2014-03-03 13:06:20
Φωτογραφία για ΛΑΒΡΟΦ: Η ΔΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΕΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του έκπτωτου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της αντιπολίτευσης, με παράλληλη αναθεώρηση του συντάγματος και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας ζήτησε από τη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αργότερα τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο Λαβρόφ επέμεινε ότι στόχος των κινήσεων της Μόσχας είναι η προστασία των πολιτών της στην Ουκρανία και, απαντώντας στις επικρίσεις, κάλεσε τις δυτικές κυβερνήσεις να παραμερίσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα στην περιοχή και να σκεφτούν τον λαό της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών διαμηνύσει ότι η Μόσχα δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά επισημαίνει πως το «ναι» της ρωσικής Βουλής στην ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία αποσκοπούσε στο να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου.


«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία και το πράσινο φως του ρωσικού Κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν για μια στρατιωτική επέμβαση έχει στόχο πρωτίστως να δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

«Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας» δήλωσε ο Καρασίν σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rossia 1.

Ο ίδιος επέκρινε τις χώρες της Δύσης που απείλησαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G8. «Υποστηρίζουμε όλες τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, πολλώ δε μάλλον όταν από τις σχέσεις αυτές εξαρτάται η σταθερότητα στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί της Δύσης πρέπει να το κατανοήσουν αυτό» είπε.

Όσον αφορά στην απόφαση της Ανω Βουλής να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στην Κριμαία, ο Καρασίν υποστήριξε πως «η απόφαση αυτή θα επαναφέρει τη λογική σε πολλά πρόσωπα και θα δείξει τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας». 

Το ενδεχόμενο πολέμου απέρριψε και η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο. «Δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος μεταξύ μας. Είμαστε αδελφοί λαοί» είπε στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει μέχρι το τέλος της ημέρας αν θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Κριμαία. «Εξετάζουμε το θέμα της οικονομικής στήριξης» δήλωσε ο Σιλουάνοφ στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ και των αντιπροέδρων της κυβέρνησης. «Γίνονται διαβουλεύσεις, θα υποβάλουμε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι το τέλος της ημέρας» είπε, χωρίς να αναφερθεί στο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που μελετάται. 

AΠE/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ