2014-03-02 13:08:08
Φωτογραφία για ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΡΩΣΙΑ (VIDEO)
Ισχυρές πιέσεις στη Μόσχα ασκούν πλέον οι ηγέτες της Δύσης, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στον Πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Ο στρατός της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την Κριμαία και την ανατολική χώρα. Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. Από χθες οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με «βαθιά» επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.


Στην τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στο Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο αναπτύσσοντας στρατιώτες της στην Κριμαία και του ζήτησε να «μειωθεί η ένταση με την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις βάσεις τους στην Κριμαία». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι αν τίποτε δεν αλλάξει «η επίπτωση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας καθώς και στη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι ''βαθιά''».

Όπως οι ΗΠΑ, πολλές χώρες της Δύσης, μεταξύ τους η Γαλλία, η Πολωνία, η Βρετανία, υιοθέτησαν πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στη Ρωσία. Ορισμένες, όπως ο Καναδάς, ανακαλώντας τον πρεσβευτή τους στη Μόσχα και ανακοινώνοντας ότι πιθανόν να μην μετάσχουν στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι τον Ιούνιο, αν η Ουάσινγκτον πράξει το ίδιο.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία και την αποστολή «διεθνών παρατηρητών» στην Ουκρανία.

ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πεδίο μάχης η Κριμαία [video]
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πεδίο μάχης η Κριμαία [video]
Ποιά επανάσταση;;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποιά επανάσταση;;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ