλούν φόβο για μεγάλο σεισμό
 

Τη συμπεριφορά μιας επικίνδυνης σεισμικής ζώνης με συνολικά πέντε εστίες και μόλις ένα σταθερό τεκτονικό κομμάτι (αυτό καλύπτει τις περιοχές του Φισκάρδου και της Ιθάκης) μελετούν εξονυχιστικά τις τελευταίες ώρες οι σεισμολόγοι. Τα ρήγματα της Κεφαλλονιάς «τρέμουν», η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στα νοτιοδυτικά του νησιού δημιουργεί μεγάλες σεισμικές πιέσεις στο τεκτονικό κομμάτι της Παλικής και οι μετατοπίσεις τμημάτων πλακών που καταγράφουν οι επιστήμονες στις περιοχές του Ληξουρίου και του Αίνου προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για έναν μεγαλύτερο σεισμό στο νησί.

Αποκαλυπτικός για όλα όσα... κρύβει ολόκληρη η Κεφαλλονιά, κάτω από το έδαφός της αλλά και στο πέλαγος, είναι ο σχετικός χάρτης του καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιου Λέκκα (Χάρτης Ενεργών Τεκτονικών Δομών & Ορίων Ρηξιτεμαχών, 2001).


Οπως εξηγεί ο κ. Λέκκας, «καθένα από τα μεγάλα τεκτονικά κομμάτια της Κεφαλλονιάς συμπεριφέρεται ανεξάρτητα. Μέχρι τώρα το τμήμα του Ληξουρίου έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη σεισμική ένταση και έχει μετακινηθεί νοτιότερα κατά 3-4 εκατοστά, ενώ το κομμάτι του Αίνου μετακινήθηκε νοτιοδυτικά, κατά περίπου 2-3 εκατοστά. Το μοναδικό κομμάτι που δεν μας φοβίζει, με τα σημερινά δεδομένα, είναι εκείνο του Φισκάρδου. Φαίνεται ότι υπάρχει μια εκτόνωση της έντασης, ωστόσο, επειδή το φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε είναι σύνθετο, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις».

Εκτιμήσεις

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλλονιά θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες (διάστημα έως και τριών μηνών), με μετασεισμούς έντασης ακόμα και μέχρι 5,5 Ρίχτερ. «Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή από τους κατοίκους του νησιού, καθώς υπάρχουν σπίτια που έχουν επιβαρυνθεί πολύ και είναι μη κατοικήσιμα» σημειώνει ο κ. Λέκκας. Στο μεταξύ, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια μελλοντικής σεισμικής επιβάρυνσης της Κεφαλλονιάς από γεωτρήσεις που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην περιοχή για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ακη Τσελέντη, «εάν οι γεωτρήσεις γίνουν πάνω ή δίπλα σε ανοιχτό ρήγμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τη σεισμική συμπεριφορά του νησιού. Οι γεωτρήσεις συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με μικροσεισμούς. Αυτός ο παράγοντας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν ξεκινήσουν οι εργασίες».

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
disabled : Cydia tweak new free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
disabled : Cydia tweak new free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ