2014-03-05 13:27:07
Φωτογραφία για Μήλον της έριδος το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σε... «πολύφερνη νύφη» έχει μετατραπεί ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους επενδυτές να επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού του Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν έχει προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή του.

Σε «πολύφερνη νύφη» έχει μετατραπεί ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τους επενδυτές να επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ποσοστού του Δημοσίου.

Η... τύχη του αερολιμένα μάλιστα προκάλεσε και κόντρα μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του κινεζικού fund Shenzhen Airport και της Freidmann Pacific Asset Management, ύστερα από την απόφαση του τελευταίου να διοργανώσει αύριο συνάντηση με δημοσιογράφους προκειμένου να «παρουσιάσει το επενδυτικό ενδιαφέρον του γκρουπ για τον αερολιμένα της Αθήνας».


Η επίσημη ανακοίνωση του Ομίλου στον ελληνικό Τύπο οδήγησε στην άμεση παρέμβαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία με επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Eric Cheng στις 28 Φεβρουαρίου εξέφρασε την απορία της γι΄αυτή την κίνηση δεδομένου ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός.

Η διοίκηση του Ταμείου αφού ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον της εταιρείας να επενδύσει στο ΔΑΑ, επεσήμανε πως το Ταμείο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των μετοχών που έχει στο ΔΑΑ.

Οροι συμφωνίας

Οπως τονίζεται στην επιστολή «η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε συνάρτηση με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ

αι της χώρας, και θα πρέπει να είναι συμβατή με συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ. Οι όροι αυτοί απαιτούν τη συμφωνία των μετόχων για κάθε πώληση ποσοστού που υπερβαίνει το 25%. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία των μετόχων δεν υφίσταται, και επομένως δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία» ανέφερε.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους μετόχους του ΔΑΑ (PSP, Hochtief Airport, Ομιλος Κοπελούζου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της καναδικής PSP, η οποία έχει εξαγοράσει από τη Hochtief το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου της Αθήνας. Το ποσοστό αυτό -βάσει της σύμβασης- τους εξασφαλίζει και το management του αεροδρομίου, δεδομένου ότι μπορούν να προτείνουν πρόσωπο της επιλογής τους για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή. Αυτό μάλιστα δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και εάν οι Κινέζοι αποκτήσουν το υπόλοιπο ποσοστό εκτός αν η PSP αποφασίσει να πουλήσει τη δική της συμμετοχή.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό από την πλευρά των Καναδών, οι οποίοι δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού, έχοντας αποστείλει σχετική επιστολή και στο ΤΑΙΠΕΔ. Επισημαίνουν μάλιστα σε κάθε ευκαιρία ότι ήρθαν για να μείνουν και ότι η επένδυσή τους είναι μακροχρόνια, ενώ ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις και με τουριστικούς φορείς προκειμένου να προβούν ενδεχομένως και σε άλλες επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, 25% παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ ο διαγωνισμός που αναμένεται για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου θα αφορά ποσοστό έως και 55%.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ