2014-03-02 13:04:22
Φωτογραφία για Πεδίο μάχης η Κριμαία [video]
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και επίσημα να εγκριθεί  από την Άνω Βουλή η αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ευνοεί μια τέτοια απόφαση.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις απειλές που δέχονται οι Ρώσοι πολίτες στην Κριμαία, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αποστολή στρατευμάτων.

Η Άνω Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως λίγο αργότερα και αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα του Πούτιν.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

H Άνω Βουλή θα ζητήσει από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.

Παντως ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πούτιν ακόμα δεν έχει πάρει οριστική απόφαση για το αν θα στείλει στρατεύματα στην Κριμαία.

Στο μεταξύ ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.


Ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο και εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης έκανε έκκληση σήμερα για “γενική κινητοποίηση” του στρατού της χώρας ώστε να αντιμετωπιστεί η “ρωσική επιθετικότητα”, μετά την έγκριση από την Άνω Βουλή για αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Συνεδρίαση Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Σάββατο το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Η συνεδρίαση, αν και καθυστέρησε να ξεκινήσει, λόγω των διαβουλεύσεων που υπήρχαν, τελικά αποφασίστηκε να είναι ανοιχτό και όχι κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι ένας από τους ηγέτες που ζήτησε τη συνεδρίαση του Σ.Α. τόνισε πως “είναι αδικαιολόγητη κάθε εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία”.

Πριν ξεκινήσει το Σ.Α. του ΟΗΕ ο Μπαν Κι Μουν συνομίλησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν τηλεφωνικά.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας στο ΣΑ του ΟΗΕ κατήγγειλε πως η Ρωσία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καθώς έχει στείλει στην Κριμαία 15.000 στρατιώτες. Ακόμη, κατηγόρησε τη Ρωσία για καταπάτηση συμφωνιών και εισβολή. Για το λόγο αυτό ζήτησε προστασία από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Aπό τη μεριά του ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΣΑ του ΟΗΕ απέρριψε τις καταγγελίες της Ουκρανίας και αναρωτήθηκε γιατί ΕΕ και ΗΠΑ υποκίνησαν τις διαδηλώσεις κατά του Γιανούκοβιτς. Επίσης, κατήγγειλε πως εξτρεμιστές από το Κίεβο επιχείρησαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία και έτσι δικαιολόγησε την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας.

Η Αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ επιτέθηκε ευθέως στη Ρωσία και ζήτησε να αποσυρθούν τα στρατεύματα, ενώ σημείωσε πως πρέπει να πάνε άμεσα παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία. Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο  πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Ακσένοφ ζήτησε από τη Ρωσία να παρέμβει, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών της ουκρανικής περιοχής που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται στρατηγικά ότι δίνει στη Μόσχα την ευχέρεια να δικαιολογήσει απέναντι στη Δύση την έντονη στρατιωτική παρουσία της από το βράδυ της Παρασκευής, που χαρακτηρίζεται… απόβαση.

Το Κρεμλίνο αντέδρασε άμεσα, και δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα των αρχών της Κριμαίας για παροχή προστασίας.

Όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, ένοπλοι από την Ουκρανία προσπάθησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Κριμαίας, ώστε να κατηγορήσει τη Μόσχα.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Κριμαίας, το δημοψήφισμα για την αυτονομία της περιοχής, επισπεύδεται, και θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου, αντί για τις 25 Μαϊου που είχε αρχικά αποφασιστεί.

Ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα περιφρουρεί κυβερνητικά κτίρια στην Κριμαία, για να αποτρέψει επιθέσεις, ενώ έχει “δεσμεύσει” αντιαεροπορική βάση.

Περίπου 10.000 Ουκρανοί διαδηλώνουν στον Ντόνετσκ υπέρ της Ρωσίας.

Νωρίτερα η Κάτω Βουλή της Ρωσίας ζήτησε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Κριμαία.

Η Άνω Βουλή της Ρωσίας άναψε το πράσινο φως για την αποστολή περιορισμένου αριθμού στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τούρχινοφ εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο χαρακτηρίζει “παράνομη” την εκλογή φιλορώσου πρωθυπουργού στην Κριμαία.

Το Russia Today μεταδίδει πως ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας, Ντμίτρι Γιάρος, κάλεσε τον νούμερο 1 καταζητούμενο τρομοκράτη στη Ρωσία, Ντόκου Ουμάροφ, να αναλάβει δράση εναντίον του καθεστώτος της Μόσχας. Πρόκειται για Τσετσένο τρομοκράτη, τον οποίο καλεί να δραστηριοποιηθεί.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δεν θέλησε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, λίγο πριν ξεκινήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως πολλές φήμες υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει να διασταυρώνονται πριν τις σχολιάσει ο Μπαν Κι Μουν. “Χρειάζεται διάλογος και ψυχραιμία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές”, σχολίασε.

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, τόνισε πως στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας σημαίνει πόλεμο για την Ουκρανία.

Έκτακτη συνεδρίαση στις ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας. Αναμένεται επίσημη αντίδραση του Λευκού Οίκου τις επόμενες ώρες.

Το Interfax μεταδίδει πως Ρωσικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές της Ουκρανίας.

Το χρονικό της Παρασκευής

Στην παραδοχή ότι μετακινεί στρατιωτικές της δυνάμεις εντός του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, με στόχο την καλύτερη προστασία των θέσεων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, προχώρησε την Παρασκευή το βράδυ η Ρωσία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για παρουσία συνολικά 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, την οποία κατήγγειλε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Τουρτσίνοφ, ο οποίος καλεί τον Πούτιν “να σταματήσει τις προκλήσεις”.

Την ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία επιβεβαιώνουν πλέον και επίσημοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και με δεδομένες αυτές τις πληροφορίες ακολούθησαν και οι… προειδοποιήσεις Ομπάμα. Με βάση τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι ΗΠΑ, στην Κριμαία υπάρχει μαζική ανάπτυξη του στρατού και της αεροπορίας από την πλευρά της Ρωσίας.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί πως σε πρόταση των ΗΠΑ για διαμεσολάβηση, η Ρωσία απάντησε αρνητικά.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, έκανε το δικό του τηλεοπτικό διάγγελμα και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία.

Ομάδα ενόπλων στο αεροδρόμιο και το Κοινοβούλιο

Μια ομάδα ένοπλων ατόμων εισέβαλε τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερούπολης, ψάχνοντας για ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ οι ένοπλοι έφτασαν με τρία φορτηγά μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου και ζήτησαν από τους άνδρες ασφαλείας ευγενικά να αποχωρήσουν.

Οι ένοπλοι ελέγχουν τον πύργο ελέγχου και περιπολούν τον χώρο του αεροδρομίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρατούν σημαίες του ρωσικού ναυτικού.

Επίσης, οι τοπική τηλεόραση μεταδίδει πως ένοπλοι έχουν πλέον καταλάβει και το τοπικό Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή, με ανάρτησή του στο Facebook.

Επίσης τόνισε ότι δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.

«Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Ο Ρωσικός στόλος, πάντως, διαψεύδει την οποιαδήποτε εμπλοκή του στρατού σε αυτές τις εισβολές.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία , όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Κονβόι εννέα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού σε δρόμο ο οποίος ενώνει τη Σεβαστούπολη με τη Συμφερόπολη της Κριμαίας εντόπισαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press.

Στο youtube κυκλοφόρησε video που δείχνει ρωσικά ελικόπτερα να κατευθύνονται στο αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης.
ysterografa.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ